dziedzicpruski Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jakie macie doświadczenia ? Mi się wydaje (chmieliłem na razie 4, rożne chmiele), że kwaśne środowisko nie służy przechodzeniu zapachów odchmielowych, po prostu aromat jest mizerny ,tylko citra dała mocny zapach owoców tropikalnych, aramis mizeria, w piwie jest już ok,oktawia tak sobie, coś tam czuć tymi jabłkami. Dzisiaj butelkowałem z cascade i też jakoś bez szału (wszędzie dawałem 50 g),jeszcze pochmielę piwo, bo może to cascade jakieś słabe jest ogólnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ja tylko raz Berlinera tak chmieliłem ale też mam takie doświadczenie, też zauważyłem, że chmielenie na zimno "zmiękcza" kwaśność (zmniejsza się jej odczuwanie i charakter) ale też z drugiej strony, chmiele które użyłeś, pomijając Citrę, to też nie jakieś bomby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Poi ostatnich doświadczeniach tym razem co do goryczki, piwo kompletnie nie chmielone na goryczkę, 50g na zimno(2 eksperymentalne francuskie) poza fajnym zapachem, dało konkretną goryczkę, dosłownie to smakuje jak grejpfrut z tymi błonami. Kwas strasznie podbija goryczkę, druga sprawa to zależy od użytego chmielu,z jednego przechodzi z innego prawie w ogóle,nie mam pojęcia od czego to zależny, raczej nie od alfakwasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Moje obserwacje, to podobnie jak w wypadku innych piw - kwestia tego jak się chmieli na zimno, w jakich warunkach, jak wygląda piwo itp. Zazwyczaj, jeśli piwo jest bardziej klarowne i temperatura chmielenia obniżana, to wyniki są lepsze, dłuższy czas, wyższa temperatura i piwo bardziej mętne, a pozostawała goryczka - jak ją nazywam - zielona, taka od granulatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się