Str Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Cześć, mam pytanie odnośnie temperatury. Jedyne miejsce gdzie mogę trzymać fermentor ma temperaturę około 24 stopni, nie za dużo? I druga sprawa odnośnie lezakowania, niestety nie posiadam piwnicy i jestem zmuszony lezakowac w tej samej temperaturze. Nie zaszkodzi to piwu? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 24 trochę za dużo. Chyba, że same belgi planujesz. Coś na fm53 powinno też wyjść ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Na każdych drożdżach "coś" wyjdzie. Trochę sporo niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 Za dużo na fermentacje czy lezakowanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?Za dużo i na jedno i na drugie. Chociaż te 20C,gdybyś miał. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
laser Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 To i to. Do fermentacji zwykłych górniaków to nawet o 10 stopni w dół proponuje zbić, żeby można byłoby dalej cokolwiek kombinować z piwem.. A leżakowanie też raczej w niższych temperaturach ale to już inna sprawa... Niska temperatura fermentacji to najpierw opanuj wg mnie, a później będziesz się przejmował leżakowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 No to mam wielki problem... Najpierw zamówiłem sprzęt, a potem dopiero przyszło mi do głowy żeby sprawdzić temperaturę pomieszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 No to mam wielki problem może i wielki, ale sytuacja nie jest beznadziejna. Kilka rozwiązań można znaleźć na forum 1. pudło styropianowe - chyba optymalne rozwiązanie w tym układzie. 2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli. manhat 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_zg Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Zrób sobie takie pudło styropianowe do fermentacji: http://www.piwo.org/topic/20834-komora-fermentacyjna-styropianowa/ Zajmuje nie wiele więcej miejsca jak samo wiadro. Ja mam styropian grubości 5cm i świetnie daje rade, Przy jednej butelce PET 1,5l spokojnie schodzę z temperaturą fermentacji do 16-17 stopni. Jak dobrze uszczelnisz połączenia to możesz wymieniać butelkę raz na dwa dni. U mnie po 24 godzinach od włożenia w butelce nadal pozostaje trochę lodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli. Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Str Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 (edited) Planuję uwarzyć apa z brewkitu Edited January 19, 2017 by Str Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Planuję uwarzyć apa z brewkitu Jeśli nie będziesz samodzielnie chmielił to szkoda zachodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Planuję uwarzyć apa z brewkitu Tego Mangrove Jack's z chmielem do dosypania na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli. Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach. Masz może gdzieś zapisane jakie piwo robiłeś na kveikach? Czy ipę można na nich zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?Za dużo i na jedno i na drugie. Chociaż te 20C,gdybyś miał. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Dokładnie. 20 stopni będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now