Jump to content

Obliczanie zawartości alkoholu


Recommended Posts

Czy powszechie znany wzór na obliczanie

alk=(ekstr. początkowy - ekstr. końcowy) / 1,90476....

uwzględnia uśrednioną przybliżoną poprawkę na zaniżenie odczytu ekstraktu końcowego przez zawartość alkoholu?

Link to comment
Share on other sites

No skoro Twój wzór jest w 100% liniowy, to: nie, nie uwzględnia. Jak już obliczam (a nie robiłem tego jeszcze :D) to korzystam z gotowych kalkulatorów w necie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ja właśnie liczyłem zawartośc alko do warki 12 http://www.piwo.org/topic/18774-mazurski-browar-bazylwidzew/?p=445809według tych wzorów http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie i mi wyszły dwa wyniki w pierwszym 4,57% po doliczeniu 0,5% na refermentacje, a w drugim 4,77% też dodałem 0,5%. Niby nie dużo bo tylko   0,2% ale zawsze. Z którego wzoru korzystacie, który jest dokładniejszy ?

Link to comment
Share on other sites

No skoro Twój wzór jest w 100% liniowy, to: nie, nie uwzględnia. Jak już obliczam (a nie robiłem tego jeszcze :D) to korzystam z gotowych kalkulatorów w necie.

Belg ja mam wrażenie że Ty wszysto robiszz gotowcow.wzory sa na Wiki...dwa nawet. Jesli chodzi o dadanie glukozy to liczycie 0,5% dla wysycenia 2.0 jak i 5.0?
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jesli chodzi o dadanie glukozy to liczycie 0,5% dla wysycenia 2.0 jak i 5.0?

 

 

Też mnie zawsze nurtowała kwestia obj. alk uzyskana z refermentacji- ogólnie podaje się, że do 0,5% i temat niby załatwiony, ale czy to jest 0,2, czy 0,5...?

Wydaje mi się, że są to tak małe różnice, że śmiało można bezpiecznie przyjmować zakres 0,25% - 0.4% (np, żeby uwzględnić na etykietach). W sumie do 0,5% może też wynikać z błędów pomiaru lub odczytu, także nie jest to chyba kwestia którą należy się przejmować.

Jak dla mnie najistotniejszy przy refermentacji jest dokładne wyliczenie surowca, gdzie trzeba uwzględnić temperaturę; odkąd to robię - nie miałem przegazowań.

Edited by vpatyk
Link to comment
Share on other sites

Jak wiesz ile surowca do refermentacji dałeś to przyjmij że został zjedz ony w 100% i wyliczenia na tej podstawie ile alkoholu to wyprodukuje.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W zaokrągleniu -  dla 6g glukozy/l - 0,4%; 8g/l - 0,5%, 10g/l - 0,6%. W jeszcze większym zaokrągleniu - każdy gram glukozy na litr piwa daje nam 0,067% alc. vol więcej. Dla cukru będzie minimalnie więcej.

Link to comment
Share on other sites

Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo orłem matematycznym nigdy nie byłem. Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się?

zmienia się, ale pomijalnie mało :D

Link to comment
Share on other sites

Jeśli przykładowo piwo 10 blg przefermentowało do 4 blg (tylko nie mówie tu o pozornym odfermentowaniu pokazywanym przez areometr, a realnym, można to przeliczyć w BS2 np.) to Twój roztwór cukru powinien mieć 6 blg. Wtedy % alkoholu będzie w miarę ten sam, pewnie nie jakoś super dokładnie, ale już byłbyś blisko. Tylko po co. :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się?

 

Ja od kilku warek cukier rozpuszczam w 1 l piwa i nie mam problemu z mierzeniem ekstraktu :cool:

Link to comment
Share on other sites

Czy powszechie znany wzór na obliczanie

alk=(ekstr. początkowy - ekstr. końcowy) / 1,90476....

uwzględnia uśrednioną przybliżoną poprawkę na zaniżenie odczytu ekstraktu końcowego przez zawartość alkoholu?

Tak, uwzględnia. Dlatego jest mniej więcej  prawdziwy dla piwa tylko do pewnego zakresu blg.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.