Jump to content

Pierwszy porter bałtycki


3arny

Recommended Posts

Witam, pragnę uwarzyć mojego pierwszego Portera Bałtyckiego (nawet Imperialnego) i przy okazji posprzątać trochę magazyn ;) Lubię mocniejsze i wyraziste piwa ( lecz bez przesady).  Zamysł jest następujący:

 

Warka: 15L

Blg: 27

IBU: 38

 

Składniki:

58 %  Monachijski 5kg

27%   Pilzneński  2,3kg

3%     Karmelowy jasny 0,25kg

3%     Karmelowy ciemny 0,25kg

6%     Caraaroma 0,5kg

3%     Czekoladowy jasny 0,25kg

(wszystkie słody razem)

 

Chmielenie:

Marynka 30 g - 60min

Lubelski 30g - 15min

 

2x Drożdże W34/70

 

Dodatkowo dysponuję jeszczę słodami:  barwiącym, prażonym jęczmieniem i Abbey.

Z góry dzięki za porady;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Z góry dzięki za porady;)

Użyj gęstwy, piwo będzie lepsze niż z saszetek, zwłaszcza że celujesz aż w 27°Blg.

Ok, dzięki. Myślę właśnie o pilsie

Link to comment
Share on other sites

38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo

i watpie abys z 8 kg slodu uzyskał 27 blg 15 l ;)

Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLG
Link to comment
Share on other sites

 

 

Myślę właśnie o pilsie

100% pilzneński, 10-11 BLG, dwie uwodnione saszetki i cała gęstwa do potworka.

Pytanie tylko ile utrzymają się dobre lagerowe temperatury.

 

 

 

38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo

W para porterze przy 20 BLG wyliczone 35 IBU jest niezauważalne a piwo zakleja. Barleywine 25 BLG przy różnych liczeniach (w zależności od programu od 70 do 118) jest niemal idealnie - przy czym nie wiem jak się zachowa chmiel w czasie.

 

 

 

Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLG

Ja myślę, że nie ma się co zastanawiać.

Znaczy zacieraj i w procesie zobaczysz ile osiągniesz. Zawsze możesz pogotować dłużej ;)

Link to comment
Share on other sites

 

Myślę właśnie o pilsie

100% pilzneński, 10-11 BLG, dwie uwodnione saszetki i cała gęstwa do potworka.

Pytanie tylko ile utrzymają się dobre lagerowe temperatury.

38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo

W para porterze przy 20 BLG wyliczone 35 IBU jest niezauważalne a piwo zakleja. Barleywine 25 BLG przy różnych liczeniach (w zależności od programu od 70 do 118) jest niemal idealnie - przy czym nie wiem jak się zachowa chmiel w czasie.

Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLG

Ja myślę, że nie ma się co zastanawiać.

Znaczy zacieraj i w procesie zobaczysz ile osiągniesz. Zawsze możesz pogotować dłużej ;)

Ok to zamawiam Pilzneński i zwiekszam IBU. dzięki wielkie
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy o tym było już wspominane, ale w ostatnim Piwowarze jest receptura na bałtyka i jak na pierwszy raz można z niej skorzystać.

Dzięki widziałem, ale chciałem wykorzystać to co mam
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.