PawelW Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 (edited) Dzień dobry. Dziś warzyłem swoją drugą warkę. Po przeanalizowaniu błędów oraz sugestii forumowiczów po pierwszym warzeniu dzisiaj praktycznie wszystko wyszło książkowo do ostatniego momentu - zadania drożdży. Po uwodnieniu porządkowałem kuchnię i trąciłem szklankę z papką drożdżową, przez co ok. połowa się wylała. W Hrubieszowie nie ma żadnego sklepu gdzie mógłbym dostać drożdże piwne (Byłem w Brico, tylko winiarskie). Zadałem więc to co miałem - ok. 50%. I tu pojawia się moje pytanie, czy coś grozi mojemu piwku? Drożdże oczywiście zaraz zamówię następne, ale dojdą najwcześniej we wtorek, więc mam dwa warianty: 1. Fermentacja nie ruszy w ogóle - co wtedy? Czy szczelnie zamkniętej brzeczce grozi jakaś infekcja? 2. Fermentacja ruszy na tej "połówce" - dodać drugie opakowanie we wtorek? Warzone piwko: (10 litrów): American IPA 15,5 blg Drożdże: Safale US-05 Z góry dziękuję za odpowiedź. Edited January 27, 2017 by PawelW Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 drożdże zazwyczaj opadają na dno, więc jak zadałeś to co zostało to pewnie więcej jak 50%. po drugie paczka drożdży jest na ok 20L, jak uwarzyłeś 10L to też myślę że będzie ok taka ilość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Ruszy ze spokojem i skoro na 10 litrów to nie będzie w zasadzie żaden problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Na przyszłość,miej w zapasie dodatkową paczkę drożdży,a najlepiej dwie.Miałem podobną sytuacje,ale byłem zabezpieczony Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelW Posted January 27, 2017 Author Share Posted January 27, 2017 Teraz to i ja wiem Rozumiem, że jak jutro rano usłyszę bulgotanie to już mogę być spokojny czy mimo wszystko we wtorek jak dojdą drożdże to dodać drugą paczkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 jak dałeś na pewno połowę to nic nie dodawaj, będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Nic nie dodawaj. Jak była na pewno połowa to będzie wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 zrobisz jeszcze parę warek i dojdziesz do wniosku, że uwadnianie suchych drożdży to niepotrzebny komplikator. wystarczyło wysypać suchary na pianę powstałą podczas napowietrzania i załatwione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 A zrobisz kolejne parę warek i uznasz, że jednak lubisz robić dobre piwa i będziesz uwadniał drożdże Browar Szycha 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 no dobra, może na 15,5 BLG to już bym się zastanowił - więc na przyszłość: 12 BLG i niżej - suchary na pianę a na mocniejsze piwka gęstwa i nie wierzymy do końca temu co producent napisał na opakowaniu, bo w interesie producenta jest "sprzedać jak najwięcej" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 (edited) Syndi, nie mąć początkującemu w głowie. To twoja opinia, większość tutaj się z tobą nie zgadza w tej sprawie a przedstawiasz to człowiekowi jak jakąś instrukcję. Na przyszłość albo ostrzegaj, że to co mówisz jest raczej nie popolarną metodą albo powstrzymaj się proszę od pisania takich rzeczy w piaskownicy, bo początkujący są i tak wystarczająco zagubieni PS. O fermentację bym się za bardzo nie martwił, jeśli faktycznie była tam połowa drożdży. Edited January 29, 2017 by Quick.Ben Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 i nie wierzymy do końca temu co producent napisał na opakowaniu, bo w interesie producenta jest "sprzedać jak najwięcej" A jak niby uwadnianie drożdży zwiększa ich sprzedaż? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Odnośnie uwadniania to gdzieś tu na forum już czytałem bardzo trafne porównanie. Otóż jakbyś był zahibernowany niczym w seksmisji, ktoś Cię budzi jesteś w szoku, nowym miejscu nie wiesz do końca co się dzieje a każą Ci rozładować wagon węgla. Tak samo mozna przyrównać do drozdzy, to zywe organizmy i to my musimy zadbać żeby zechciały zrobić dla nas jak najlepsze piwo, wiec w naszych rękach jest kwestia stworzenia dla nich odpowiednich warunków do pracy Enethion 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Dzień dobry. Dziś warzyłem swoją drugą warkę. Po przeanalizowaniu błędów oraz sugestii forumowiczów po pierwszym warzeniu dzisiaj praktycznie wszystko wyszło książkowo do ostatniego momentu - zadania drożdży. Po uwodnieniu porządkowałem kuchnię i trąciłem szklankę z papką drożdżową, przez co ok. połowa się wylała. W Hrubieszowie nie ma żadnego sklepu gdzie mógłbym dostać drożdże piwne (Byłem w Brico, tylko winiarskie). Zadałem więc to co miałem - ok. 50%. I tu pojawia się moje pytanie, czy coś grozi mojemu piwku? Drożdże oczywiście zaraz zamówię następne, ale dojdą najwcześniej we wtorek, więc mam dwa warianty: 1. Fermentacja nie ruszy w ogóle - co wtedy? Czy szczelnie zamkniętej brzeczce grozi jakaś infekcja? 2. Fermentacja ruszy na tej "połówce" - dodać drugie opakowanie we wtorek? Warzone piwko: (10 litrów): American IPA 15,5 blg Drożdże: Safale US-05 Z góry dziękuję za odpowiedź. Proces warzenia piweczka chwile trwa, ważne jest aby ilość wypitych browarków w trakcie produkcji piwka taktycznie rozłożyć na całość procesu warzenia tak aby pod koniec dokładnie wiedzieć co się robi i nie spierdzielić całej wcześniejszej roboty:)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now