Jump to content

Termometr do fermentacji który rejestruje temperaturę + podgląd online


laser

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję gotowy do użycia termometr do fermentacji, który będzie rejestrował temperaturę całej fermentacji i przedstawiał ją w postaci wykresu oraz będzie miał możliwość podglądu aktualnej temperatury przez neta (opcjonalnie) ?? I żeby nie kosztował fortunę:)

 

Pozdr.

Link to comment
Share on other sites

poszukaj rozwiązania WiFi Grzesia Malinowego Malinowy Jęczmień

 

 

Ja korzystam z tego sterownika i jestem bardzo zadowolony. Temperaturę fermentacji mogę sprawdzić na bieżąco przez Internet. Z serwisu Thinkspeak, który odbiera wskazania sterownika łatwo można wyciągnąć wykresy temperatury...

Wykorzystuję go także przy zacieraniu. Dzięki temu nie muszę korzystać ze zwykłego termometru... 

 

Tutaj masz link do wątku z tym sterownikiem: http://www.piwo.org/topic/19779-lodówka-do-fermentacji-sterowana-przez-wifi/

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

 

poszukaj rozwiązania WiFi Grzesia Malinowego Malinowy Jęczmień

 

 

Ja korzystam z tego sterownika i jestem bardzo zadowolony. Temperaturę fermentacji mogę sprawdzić na bieżąco przez Internet. Z serwisu Thinkspeak, który odbiera wskazania sterownika łatwo można wyciągnąć wykresy temperatury...

Wykorzystuję go także przy zacieraniu. Dzięki temu nie muszę korzystać ze zwykłego termometru... 

 

Tutaj masz link do wątku z tym sterownikiem: http://www.piwo.org/topic/19779-lodówka-do-fermentacji-sterowana-przez-wifi/

 

 

Dzięki wszystkim za pomoc ale ten powyższy wydaje się najlepszym rozwiązaniem!

 

Ciekawe tylko czy czujnik temp. jest wodoodporny? można go wsadzić bezpośrednio do fermentora lub słoika z wodą?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ciekawe tylko czy czujnik temp. jest wodoodporny?

myślę ,że najlepiej zadać takie pytanie autorowi :D

Wg mnie jest szczelny, ale byli to tacy, którzy uważają, że takiego czegoś nie powinno się wrzucać do brzeczki bo nie ma to atestu na kontakt z żywnością :P

(tak jakby atest zmieniał skład chemiczny kabelka)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ciekawe tylko czy czujnik temp. jest wodoodporny? można go wsadzić bezpośrednio do fermentora lub słoika z wodą?

 

Wydaje mi się że ona jest wodoodporna, ale osobiście nie sprawdzałem . Przy mierzeniu temperatury zacierania wkładam ją do miedzianej rurki o średnicy minimalnie większej od średnicy sondy, a przy mierzeniu temperatury fermentacji sondę przyklejam z boku fermentora i izoluję dwoma warstwami pianki do paneli...

Link to comment
Share on other sites

Dziennie przyjmujemy dawki ciężkich metali do naszego organizmu z żywności, antybiotyki którymi są faszerowane zwierzęta, oddychamy pyłem zawieszonym w powietrzu, pijemy alkohol i palimy papierosy (zbędne skreślić), więc przejmowanie się atestem jest troszkę śmieszne :)

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

Dziennie przyjmujemy dawki ciężkich metali do naszego organizmu z żywności, antybiotyki którymi są faszerowane zwierzęta, oddychamy pyłem zawieszonym w powietrzu, pijemy alkohol i palimy papierosy (zbędne skreślić), więc przejmowanie się atestem jest troszkę śmieszne :)

Rozumiem do czego zmierzasz, ale:

a) Unikam antybiotykoterapii do samego końca, zwłaszcza przez te antybiotyki, które dostawał każdy kurczak, którego w życiu zjadłem.

b) Jak tylko mam taką możliwość, wyjeżdżam z zasmogowanego miasta w tereny z możliwie najczystszym powietrzem, żeby choć trochę dać organizmowi odpocząć.

c) Z alkoholem, jak z każdą inną trucizną: wszystko zależy od dawki. Tak jak leki w odpowiedniej dawce pomagają, a w zbyt dużej szkodzą, tak alkohol do pewnych ilości tygodniowo ma korzystny wpływ na zdrowie (dla każdego człowieka optimum trzeba wyznaczać indywidualnie), a powyżej zaczynają się problemy.

d) Rzuciłem palenie (co mi z tego... wynajmuję mieszkanie w Krakowie...)

e) Wolę produkty z atestem :)

 

Ale fakt, czasem bez atestu można kupić równie bezpieczny sprzęt, którego producent nie zakładał użytku do spożywki, więc nie dbał o atestację (gorzej jeśli olał też kwestie toksyczności, które nie byłyby mu potrzebne).

Link to comment
Share on other sites

 

Ciekawe tylko czy czujnik temp. jest wodoodporny?

myślę ,że najlepiej zadać takie pytanie autorowi :D

Wg mnie jest szczelny, ale byli to tacy, którzy uważają, że takiego czegoś nie powinno się wrzucać do brzeczki bo nie ma to atestu na kontakt z żywnością :P

(tak jakby atest zmieniał skład chemiczny kabelka)

 

 

 

Tu nie chodzi o sklad chemiczny kabelka a o dwie sprawy-  przedewszystkim o bezawaryjnosc i wlasnie o sklad chemiczny brzeczki w ktorej jest ten czujnik z kablem i opaska termokurczliwa ktora reaguja z kwasna brzeczka. Sami wiemy, ze diabel tkwi w szczegolach i na smak naszego piwa ma wplyw mnostwo rzeczy.

W kazdym urzadzeniu czy to spozywka czy automatyka czujnik temperatury jest zamontowany w kapilarze wlasnie z powodu bezawaryjnosci. Kapilara powina byc wykonana z dobrzeprzewodzacego cieplo materialu-najlepiej ciesnkoscienna rurka miedziana o srednicy minimalnie wiekszej niz czujnik temperatury a wolna przestrzen wypelniona pasta termoprzewodzaca. Oczywiscie mozna wsadzic czujnik taki jak DS18B20 prosto do brzeczki i bedzie to dzialac ale jest to nieprofesjonalne wykonanie.

Koszt kapilary okolo 20zl, Tak to wyglada w mojej kadzi, fotki z budowy

post-16453-0-21176200-1486150553_thumb.jpeg

post-16453-0-13621900-1486150554_thumb.jpeg

post-16453-0-60168100-1486150554_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.