314wo.pl Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Odmiana jęczmienia: Jęczmień browarny 2 rzędowy, pochodzenia polskiego.Słód pale ale produkowany jest w suszarni i jest odpowiedni jako baza do wszystkich rodzajów piw typu Lagers, Ales oraz Stout i Porter. Wilgotność: Max. 4% Ekstrakt (w s. s.): Min. 79% Barwa EBC: 5-7,5 Zawartość białka (w s. s.): 9%-11,5% Liczba Kolbacha: 37%-43% Kruchość: 78% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 się rozpisali, aż nie nadążam czytać komentarzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Godzinę temu, lechu555 napisał: się rozpisali, aż nie nadążam czytać komentarzy... Ale co chcesz więcej wiedzieć? Oczekujesz komentarzy w stylu"zajebiste" "odradzam, bardzo zanieczyszczone", "niska wydajność" majlosz i elroy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 17 godzin temu, anteks napisał: Ale co chcesz więcej wiedzieć? Oczekujesz komentarzy w stylu"zajebiste" "odradzam, bardzo zanieczyszczone", "niska wydajność" no, nie wiem, jakaś charakterystyka, odczucia smakowe, wydajności, ogólnie jakie doświadczenia ze słodem, problemy. Cokolwiek można powiedzieć o tym słodzie co może przydać się w decyzji o zakupie tego słodu. Słód podstawowy niby, ale to nie znaczy, że jeden równy drugiemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Generalnie jasnej charakterystyki wydaje się nikt Tobie nie wskaże. Jedni powiedzą: "łooo, Panie, tylko Maris Otter albo Weyermann", inni że Viking jako podstawa jest spoko. Każdy z nas, jak się wydaje, ma inne doświadczenia z tym słodem. Ja osobiście należę zdecydowanie do tej drugie grupy - "za tą cenę spoko". Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Ja mam tylko jeden komentarz - pewnie nie jest to wiekopomne odkrycie ale... Jest duża różnica w kolorze gotowego wyrobu na śrutowaniu sklepowym vs domowym. 5kg VPA kopiłem z allegro i niestety nie dopisałem żeby nie śrutować i dostałem mętne, brązowo-szare piwo. Drugą porcje kupiłem z TB nieśrutowaną i kolor wyszedł bursztynowo-słomkowy i od razu po wysładzaniu brzeczka była klarowna. Oba sody zakupione w tym roku i zebrane wg info też jednego roku. Nie wiem czy takie samo coś będzie dotyczyło innych słodów. Śruta ze sklepu była bardziej mączna - albo takie wrażenie miałem bo było to widać na ściance worka foliowego. Wydajność w obu przypadkach była podobna, sprzęt wo wysładzania taki sam, obie warki zacierane na lenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się