FurioSan Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 3.5h? ... Trochę nie potrafię w to uwierzyć. No chyba że bez chłodzenia i z krótkim schematem zacierania i chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Zacieranie jednotemperaturowo 67st i schłodzenie do 30st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Zacieranie jednotemperaturowo 67st i schłodzenie do 30st, chmielenie 1h. Temperatura wody z kranu 60st. W międzyczasie na taborecie ugrzałem wodę do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) i schłodzenie do 30st Kveikami fermentujesz? Z tych 30°C do 17°C to by Ci zajęło tyle samo jeszcze czasu co ze 100°C do 30°C. Edytowane 10 Marca 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Czy pisałem że zadałem drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Mógłbyś mi zdradzić jak ustawiłeś śrutownik. Jakieś sześć kropek tam jest, a po prawej jakieś stopnie. Fajne fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal.d.karwat Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Witam, jestem tutaj nowy na forum, ale zauważyłem temat o Bulldogu. Ja kupiłem uproszczoną wersję, tj. Bulldog Sparger. Powiedz mi, jak oceniasz odczyt temperatury z urządzenia? Ja ostatnio zacierałem w nim na próbę małą warkę pszenicy (10 l) i jak weryfikowałem pomiar temperatury zewnętrznym termometrem, za każdym razem miałem różnice. Z tym, że zewnętrzny termometr dochodzi maksymalnie do dna sita na słód, natomiast kociołek dokonuje pomiaru temperatury poniżej (czujnik wbudowany w dno zbiornika). Za każdym razem otrzymywałem na zewnętrznym temperaturę niższą niż to pokazywał wyświetlacz. Temperatura zacierania, zwłaszcza utrzymywanie stabilnej temperatury podczas kolejnych przerw to bardzo ważna rzecz, a na odczytach miałem nawet róznicę 5C co jest moim zdaniem niedopuszczalne. Powiedz mi jak Ty to widzisz, po użyciu Twojego Bulldoga? Czy również posiłkowałeś się zewnętrznym termometrem, czy zaufałeś odczytowi z kociołka? Pozdrawiam Rafał Karwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 32 minuty temu, rafal.d.karwat napisał(a): na odczytach miałem nawet róznicę 5C co jest moim zdaniem niedopuszczalne. To jest niestety główna wada wszystkich kociołków bez pompy, bez znaczenia jakiego producenta. Jedyne sensowne rozwiązania to właśnie dokupienie pompy (np. MP-15RM), albo częste mieszanie zacieru jak w garnku. Zwykłe garnki są niskie i szerokie, przez co łatwiej w nich utrzymać temperaturę niż w kociołku, który jest wysoki i wąski. Możesz też zaizolować kociołek, przez co straty temperatury nie będą tak drastyczne, np. folią termiczną albo karimatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się