Wisnia-Brew Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Cześć, czy zamawiał ktoś z Was zamówił ten zestaw i warzył to piwko? Chciałbym uwarzyć coś w tym stylu ale: 1) Na stronie jest jedynie możliwość zamówienia zestawu 20 L (ja chciałbym zestaw 25 L) 2) Zestaw surowców jest droższy niż kupienie składników osobno. 3) Nie ufam do końca temu sklepowi jeśli chodzi o pakowanie słodów (kilka razy miałem pomieszane zamówienia). Tak więc zastanawiałem się czy ktoś z szanownych Koleżanek i Kolegów byłby w stanie podzielić się ze mną recepturą na piwo z tego zestawu lub inne podobne w stylu Norewgian Farmhouse Ale. Pozdrawiam, Kacper Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 OT Zestaw surowców jest droższy niż kupienie składników osobno A merytorycznie do pytania 1: Przelicz sobie słód 4,8 kg - 20 l | x kg - 25 l x = 6 kg Podobnie z chmielem. Potem wyszukiwarka CML i znajdź najtańszego sprzedawcę.Osobiście nie miałem nigdy z TB żadnych przebojów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisnia-Brew Posted February 13, 2017 Author Share Posted February 13, 2017 Wielkie dzięki za te merytoryczne podpowiedzi kolego "zasada". Jeśli jeszcze tylko mógłbyś mi podpowiedzieć jakie przewidziane są: a) przerwy w zacieraniu b) chmielenie c) kiedy dodaje się dodatki (jagody jałowca) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puzii Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Z TB nigdy nie miałem problemów z ich zestawami. Instrukcja warzenia jest załączona do zestawu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Przerwy - skoro piwo to w smaku przypomina połączenie belgijskich piw typu saison z fińskim sahti - można zacierać na wytrawnie (65-62°C) jak saison, albo jak w wypadku sahti (z przykładu) stopniowo: 43°C - 54°C - 65°C po 15 minut i 72°C przez 30 minut. Ja jestem leniwy i poszedłbym w 65-62°C. Chmielenie - chmiel jest dodatkiem mało istotnym raczej w tych stylach. Jedna porcja na początku chmielenia (60 minut), druga na ostatnie 10-15 minut. Albo szyszki do filtracji złoża a gdzieś w połowie gotowania granulat? Jałowiec - obstawiam podobnie. Ja do sahti dałem 15 g do wysładzania i 15 g na wyłączenie palnika. Zresztą dziwny trochę ten zestaw. Przy kveikach nie miałem żadnych dzikich, farmhouse'owych nut. Jałowiec może dać przyprawowość ale generalnie te drożdże idą w owoce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 (edited) Potrzebujesz instrukcji to kup ten zestaw i tyle. Ile możesz zaoszczędzić na zamawianiu tego osobno? Pięć złotych? No chyba że słody kupujesz w dużych workach i już Ci leżą w domu Nawet te kilka złotych oszczędzisz pod warunkiem że zrezygnujesz z podziału na granulat i szyszkę bo jak nie to zostają Ci chmielę które może pójdą bez problemu a może będziesz się zastanawiał gdzie je wepchnąć Przypilnujesz wydajności to tez Ci wyjdzie ponad te 20 litrów a różnicy w nachmieleniu i tak nie zauważysz EDIT Chociaż z takim podejściem to może faktycznie napisz do nich że zestaw Ci się podoba tylko nie chcesz im za niego płacić i niech Ci prześlą na maila samą instrukcję. Edited February 13, 2017 by xcynix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisnia-Brew Posted February 13, 2017 Author Share Posted February 13, 2017 (edited) Dziękuję za odpowiedzi od tak znakomitych piwnych ekspertów. A czy znajdzie się na forum osoba, która warzyła już ten zestaw? Edited February 13, 2017 by Wisnia-Brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmutnyKucyk Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 (edited) Tak się składa że ja kupiłem ten zestaw i prawdopodobnie jutro będę butelkować. Kosztowałem trochę przy zlewaniu na cichą. Było dość słodkie, takie owocowe, a jałowiec był praktycznie niewyczuwalny. Fermentowałem w ok. 27 stopniach. Była to moja pierwsza warka z zacieraniem i kurczowo trzymałem sie instrukcji. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Edited February 13, 2017 by SmutnyKucyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisnia-Brew Posted February 13, 2017 Author Share Posted February 13, 2017 Dzięki za odpowiedź SmutnyKucyk. Napisałem Ci prywatną wiadomość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Dziękuję za odpowiedzi od tak znakomitych piwnych ekspertów. Wyczuwam ironie... lub nawet sarkazm aczkolwiek moze sie myle jaras 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Fermentowałem w ok. 27 stopniach. Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Fermentowałem w ok. 27 stopniach. Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera. Polecam zapoznać się z drożdżami w tym zestawie zamiast pisać głupoty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Fermentowałem w ok. 27 stopniach. Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera. Polecam zapoznać się z drożdżami w tym zestawie zamiast pisać głupoty. Masz rację, nie sprawdziłem, mój błąd. Skajo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Dziękuję za odpowiedzi od tak znakomitych piwnych ekspertów. Wyczuwam ironie... lub nawet sarkazm aczkolwiek moze sie myle Ja wyczuwam cebulę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now