LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 podbijam temat- jeśli ktoś chce się bawić w miniwarki, to niestety ale garczek 10 litrów jest musowy. 7,2 to za mało - po gotowaniu z chmielem trzeba dolewać do fermentora wody żeby uzupełnić straty. A jak Wam to czasowo wychodzi? podgrzanie wody około 20 minut, zacieranie około 75 z mashoutem, filtracja plus wysładzanie około 45 minut, ponowne podgrzanie 20 minut, gotowanie z chmielem klasycznie 60. potem niestety chłodzenie w wannie około 2h. oszczędność jest głównie na czasie potrzebnym na podgrzanie wody, strata jest za to na chłodzeniu (musiałbym przebudować chłodnicę, póki co jest dostosowana do gara 30 litrów). także generalnie dupy nie urywa. za to aspekt ekonomiczny jest nieporównywalny - warzę po 2-3 warki w tygodniu, eksperymentuję z nowymi chmielami. plus te kilkanaście oszczędzonych minut pozwala gotować w ciągu tygodnia, a nie tylko w weekendy. polecam. 5-10l brzeczki w wanie chłodzisz przez 2 godz? nie, a co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 potem niestety chłodzenie w wannie około 2h. Sam napisałeś, że zajmuje Tobie chłodzenie małej warki ok 2h, po czym... 5-10l brzeczki w wanie chłodzisz przez 2 godz? nie, a co? Rozdwojenie jaźni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Mam pytanie do ludzi warzących warki 10 litrowe. Jak postępujecie w przypadku pierwszego zadania drożdży płynnych aby nie dodać ich za dużo. O ile wiem to ilość drożdży w fiolce/saszetce drożdży płynnych jest odpowiednia dla warek 20 litrowych. Czyli co? 1. Robicie starter i zadajecie połowę jego zawartości. 2. Robicie starter i zadajecie całość. 3. Inna opcja? Rozumiem, że przy następnych warkach zadajemy odpowiednią ilość gęstwy, ale co w przypadku pierwszego piwa na danych drożdżach? punix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Użyj kalkulatora np. Mrmalty i zrób odpowiedniej wielkości starter. Ewentualnie zadaj x fiołek według sugestii kalkulatora, choć to rozwiązanie jest droższe. Uwaga do tego co napisałeś. Ilość drożdży w fiolce jest przeważnie zbyt mała dla przeciętnej warki 20l. Polecam robić startery. Edytowane 25 Maja 2017 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Proponuje iść na rekord. KTO ZROBI LITROWĄ WARKĘ. krzysiek9999 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 W krajach anglosaskich zdażają się tacy co fermentują warki 1.5-2L bezpośrednio w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się