Skocz do zawartości

Warki 5 litrów


Rekomendowane odpowiedzi

 

podbijam temat- jeśli ktoś chce się bawić  w miniwarki, to niestety ale garczek 10 litrów jest musowy. 7,2 to za mało - po gotowaniu z chmielem trzeba dolewać do fermentora wody żeby uzupełnić straty.

 

A jak Wam to czasowo wychodzi?

 

podgrzanie wody około 20 minut, zacieranie około 75 z mashoutem, filtracja plus wysładzanie około 45 minut, ponowne podgrzanie 20 minut, gotowanie z chmielem klasycznie 60. potem niestety chłodzenie w wannie około 2h.

 

oszczędność jest głównie na czasie potrzebnym na podgrzanie wody, strata jest za to na chłodzeniu (musiałbym przebudować chłodnicę, póki co jest dostosowana do gara 30 litrów). także generalnie dupy nie urywa. za to aspekt ekonomiczny jest nieporównywalny - warzę po 2-3 warki w tygodniu, eksperymentuję  z nowymi chmielami. plus te kilkanaście oszczędzonych minut pozwala gotować w ciągu tygodnia, a nie tylko w weekendy. polecam.

5-10l brzeczki w wanie chłodzisz przez 2 godz?

 

 

nie, a co?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

potem niestety chłodzenie w wannie około 2h.

 

Sam napisałeś, że zajmuje Tobie chłodzenie małej warki ok 2h, po czym... 

 

5-10l brzeczki w wanie chłodzisz przez 2 godz?

 

 

 

 

 

 

nie, a co?

 

Rozdwojenie jaźni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanie do ludzi warzących warki 10 litrowe. Jak postępujecie w przypadku pierwszego zadania drożdży płynnych aby nie dodać ich za dużo. O ile wiem to ilość drożdży w fiolce/saszetce drożdży płynnych jest odpowiednia dla warek 20 litrowych. 

 

Czyli co?

1. Robicie starter i zadajecie połowę jego zawartości.

2. Robicie starter i zadajecie całość.

3. Inna opcja?

 

Rozumiem, że przy następnych warkach zadajemy odpowiednią ilość gęstwy, ale co w przypadku pierwszego piwa na danych drożdżach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyj kalkulatora np. Mrmalty i zrób odpowiedniej wielkości starter. Ewentualnie zadaj x fiołek według sugestii kalkulatora, choć to rozwiązanie jest droższe.

 

Uwaga do tego co napisałeś. Ilość drożdży w fiolce jest przeważnie zbyt mała dla przeciętnej warki 20l.

 

Polecam robić startery.

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.