Jump to content

Temperatura


Str

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie odnośnie temperatury. Jedyne miejsce gdzie mogę trzymać fermentor ma temperaturę około 24 stopni, nie za dużo? I druga sprawa odnośnie lezakowania, niestety nie posiadam piwnicy i jestem zmuszony lezakowac w tej samej temperaturze. Nie zaszkodzi to piwu?

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

To i to.

Do fermentacji zwykłych górniaków to nawet o 10 stopni w dół proponuje zbić, żeby można byłoby dalej cokolwiek kombinować z piwem.. A leżakowanie też raczej w niższych temperaturach ale to już inna sprawa... Niska temperatura fermentacji to najpierw opanuj wg mnie, a później będziesz się przejmował leżakowaniem. 

Link to comment
Share on other sites

No to mam wielki problem... Najpierw zamówiłem sprzęt, a potem dopiero przyszło mi do głowy żeby sprawdzić temperaturę pomieszczenia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

No to mam wielki problem

może i wielki, ale sytuacja nie jest beznadziejna.

Kilka rozwiązań można znaleźć na forum :)

1. pudło styropianowe - chyba optymalne rozwiązanie w tym układzie.

2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli.

Link to comment
Share on other sites

Zrób sobie takie pudło styropianowe do fermentacji:

http://www.piwo.org/topic/20834-komora-fermentacyjna-styropianowa/

Zajmuje nie wiele więcej miejsca jak samo wiadro.

Ja mam styropian grubości 5cm i świetnie daje rade, Przy jednej butelce PET 1,5l spokojnie schodzę z temperaturą fermentacji do 16-17 stopni. Jak dobrze uszczelnisz połączenia to możesz wymieniać butelkę raz na dwa dni. U mnie po 24 godzinach od włożenia w butelce nadal pozostaje trochę lodu.

Link to comment
Share on other sites

2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli.

Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
2. fermentowanie piw drożdżami "ciepłolubnymi" np. Kveik - ogranicza to możliwości warzenia piw w sensie możliwych do uwarzenia styli.

Od siebie dodam, ze robilem na kveikach 3 piwa fermentujace w 18, 20 i 24 stopniach, moim zdaniem najfajniejsze rezultaty aromatyczne byly przy 24 stopniach.

Masz może gdzieś zapisane jakie piwo robiłeś na kveikach? Czy ipę można na nich zrobić?

Link to comment
Share on other sites

 

Za dużo na fermentacje czy lezakowanie?

Za dużo i na jedno i na drugie. Chociaż te 20C,gdybyś miał.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

 

Dokładnie. 20 stopni będzie ok.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.