WizardRoy Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Temat częściowo na inne forum (np jakieś C2H5OH ) ale tego samego sprzętu używamy do piwa więc może się taka dyskusja (i daj Boże wnioski! ) komuś przyda! Mam problem z różnymi wynikami na areometrze i refraktometrze (świeży nabytek).. dokonałem kilku prób i chcę się nimi z Wami podzielić.. może ktoś nawet wymyśli czemu takowe są! Zanim padnie o to pytanie - oczywiście pomiary były dokonywane w temperaturach jakie przewiduje producent urządzeń! Oto wyniki prób.. woda demineralizowana 20°C - areometr 0 Blg, refraktometr 0 Brix(prawdopodobnie) odfermentowany zacier 20°C - areometr -4 Blg, refraktometr 7 Brixbrzeczka 20°C - areometr 12 Blg, refraktometr 12,5 Brix Pomińmy może w dyskusji co mierzyłem, bo nie o tym chciałem z Wami pogadać - skupmy się raczej na wynikach.. Wg. wszelkich informacji jakie posiadam skale Brix'a, Ballinga są tak zbliżone, że można stosować je zamiennie. Czyli zakładamy że 1Blg = 1 Brix Jak widać - kalibracja obu przyrządów wydaje się być wykonana prawidłowo gdyż wskazują jednakowy wynik na wodzie demineralizowanej. Skąd zatem taka różnica w pomiarze zacieru?!?! Od kilku dni nie zaobserwowałem zmian (tzn ciągle -4Blg i 7 Brix), więc można założyć, że fermentacja się zatrzymała. Ciekawostką jest ostatni pomiar wykonany na brzeczce, którego wyniki można uznać za jednakowe.. (różnica 0.5 to pewnie błąd spowodowanym nieudolnym odczytem ).Ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć co do jasnej ciasnej się tu wyprawia i komu wierzyć ?!?!?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Robisz korekcje odczytu dla refraktometru? Jest to niezbędne do odczytania wyniku: http://www.piwo.org/files/file/48-kalkulator-wskazan-refraktometruxls/wklep to tutaj i zobacz czy się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Areometr na -4Blg to sam nie wiem, skoro na wodzie jest na 0 to raczej się skala nie przesunęła. Nie mierzyłeś kiedyś zbyt gorącej brzeczki nim (powyżej 75°C)? Był tu wątek, że wtedy szkło się jakoś deformuje i już zawsze będzie dawał złe odczyty. Natomiast refraktometr z wynikiem 7Blg to jak najbardziej wynik prawidłowy po odfermentowaniu, bo w tym urządzeniu pomiarowym wynik się przelicza. Po przeliczeniu wychodzi 3,7Blg. Tutaj masz dobry kalkulator:http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/Oczywiście przy sprawdzaniu Blg po gotowaniu nic nie trzeba przeliczać, tylko po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WizardRoy Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Nie ma takiej opcji żeby był przegrzany. Myślę, że nawet w 30°C się nie moczył bo zawsze chłodzę wszystko do 20°C i zamieniam termometr na areometr Co do przeliczania i "kalkulatorowania" to jestem w szoku Główny powody tego zamieszania to instrukcja po chińsku i lenistwo, bo przecież mogłem poszukać coś w necie Więc już jestem do przodu z wiedzą Niestety nie mogę się doszukać w notatkach ile było przed fermentacją O ile mnie pamięć nie myli mogło to być ~22 i to by się nawet zgadzało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Rozwiazanie zagadki jest w poscie Undeatha. Odczyt refraktometru po fermentacji nalezy skorygowac, bo alkohol prowadzi do "przeklaman". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WizardRoy Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Rozwiazanie zagadki jest w poscie Undeatha. Odczyt refraktometru po fermentacji nalezy skorygowac, bo alkohol prowadzi do "przeklaman". ... a to Ci alkohol! Coś w tym jednak musi być, bo po alkoholu zawsze coś się nie zgadza (mina żony , kasa w portfelu itp..) Dzięki za pomoc Edytowane 8 Lutego 2017 przez WizardRoy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lutek82 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Jeśli to był zacier (czy może jakiś nastaw cukrowy?) to po przefermentowaniu areometr też pokazuje dobrze. Przy zawartości alkoholu koło 15% właśnie powinien pokazywać coś koło -4, alkohol ma mniejszą gęstość niż woda to i areometr bardziej się zanurza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Dopiszę się tutaj bo podobnie po zakupie Refraktometru także mam wrażenie, że coś mnie robi w balona choć trochę w innej sytuacji. Same pomiary i różnice w granicy tolerancji. Przed zadaniem drożdzy jest (jak zawsze) ok: Areometr i Refraktometr bardzo zbliżone (ok. 0,5 st różnicy przy 12 plato). Wątpliwości (jak zawsze) zaczynają się w trakcie fermentacji, aczkolwiek stosuję dwa kalkulatory: https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correctionoraz http://www.piwo.org/files/file/48-kalkulator-wskazan-refraktometruxls/ i wyniki są podobne. Akceptowalnie. Chciałbym jednak przejść do meritum, czyli sytuacji, którą miałem przy okazji ostatniej warki. Po 5 dniach fermentacji refraktometr pokazał 5,0 a po 7 dniach pokazał 5,9. Zdębiałem. Niestety tylko tym urządzeniem wykonałem pomiar i wg niego blg wzrosło. Skala refraktometru jest naprawdę precyzyjna w odczycie i robiłem to dokładnie. Jak myślicie - trafiło mi się itp. czy są jakieś czynniki, które mogą wpłynąć na pomiar? ps. Dodam, że kalibracja z wodą destylowaną była przeprowadzona, a sama brzeczka przy obu pomiarach miała ok 23 st. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez dziarsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Dopiszę się tutaj bo podobnie po zakupie Refraktometru także mam wrażenie, że coś mnie robi w balona choć trochę w innej sytuacji. Same pomiary i różnice w granicy tolerancji. Przed zadaniem drożdzy jest (jak zawsze) ok: Areometr i Refraktometr bardzo zbliżone (ok. 0,5 st różnicy przy 12 plato). Wątpliwości (jak zawsze) zaczynają się w trakcie fermentacji, aczkolwiek stosuję dwa kalkulatory: https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correctionoraz http://www.piwo.org/files/file/48-kalkulator-wskazan-refraktometruxls/ i wyniki są podobne. Akceptowalnie. Chciałbym jednak przejść do meritum, czyli sytuacji, którą miałem przy okazji ostatniej warki. Po 5 dniach fermentacji refraktometr pokazał 5,0 a po 7 dniach pokazał 5,9. Zdębiałem. Niestety tylko tym urządzeniem wykonałem pomiar i wg niego blg wzrosło. Skala refraktometru jest naprawdę precyzyjna w odczycie i robiłem to dokładnie. Jak myślicie - trafiło mi się itp. czy są jakieś czynniki, które mogą wpłynąć na pomiar? ps. Dodam, że kalibracja z wodą destylowaną była przeprowadzona, a sama brzeczka przy obu pomiarach miała ok 23 st. Z mojego doświadczenia. Dezynfekcja desprejem,którego resztki pozostają na naczyniu którym pobierany próbkę. Z racji,że próbka ma małą objętość,desprej dużą zawartość alko,potrafi przekłamać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Mi też się tak zdarzyło, ale po dokładnym przepłukaniu pipety wodą wszystko wróciło do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Z tego co mi wiadomo to reflaktometrem nie sprawdzamy fermentującej brzeczki, do tego celu wykorzystujemy areometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Z tego co mi wiadomo to reflaktometrem nie sprawdzamy fermentującej brzeczki, To się jeszcze troszkę musisz jednak dowiedzieć bo refraktometrem jak najbardziej można dokonywać pomiaru brzeczki już fermentującej Aby jednak poznać wynik tego pomiaru należy również skorzystać z odpowiedniego kalkulatora, który nam przeliczy uzyskane wskazanie na aktualną wartość Blg. EDIT Dla ułatwienia wkleję linka do brakującej wiedzy http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr itd. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel G Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak wiem, oczywiście trzeba zrobić korektę, jednak nie wiemy czy kolega podaje odczyt który wskazuje reflaktometr czy wartość po korekcie A już doczytałem jednak po. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Marcel G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się