Str Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Cześć, mam pytanie odnośnie temperatury. Jedyne miejsce gdzie mogę trzymać fermentor ma temperaturę około 24 stopni, nie za dużo? I druga sprawa odnośnie lezakowania, niestety nie posiadam piwnicy i jestem zmuszony lezakowac w tej samej temperaturze. Nie zaszkodzi to piwu? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 24 trochę za dużo. Chyba, że same belgi planujesz. Coś na fm53 powinno też wyjść ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Na każdych drożdżach "coś" wyjdzie. Trochę sporo niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Za dużo na fermentacje czy lezakowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?Za dużo i na jedno i na drugie. Chociaż te 20C,gdybyś miał. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laser Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 To i to. Do fermentacji zwykłych górniaków to nawet o 10 stopni w dół proponuje zbić, żeby można byłoby dalej cokolwiek kombinować z piwem.. A leżakowanie też raczej w niższych temperaturach ale to już inna sprawa... Niska temperatura fermentacji to najpierw opanuj wg mnie, a później będziesz się przejmował leżakowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 No to mam wielki problem... Najpierw zamówiłem sprzęt, a potem dopiero przyszło mi do głowy żeby sprawdzić temperaturę pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 No to mam wielki problem może i wielki, ale sytuacja nie jest beznadziejna. Kilka rozwiązań można znaleźć na forum 1. pudło styropianowe - chyba optymalne rozwiązanie w tym układzie. 2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli. manhat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zrób sobie takie pudło styropianowe do fermentacji: http://www.piwo.org/topic/20834-komora-fermentacyjna-styropianowa/ Zajmuje nie wiele więcej miejsca jak samo wiadro. Ja mam styropian grubości 5cm i świetnie daje rade, Przy jednej butelce PET 1,5l spokojnie schodzę z temperaturą fermentacji do 16-17 stopni. Jak dobrze uszczelnisz połączenia to możesz wymieniać butelkę raz na dwa dni. U mnie po 24 godzinach od włożenia w butelce nadal pozostaje trochę lodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli. Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Planuję uwarzyć apa z brewkitu Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Str Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Planuję uwarzyć apa z brewkitu Jeśli nie będziesz samodzielnie chmielił to szkoda zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Planuję uwarzyć apa z brewkitu Tego Mangrove Jack's z chmielem do dosypania na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli. Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach. Masz może gdzieś zapisane jakie piwo robiłeś na kveikach? Czy ipę można na nich zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?Za dużo i na jedno i na drugie. Chociaż te 20C,gdybyś miał. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Dokładnie. 20 stopni będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się