Endriu Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Witam Moje pierwsze pytanie na forum: czy gęstwa po drugiej fermentacji lagera (trzytygodniowej) nada się na zrobienie kolejnego lagera czy będzie za słaba? Sprawa jest pilna, bo jutro z rana zamierzam warzyć, a jak nie to trudno, robię co innego, bo nie mam sklepu na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Spokojnie, choć wszystko zależy od tego, jak mocne było piwo. Niektórzy koledzy robią 5-6 pasaży na jednej gęstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endriu Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Chodziło mi o fermentancję cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 A ile masz tej gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Ostatnio zlewając lagera do butelkowania też się nad tym zastanowiłem. Ale bez startera raczej nie ma co liczyć na odpowiedni start drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Raz tak robiłem i wszystko wg mnie było ok. drożdże zebrałem po cichej fermentacji pilsa (21 dni burzliwej i 11 cichej) i zadałem na drugi dzień do marcowego 12 blg (warka nr 24 w zapiskach) ruszyło po kilkunastu godzinach. Ale mimo wszystko jeśli nie muszę to tak nie robię. Był to taki trochę eksperyment, a w zanadrzu miałem 1 saszetkę drożdży. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 czy gęstwa po drugiej fermentacji lagera (trzytygodniowej) nada się na zrobienie kolejnego lagera czy będzie za słaba? Jeżeli dobrze rozumiem to fermentacja trwała 3 tygodnie, a po tym czasie zabrałeś piwo z nad drożdży. I jutro (to jest dzisiaj) chcesz użyć tej gęstwy ponownie. Więc, jeżeli gęstwa zebrana została np dzień przed warzeniem to lepszych drożdży nie dostaniesz. Lecz jeżeli gęstwa leżała te 3 tyg w słoiku w lodówce to lepiej ją sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jeżeli dobrze rozumiem to fermentacja trwała 3 tygodnie, a po tym czasie zabrałeś piwo z nad drożdży. I jutro (to jest dzisiaj) chcesz użyć tej gęstwy ponownie. Więc, jeżeli gęstwa zebrana została np dzień przed warzeniem to lepszych drożdży nie dostaniesz. Lecz jeżeli gęstwa leżała te 3 tyg w słoiku w lodówce to lepiej ją sobie odpuść. Trwała 3 tygodnie, ale cicha Do tego pewnie jeszcze burzliwa... Raczej tego nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się