łysy ĄĘ Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Czy powszechie znany wzór na obliczanie alk=(ekstr. początkowy - ekstr. końcowy) / 1,90476.... uwzględnia uśrednioną przybliżoną poprawkę na zaniżenie odczytu ekstraktu końcowego przez zawartość alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 No skoro Twój wzór jest w 100% liniowy, to: nie, nie uwzględnia. Jak już obliczam (a nie robiłem tego jeszcze ) to korzystam z gotowych kalkulatorów w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petell Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 ja od paru warek korzystam z BS 2 i podpieram się jego wyliczeniami co do alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Ja właśnie liczyłem zawartośc alko do warki 12 http://www.piwo.org/topic/18774-mazurski-browar-bazylwidzew/?p=445809według tych wzorów http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie i mi wyszły dwa wyniki w pierwszym 4,57% po doliczeniu 0,5% na refermentacje, a w drugim 4,77% też dodałem 0,5%. Niby nie dużo bo tylko 0,2% ale zawsze. Z którego wzoru korzystacie, który jest dokładniejszy ? Puzii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 No skoro Twój wzór jest w 100% liniowy, to: nie, nie uwzględnia. Jak już obliczam (a nie robiłem tego jeszcze ) to korzystam z gotowych kalkulatorów w necie.Belg ja mam wrażenie że Ty wszysto robiszz gotowcow.wzory sa na Wiki...dwa nawet. Jesli chodzi o dadanie glukozy to liczycie 0,5% dla wysycenia 2.0 jak i 5.0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Jesli chodzi o dadanie glukozy to liczycie 0,5% dla wysycenia 2.0 jak i 5.0? Też mnie zawsze nurtowała kwestia obj. alk uzyskana z refermentacji- ogólnie podaje się, że do 0,5% i temat niby załatwiony, ale czy to jest 0,2, czy 0,5...? Wydaje mi się, że są to tak małe różnice, że śmiało można bezpiecznie przyjmować zakres 0,25% - 0.4% (np, żeby uwzględnić na etykietach). W sumie do 0,5% może też wynikać z błędów pomiaru lub odczytu, także nie jest to chyba kwestia którą należy się przejmować. Jak dla mnie najistotniejszy przy refermentacji jest dokładne wyliczenie surowca, gdzie trzeba uwzględnić temperaturę; odkąd to robię - nie miałem przegazowań. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jak wiesz ile surowca do refermentacji dałeś to przyjmij że został zjedz ony w 100% i wyliczenia na tej podstawie ile alkoholu to wyprodukuje. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 W zaokrągleniu - dla 6g glukozy/l - 0,4%; 8g/l - 0,5%, 10g/l - 0,6%. W jeszcze większym zaokrągleniu - każdy gram glukozy na litr piwa daje nam 0,067% alc. vol więcej. Dla cukru będzie minimalnie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo orłem matematycznym nigdy nie byłem. Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się? zmienia się, ale pomijalnie mało luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jeśli przykładowo piwo 10 blg przefermentowało do 4 blg (tylko nie mówie tu o pozornym odfermentowaniu pokazywanym przez areometr, a realnym, można to przeliczyć w BS2 np.) to Twój roztwór cukru powinien mieć 6 blg. Wtedy % alkoholu będzie w miarę ten sam, pewnie nie jakoś super dokładnie, ale już byłbyś blisko. Tylko po co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się? Ja od kilku warek cukier rozpuszczam w 1 l piwa i nie mam problemu z mierzeniem ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Ja też nie mam - daje tyle wody ile mi się do garnka naleje - przeważnie powyżej 1l. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Czerwca 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Czy powszechie znany wzór na obliczanie alk=(ekstr. początkowy - ekstr. końcowy) / 1,90476.... uwzględnia uśrednioną przybliżoną poprawkę na zaniżenie odczytu ekstraktu końcowego przez zawartość alkoholu? Tak, uwzględnia. Dlatego jest mniej więcej prawdziwy dla piwa tylko do pewnego zakresu blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się