amrish Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Szybkie pytanie, jakie słody dadzą mi największą pełnię smaku (ale nie karmel) do piw o blg ok 6-8? Myślałem o płatkach pszennych lub owsianych, ale w witbierze dają tylko ciało, a piwo przez to traci na smaku. Także przypuszczam, że będzie puste. Żyto i carapils tylko przychodzą mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Żyto powinno najlepiej (słód), właśnie przeprowadziłem taki eksperyment, samo żyto (wyszło 7blg,ale faktycznie chyba jest mniejsze, bo spławik wypych kisielowatość brzeczki), zacierane w 70-72sC,na razie fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Robiłem 9 blg, 50/50 pale ale i monach (ok. 20 EBC) na drozdzach s-04 i uczucie pełni jest zadowalające, bez nut tofii itp. Polecam sprawdzić, ewentualnie daj więcej monacha jak planujesz niższe blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Rzuć okiem na dwa teksty, mi pomogły sobie ułożyć temat piw niskoalkoholowych: https://byo.com/bock/item/2264-session-beers-techniques https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/session-beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się