3arny Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Witam, pragnę uwarzyć mojego pierwszego Portera Bałtyckiego (nawet Imperialnego) i przy okazji posprzątać trochę magazyn Lubię mocniejsze i wyraziste piwa ( lecz bez przesady). Zamysł jest następujący: Warka: 15L Blg: 27 IBU: 38 Składniki: 58 % Monachijski 5kg 27% Pilzneński 2,3kg 3% Karmelowy jasny 0,25kg 3% Karmelowy ciemny 0,25kg 6% Caraaroma 0,5kg 3% Czekoladowy jasny 0,25kg (wszystkie słody razem) Chmielenie: Marynka 30 g - 60min Lubelski 30g - 15min 2x Drożdże W34/70 Dodatkowo dysponuję jeszczę słodami: barwiącym, prażonym jęczmieniem i Abbey. Z góry dzięki za porady;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Z góry dzięki za porady;) Użyj gęstwy, piwo będzie lepsze niż z saszetek, zwłaszcza że celujesz aż w 27°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Z góry dzięki za porady;) Użyj gęstwy, piwo będzie lepsze niż z saszetek, zwłaszcza że celujesz aż w 27°Blg. Ok, dzięki. Myślę właśnie o pilsie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo i watpie abys z 8 kg slodu uzyskał 27 blg 15 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo i watpie abys z 8 kg slodu uzyskał 27 blg 15 l Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Myślę właśnie o pilsie 100% pilzneński, 10-11 BLG, dwie uwodnione saszetki i cała gęstwa do potworka. Pytanie tylko ile utrzymają się dobre lagerowe temperatury. 38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo W para porterze przy 20 BLG wyliczone 35 IBU jest niezauważalne a piwo zakleja. Barleywine 25 BLG przy różnych liczeniach (w zależności od programu od 70 do 118) jest niemal idealnie - przy czym nie wiem jak się zachowa chmiel w czasie. Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLG Ja myślę, że nie ma się co zastanawiać. Znaczy zacieraj i w procesie zobaczysz ile osiągniesz. Zawsze możesz pogotować dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Myślę właśnie o pilsie100% pilzneński, 10-11 BLG, dwie uwodnione saszetki i cała gęstwa do potworka.Pytanie tylko ile utrzymają się dobre lagerowe temperatury. 38 ibu na 27 blg ? 2 razy za maloW para porterze przy 20 BLG wyliczone 35 IBU jest niezauważalne a piwo zakleja. Barleywine 25 BLG przy różnych liczeniach (w zależności od programu od 70 do 118) jest niemal idealnie - przy czym nie wiem jak się zachowa chmiel w czasie.Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLGJa myślę, że nie ma się co zastanawiać.Znaczy zacieraj i w procesie zobaczysz ile osiągniesz. Zawsze możesz pogotować dłużej Ok to zamawiam Pilzneński i zwiekszam IBU. dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Nie wiem czy o tym było już wspominane, ale w ostatnim Piwowarze jest receptura na bałtyka i jak na pierwszy raz można z niej skorzystać. 3arny i Skajo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3arny Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Nie wiem czy o tym było już wspominane, ale w ostatnim Piwowarze jest receptura na bałtyka i jak na pierwszy raz można z niej skorzystać.Dzięki widziałem, ale chciałem wykorzystać to co mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się