Skocz do zawartości

Pierwszy porter bałtycki


3arny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pragnę uwarzyć mojego pierwszego Portera Bałtyckiego (nawet Imperialnego) i przy okazji posprzątać trochę magazyn ;) Lubię mocniejsze i wyraziste piwa ( lecz bez przesady).  Zamysł jest następujący:

 

Warka: 15L

Blg: 27

IBU: 38

 

Składniki:

58 %  Monachijski 5kg

27%   Pilzneński  2,3kg

3%     Karmelowy jasny 0,25kg

3%     Karmelowy ciemny 0,25kg

6%     Caraaroma 0,5kg

3%     Czekoladowy jasny 0,25kg

(wszystkie słody razem)

 

Chmielenie:

Marynka 30 g - 60min

Lubelski 30g - 15min

 

2x Drożdże W34/70

 

Dodatkowo dysponuję jeszczę słodami:  barwiącym, prażonym jęczmieniem i Abbey.

Z góry dzięki za porady;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę właśnie o pilsie

100% pilzneński, 10-11 BLG, dwie uwodnione saszetki i cała gęstwa do potworka.

Pytanie tylko ile utrzymają się dobre lagerowe temperatury.

 

 

 

38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo

W para porterze przy 20 BLG wyliczone 35 IBU jest niezauważalne a piwo zakleja. Barleywine 25 BLG przy różnych liczeniach (w zależności od programu od 70 do 118) jest niemal idealnie - przy czym nie wiem jak się zachowa chmiel w czasie.

 

 

 

Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLG

Ja myślę, że nie ma się co zastanawiać.

Znaczy zacieraj i w procesie zobaczysz ile osiągniesz. Zawsze możesz pogotować dłużej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Myślę właśnie o pilsie

100% pilzneński, 10-11 BLG, dwie uwodnione saszetki i cała gęstwa do potworka.

Pytanie tylko ile utrzymają się dobre lagerowe temperatury.

38 ibu na 27 blg ? 2 razy za malo

W para porterze przy 20 BLG wyliczone 35 IBU jest niezauważalne a piwo zakleja. Barleywine 25 BLG przy różnych liczeniach (w zależności od programu od 70 do 118) jest niemal idealnie - przy czym nie wiem jak się zachowa chmiel w czasie.

Też właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie iść w zwykłego Bałtyka ok 22BLG

Ja myślę, że nie ma się co zastanawiać.

Znaczy zacieraj i w procesie zobaczysz ile osiągniesz. Zawsze możesz pogotować dłużej ;)

Ok to zamawiam Pilzneński i zwiekszam IBU. dzięki wielkie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy o tym było już wspominane, ale w ostatnim Piwowarze jest receptura na bałtyka i jak na pierwszy raz można z niej skorzystać.

Dzięki widziałem, ale chciałem wykorzystać to co mam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.