Jump to content

Farmhouse Ale z TwojBrowar.pl

Recommended Posts

Cześć,

czy zamawiał ktoś z Was zamówił ten zestaw i warzył to piwko? Chciałbym uwarzyć coś w tym stylu ale:

1) Na stronie jest jedynie możliwość zamówienia zestawu 20 L (ja chciałbym zestaw 25 L)

2) Zestaw surowców jest droższy niż kupienie składników osobno.

3) Nie ufam do końca temu sklepowi jeśli chodzi o pakowanie słodów (kilka razy miałem pomieszane zamówienia).

Tak więc zastanawiałem się czy ktoś z szanownych Koleżanek i Kolegów byłby w stanie podzielić się ze mną recepturą na piwo z tego zestawu lub inne podobne w stylu Norewgian Farmhouse Ale.

Pozdrawiam,

Kacper

OT

Zestaw surowców jest droższy niż kupienie składników osobno

;)

A merytorycznie do pytania 1:

Przelicz sobie słód

4,8 kg - 20 l | x kg - 25 l

x = 6 kg

Podobnie z chmielem.

Potem wyszukiwarka CML i znajdź najtańszego sprzedawcę.
Osobiście nie miałem nigdy z TB żadnych przebojów.

Przerwy - skoro piwo to w smaku przypomina połączenie belgijskich piw typu saison z fińskim sahti - można zacierać na wytrawnie (65-62°C) jak saison, albo jak w wypadku sahti (z przykładu) stopniowo: 43°C - 54°C - 65°C po 15 minut i 72°C przez 30 minut. Ja jestem leniwy i poszedłbym w 65-62°C.

Chmielenie - chmiel jest dodatkiem mało istotnym raczej w tych stylach. Jedna porcja na początku chmielenia (60 minut), druga na ostatnie 10-15 minut. Albo szyszki do filtracji złoża a gdzieś w połowie gotowania granulat?

Jałowiec - obstawiam podobnie. Ja do sahti dałem 15 g do wysładzania i 15 g na wyłączenie palnika.

Zresztą dziwny trochę ten zestaw. Przy kveikach nie miałem żadnych dzikich, farmhouse'owych nut. Jałowiec może dać przyprawowość ale generalnie te drożdże idą w owoce.

Potrzebujesz instrukcji to kup ten zestaw i tyle.

Ile możesz zaoszczędzić na zamawianiu tego osobno? Pięć złotych? No chyba że słody kupujesz w dużych workach i już  Ci leżą w domu

Nawet te kilka złotych oszczędzisz pod warunkiem że zrezygnujesz z  podziału na granulat i szyszkę bo jak nie to zostają Ci chmielę które może pójdą bez problemu a może będziesz się zastanawiał gdzie je wepchnąć

Przypilnujesz wydajności to tez Ci wyjdzie ponad te 20 litrów a różnicy w nachmieleniu i tak nie zauważysz

EDIT

Chociaż z takim podejściem to może faktycznie napisz do nich że zestaw Ci się podoba tylko nie chcesz im za niego płacić i niech Ci prześlą na maila samą instrukcję.

Edited by xcynix

Tak się składa że ja kupiłem ten zestaw i prawdopodobnie jutro będę butelkować. Kosztowałem trochę przy zlewaniu na cichą. Było dość słodkie, takie owocowe, a jałowiec był praktycznie niewyczuwalny. Fermentowałem w ok. 27 stopniach.

Była to moja pierwsza warka z zacieraniem i kurczowo trzymałem sie instrukcji.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Edited by SmutnyKucyk

Fermentowałem w ok. 27 stopniach.

Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera.

Polecam zapoznać się z drożdżami w tym zestawie zamiast pisać głupoty.

Fermentowałem w ok. 27 stopniach.

Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera.

Polecam zapoznać się z drożdżami w tym zestawie zamiast pisać głupoty.

Masz rację, nie sprawdziłem, mój błąd.