Stefek Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Chcę zrobić Kriek. Na początku przyszłego miesiąca przefermentowane piwo trafi do balona wraz z mieszanką drożdży. Zamierzam w wakacje dodać wiśnie, poczekać z miesiąc lub dwa i rozlewać.Czy jest sens trzymać tak krótko? Taka mieszankahttp://twojbrowar.pl/pl/wyeast-gorna-fermentacja/44-wyeast-3763-roeselare-ale-blend.htmlCzy taka?http://twojbrowar.pl/pl/wyeast-gorna-fermentacja/37-wyeast-3278-belgian-lambic-blend.html?search_query=lambic&results=14Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Piłem krieka w 5 miesiecy zrobionego na Roeselare i dawał radę więc chyba wybór oczywisty U mnie niestety ten szczep bardzo ale to bardzo się leni pomimo 25C - 4 miesiące, a dopiero delikatnie się klaruje. Stefek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Moim zdaniem za krótko, choć różnie z tymi blendami bywa. Może zależy od świeżości czy coś. Na obu tych szczepach trzymałem piwo ponad rok i dopiero butelkowałem. Pewnie były gotowe kilka miesięcy wcześniej, ale nie sądzę, że było po robocie w 4-5 miesięcy. Roselare jest spoko do flandersów. Lambika/krieka nie próbowałem, ale raczej powinien się sprawdzić. Choć z moich spostrzeżeń daje odrobinę więcej octu przy takim samym dostępnie do tlenu niż lambic blend co niekoniecznie przy krieku musi pasować. Lambic Blend z kolei jest bardziej wrażliwy na nachmielenie. Jak masz za dużo IBU to Ci się nie zakwasi w ogóle. Stefek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now