Jump to content

Szybka piłka nt. gara

Recommended Posts

Witam. Po przeglądzie dostępnych garów do warzenia jakie mam niestety 90% emaliowanych jest w środku obitych. Znalazłem jeden sensowny z nierdzewki. Obawiam się jednak czy nie będzie podatny na przypalenia bo niestety ma cienkie dno i ścianki. Wogóle jest leciutki. Czy ktoś korzysta z podobnego?  Załączam zdjęcia

post-18091-0-19202600-1485945236_thumb.jpg

post-18091-0-88257800-1485945240_thumb.jpg

Jak będziesz mieszał zacier to nic się nie przypali. Jak nie będziesz mieszał to nawet gruby garnek Cię nie uratuje :)

Edited by Puzii

A gdzie to wyczytałeś? Ja podczas chmielenia czyt. gotowania nie mieszam w ogóle. więc na spokojnie. Ekstrakt po całkowitym rozpuszczeniu nie osiądzie na dnie  i się nie przypali, bo nie ma co ;)

Ekstrakt może Ci się przypalić podczas dodawania go do gara. Żeby tego uniknąć podgrzej wodę do 90 - 95 stopni, wyłącz palnik i wtedy na spokojnie dodaj ekstrakty, oczywiście intensywnie mieszając. Jak już się wszystko dodasz to możesz już grzać mieszając jednocześnie do całkowitego rozpuszczenia ekstraktów. Potem już raczej nie ma co się przypalić, chyba że będziesz miał w tym garze jakiś wysoki baling.

Sądząc po zdjęciu to mam identyczny. Podgrzewam w nim tylko wodę do wysładzania. Mam jedną radę: uważaj na nity łączące rączki z garnkiem. U mnie jak bym zalał do pełna to na nitach lekko przecieka, ale garnek ma już kilka lat.