zasada Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 OT Ludzie, piszcie normalnie. Niedługo będą same pierwsze litery, zapożyczenia obcojęzyczne i polskie słowa bez samogłosek. Poprawione. A czy dodasz coś do tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 OT Ludzie, piszcie normalnie. Niedługo będą same pierwsze litery, zapożyczenia obcojęzyczne i polskie słowa bez samogłosek. Poprawione. A czy dodasz coś do tematu? Jeśli chciałbyś coś wiedzieć nt. tegorocznej Oktawii. albo Sybilli, to niestety nie pomogę. Dostałem karton chmielu do testów, ale tych odmian tam nie ma. Na pewno na rynku jest Sybilla od Peruna. Jeśli miałbym się opierać na doświadczeniach z zeszłych sezonów to Oktawia daje przyjemne czerwone jabłko i leciutką ziołowość. Sybilla natomiast jest mniej intensywna i wyczułem w niej gruszkę, kwiaty i takie przyjemne zioła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Wczoraj przy rozlewie APA na Lubelskim, Hallertau i Oktawii (Oktawia na koniec gotowania) wyczułem smaki owocowe, pierwsze wrażenie było jakby takiej herbaty z domieszką owoców. Niestety rozlew był przy 21st, więc te wrażenai mogą mylić. Ale innych też próbowałem w tej temperaturze i nie było takich owocków. Czuję że się z Oktawią polubimy, chociaż ta baza Hallertau (Traditional) mogła być myląca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bleakreaper Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Hmm to tak probowalem ostatnio tydzien po butelkowaniu. Goryczka okej niezalegajca, ale jezeli chodzi o smak i aromat to dupy nie urywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Hmm to tak probowalem ostatnio tydzien po butelkowaniu. Goryczka okej niezalegajca, ale jezeli chodzi o smak i aromat to dupy nie urywa... A konkretnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Pewnie konkretnie to chodzi o to, że to nie to samo co Ameryka Edytowane 17 Lutego 2017 przez ko_cur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Witam ponownie. Ja już po pierwszej degustacji SH Oktawia Pils. Piwo bardzo świeże, jeszcze niedogazowane, ale aromat dało się wyczuć. Mianowicie - Sad z czerwonymi jabłkami, nie samo jabłko, ale sad. Tak jak się wejdzie między drzewka to uderza taki słodki aromat. Druga część aromatu to przejrzała pomarańcza. Dałem spróbować piwa tacie i młodszemu bratu i obaj stwierdzili, że piwo "podlatuje" pomarańczą. Jak dla mnie aromat jest bardzo przyjemny, oryginalny i ciekawy. Nie jest nachalny, ani zbyt intensywny. Goryczka całkiem spoko, lekko przydługa, mimo 30 IBU. Przypadł mi ten chmiel go gustu. Przy następnych zakupach na pewno o nim nie zapomnę. Chmielenie na 26 litrów/11,5 blg Chmielenie: 60 minut - 30 g Oktawia 7,8 AK 10 minut - 10 g Oktawia 7,8 AK 05 minut - 20 g Oktawia 7,8 AK 8 dni na cichej - 40 g Oktawia 7,8 AK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 A jaki miałeś zasyp z ciekawości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 3 kg Pilzneński 2 kg Pale Ale Wszystko Strzegom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Uwarzyłem single hop na Sybilli http://www.piwo.org/topic/22952-browar-na-wyżynie/?p=435080 Chmiel bardzo ciekawy dający świetny aromat kwiatowo-ziołowy. Naprawdę intensywny i przyjemny. Nie można przesadzić z ilością na smak i goryczkę. Smak typowo trawiasty, ziemisty, łodygowy ma swój urok ale nie każdemu może przypaść do gustu. Przy około 40 IBU goryczka zdecydowana, zalegająca na końcu języka (braciszkowi pasowała ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Czy takie chmielenia da fajne efekty? Objętość 12,5 litra, ok. 32 IBU 60' - 10 gr Iunga 15' - 10 gr Oktawia 0' - 20 gr Oktawia na zimno 0 20 gr Oktawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się