Stefek Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Chcę zrobić Kriek. Na początku przyszłego miesiąca przefermentowane piwo trafi do balona wraz z mieszanką drożdży. Zamierzam w wakacje dodać wiśnie, poczekać z miesiąc lub dwa i rozlewać.Czy jest sens trzymać tak krótko? Taka mieszankahttp://twojbrowar.pl/pl/wyeast-gorna-fermentacja/44-wyeast-3763-roeselare-ale-blend.htmlCzy taka?http://twojbrowar.pl/pl/wyeast-gorna-fermentacja/37-wyeast-3278-belgian-lambic-blend.html?search_query=lambic&results=14Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Piłem krieka w 5 miesiecy zrobionego na Roeselare i dawał radę więc chyba wybór oczywisty U mnie niestety ten szczep bardzo ale to bardzo się leni pomimo 25C - 4 miesiące, a dopiero delikatnie się klaruje. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Moim zdaniem za krótko, choć różnie z tymi blendami bywa. Może zależy od świeżości czy coś. Na obu tych szczepach trzymałem piwo ponad rok i dopiero butelkowałem. Pewnie były gotowe kilka miesięcy wcześniej, ale nie sądzę, że było po robocie w 4-5 miesięcy. Roselare jest spoko do flandersów. Lambika/krieka nie próbowałem, ale raczej powinien się sprawdzić. Choć z moich spostrzeżeń daje odrobinę więcej octu przy takim samym dostępnie do tlenu niż lambic blend co niekoniecznie przy krieku musi pasować. Lambic Blend z kolei jest bardziej wrażliwy na nachmielenie. Jak masz za dużo IBU to Ci się nie zakwasi w ogóle. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się