sali Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 zrobiłem sobie piwo z gotowca, wszystko wg instrukcji. Piszą, że fermentacja trwa 5-7 dni. U mnie było tak: balingometr wskazywał 11 przed zatkaniem fermentatora 1 dzień nic się nie działo poza gromadzeniem piany, 2 dzień ostra fermentacja duże bulgotanie 3 dzień cisza opadanie piany 4 dzień cisza opadanie piany 5 dzień otworzyłem fermentor i balingometr wskazywał 5,5 , później po zatkaniu deliatne bulgotanie 6 dzień delikatne bulgotanie 7 dzień prawie nie bulgocze, znowu zmierzyłem poziom cukru jest 5 (wg instrukcji powinno spać do około 25% w stosunku do początku czyli około 3) Nie wiem co dalej robić, raz na jakiś czas co zabulgocze, ale widzę, że słabo spada a wg instrukcji fermentacja powinna skończyć się po 7 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) zrobiłem sobie piwo z gotowca, wszystko wg instrukcji. Piszą, że fermentacja trwa 5-7 dni. U mnie było tak: balingometr wskazywał 11 przed zatkaniem fermentatora 1 dzień nic się nie działo poza gromadzeniem piany, 2 dzień ostra fermentacja duże bulgotanie 3 dzień cisza opadanie piany 4 dzień cisza opadanie piany 5 dzień otworzyłem fermentor i balingometr wskazywał 5,5 , później po zatkaniu deliatne bulgotanie 6 dzień delikatne bulgotanie 7 dzień prawie nie bulgocze, znowu zmierzyłem poziom cukru jest 5 (wg instrukcji powinno spać do około 25% w stosunku do początku czyli około 3) Nie wiem co dalej robić, raz na jakiś czas co zabulgocze, ale widzę, że słabo spada a wg instrukcji fermentacja powinna skończyć się po 7 dniach Zrozum, że nie Ty wyznaczasz drożdżom kiedy skończą prace. Piwo ma tydzień, daj mu jeszcze tydzień. I wcale nie oznacza to, że do 3 dojdą. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 ok nie spieszy mi się, tylko chciałbym wiedzieć kiedy fermentacja się skończy i jak często mierzyć ten cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Wszystko jest ok, zachowaj spokój. Po dwu tygodniach fermentacji, jak będziesz przelewał na cichą możesz zmierzyć. Jeśli cichej ferm. nie planujesz to zmierz po 3-4 tyg. , przed butelkowaniem. I nie otwieraj tego, złapiesz infekcję. Też mnie męczyła ta niemoc, już się trochę uspokoiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Wszystko jest ok, zachowaj spokój. Po dwu tygodniach fermentacji, jak będziesz przelewał na cichą możesz zmierzyć. Jeśli cichej ferm. nie planujesz to zmierz po 3-4 tyg. , przed butelkowaniem. I nie otwieraj tego, złapiesz infekcję. Też mnie męczyła ta niemoc, już się trochę uspokoiłem sorry za upierdliwość, ale jak się ma 5-7 dni z instrukcji do prawie miesiąca (piwa pszeniczne ponoć szybciej się robi)? Tak jak mówię nie spieszy mi się, tylko zastanawiam się czy to nie jest tak, że po prostu po pewnym czasie drożdże przestaną pracować i nic się nie będzie działo? A co jeśli cukier nie spadnie poniżej 5 (powinno być około 3)? Cichej nie planuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 sorry za upierdliwość, ale jak się ma 5-7 dni z instrukcji do prawie miesiąca Instrukcja kłamie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zostaw jeszcze na 2 tygodnie. Z tego co słyszałem to drożdże dołączane do brewkitów potrafią być dość nędzne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wszystko jest ok, zachowaj spokój. Po dwu tygodniach fermentacji, jak będziesz przelewał na cichą możesz zmierzyć. Jeśli cichej ferm. nie planujesz to zmierz po 3-4 tyg. , przed butelkowaniem. I nie otwieraj tego, złapiesz infekcję. Też mnie męczyła ta niemoc, już się trochę uspokoiłem sorry za upierdliwość, ale jak się ma 5-7 dni z instrukcji do prawie miesiąca (piwa pszeniczne ponoć szybciej się robi)? Tak jak mówię nie spieszy mi się, tylko zastanawiam się czy to nie jest tak, że po prostu po pewnym czasie drożdże przestaną pracować i nic się nie będzie działo? A co jeśli cukier nie spadnie poniżej 5 (powinno być około 3)? Cichej nie planuję.Cicha już trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Mi BrewKit Coopersa na drozdzach z zestawu zszedl tylko do 5blg, a drugi na drozdzach US-05 zszedl do 3,5blg. Moze drozdze, moze rodzaj BrewKitu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 odświeżam temat, bo minął już przeszło tydzień tej niby cichej. Zmierzyłem wychodzi 4,5 blg, czyli praktycznie nic się nie zmieniło od przeszło tygodnia. Czy zlewać do butelek czy jeszcze czekać? Czy w związku z wysokim blg dawać mniej cukru do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Zmierzyłem wychodzi 4,5 blg, czyli praktycznie nic się nie zmieniło od przeszło tygodnia. wg mnie 0,5blg zmiany to nie jest nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Zmierzyłem wychodzi 4,5 blg, czyli praktycznie nic się nie zmieniło od przeszło tygodnia. wg mnie 0,5blg zmiany to nie jest nic wiesz na tej miarce to tak średnio dokładnie widać, jeszcze ręce się trzęsą a tak na poważnie to coś tam chyba spadło, ale bardzo niewiele, a jednak minął tydzień od ostatniego pomiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 a jednak minął tydzień od ostatniego pomiaru czas nie ma znaczenia a z takiej ilości przejedzonego cukru dość CO2 się wytworzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 a jednak minął tydzień od ostatniego pomiaru czas nie ma znaczenia a z takiej ilości przejedzonego cukru dość CO2 się wytworzyło. ok to ile jeszcze poczekać, tydzień? Pszeniczne ponoć szybko się robi a u mnie to już trwa ponad 2 tygodnie. No i pytanie jeśli cukier nie spadnie, to czy dawać mniej przy zlewaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 ok to ile jeszcze poczekać, tydzień? do czasu aż blg w przeciągu 3 dni nie spadnie No i pytanie jeśli cukier nie spadnie, to czy dawać mniej przy zlewaniu? to w ogóle nie ma ze sobą związku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 odświeżam temat, bo w sumie minął kolejny tydzień. Miałem właśnie zlewać butelki i w tym celu przeniosłem baniak z piwem do innego pomieszczenia i zaczęło znowu bulgotać. tak raz na 2 minuty, pytanie czy zlewać czy jeszcze poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Nie kieruj się tym bulgotaniem, wynika to z podniesienia temperatury, a nie pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 ok dzięki, to biorę się za zlewanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 ok dzięki, to biorę się za zlewanie. ja pozwolę sobie na małą uszczypliwość tutaj, bo widzę, że nikogo mimo szczerych chęci nie wyprowadziłeś z równowagi (fakt, że jesteśmy w piaskownicy piwowarskiej moim zdaniem nie ma akurat żadnego znaczenia).. powinieneś wziąć się w pierwszej kolejności za CZYTANIE (i to nie instrukcji, którą napisał jakiś opętaniec) a w drugiej za WARZENIE, nigdy na odwrót. http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna tutaj jest wszystko, całe kompedium wiedzy posortowane tematycznie dotyczące warzenia piwa. Uwierz mi, że dzięki temu materiałowi nie będziesz zadawał takich pytań i Twoje piwo będzie o wiele, wiele lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się