łysy ĄĘ Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Czy powszechie znany wzór na obliczanie alk=(ekstr. początkowy - ekstr. końcowy) / 1,90476.... uwzględnia uśrednioną przybliżoną poprawkę na zaniżenie odczytu ekstraktu końcowego przez zawartość alkoholu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 No skoro Twój wzór jest w 100% liniowy, to: nie, nie uwzględnia. Jak już obliczam (a nie robiłem tego jeszcze ) to korzystam z gotowych kalkulatorów w necie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petell Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 ja od paru warek korzystam z BS 2 i podpieram się jego wyliczeniami co do alk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted May 23, 2017 Share Posted May 23, 2017 Ja właśnie liczyłem zawartośc alko do warki 12 http://www.piwo.org/topic/18774-mazurski-browar-bazylwidzew/?p=445809według tych wzorów http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie i mi wyszły dwa wyniki w pierwszym 4,57% po doliczeniu 0,5% na refermentacje, a w drugim 4,77% też dodałem 0,5%. Niby nie dużo bo tylko 0,2% ale zawsze. Z którego wzoru korzystacie, który jest dokładniejszy ? Puzii 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 23, 2017 Share Posted May 23, 2017 No skoro Twój wzór jest w 100% liniowy, to: nie, nie uwzględnia. Jak już obliczam (a nie robiłem tego jeszcze ) to korzystam z gotowych kalkulatorów w necie.Belg ja mam wrażenie że Ty wszysto robiszz gotowcow.wzory sa na Wiki...dwa nawet. Jesli chodzi o dadanie glukozy to liczycie 0,5% dla wysycenia 2.0 jak i 5.0? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 (edited) Jesli chodzi o dadanie glukozy to liczycie 0,5% dla wysycenia 2.0 jak i 5.0? Też mnie zawsze nurtowała kwestia obj. alk uzyskana z refermentacji- ogólnie podaje się, że do 0,5% i temat niby załatwiony, ale czy to jest 0,2, czy 0,5...? Wydaje mi się, że są to tak małe różnice, że śmiało można bezpiecznie przyjmować zakres 0,25% - 0.4% (np, żeby uwzględnić na etykietach). W sumie do 0,5% może też wynikać z błędów pomiaru lub odczytu, także nie jest to chyba kwestia którą należy się przejmować. Jak dla mnie najistotniejszy przy refermentacji jest dokładne wyliczenie surowca, gdzie trzeba uwzględnić temperaturę; odkąd to robię - nie miałem przegazowań. Edited June 5, 2017 by vpatyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Jak wiesz ile surowca do refermentacji dałeś to przyjmij że został zjedz ony w 100% i wyliczenia na tej podstawie ile alkoholu to wyprodukuje. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisz Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 W zaokrągleniu - dla 6g glukozy/l - 0,4%; 8g/l - 0,5%, 10g/l - 0,6%. W jeszcze większym zaokrągleniu - każdy gram glukozy na litr piwa daje nam 0,067% alc. vol więcej. Dla cukru będzie minimalnie więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo orłem matematycznym nigdy nie byłem. Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się? zmienia się, ale pomijalnie mało luki161 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Jeśli przykładowo piwo 10 blg przefermentowało do 4 blg (tylko nie mówie tu o pozornym odfermentowaniu pokazywanym przez areometr, a realnym, można to przeliczyć w BS2 np.) to Twój roztwór cukru powinien mieć 6 blg. Wtedy % alkoholu będzie w miarę ten sam, pewnie nie jakoś super dokładnie, ale już byłbyś blisko. Tylko po co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Jeśli refermentację przeprowadza się syropem cukrowym o stężeniu równym ekstraktowi początkowemu to finalna zawartość alkoholu po refermentacji nie zmieni się? Ja od kilku warek cukier rozpuszczam w 1 l piwa i nie mam problemu z mierzeniem ekstraktu Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 (edited) Ja też nie mam - daje tyle wody ile mi się do garnka naleje - przeważnie powyżej 1l. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edited June 7, 2017 by redlum Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Czy powszechie znany wzór na obliczanie alk=(ekstr. początkowy - ekstr. końcowy) / 1,90476.... uwzględnia uśrednioną przybliżoną poprawkę na zaniżenie odczytu ekstraktu końcowego przez zawartość alkoholu? Tak, uwzględnia. Dlatego jest mniej więcej prawdziwy dla piwa tylko do pewnego zakresu blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now