Jump to content

Uszkodzony manometr w reduktorze

pan_czarny

Recommended Posts

Wczoraj wziąłem się za kegowanie piwa. Sięgnąłem po butlę z gazem i moim oczom ukazał się taki widok, jak na zdjęciach (reduktor był cały czas na nią założony, zawór gazu na butli oczywiście zakręcony). Tarcza manometru pokazującego ciśnienie w butli z gazem jest wklęśnięta, z drugiej strony wywaliło cały tył (patrz zdjęcie). I teraz pytanie - jak mogło do tego dojść? Ktoś mi ją przewrócił? Felerna butla spowodowała, że strzelił od ciśnienia? Co robię nie tak, bo reduktor trochę kosztuje i nie chciałbym powtórzyć sytuacji? Dodam, że w ten sam sposób używałem tego reduktora przez jakieś 1,5 roku i nie zdarzyła mi się taka sytuacja. 

Czy taki manometr można wymienić np. na jakiś marketowy? Producent - WIKA. 

post-6040-0-70476800-1487835768_thumb.jpg

post-6040-0-99363300-1487835859_thumb.jpg

Edited by pan_czarny

Zniszczenie powstało od uderzenia mechanicznego w reduktor lub od przewrócenia . Nagłe odkręcenie ciśnienia na butli nie zrobi taki zniszczeń . Gdyby manometr był o niższym zakresie niż ciśnienie w butli to po odkręceniu "obróci " wskazówkę poza zderzak , ale napewno nie rozsadzi reduktora jak na zdjęciu . Butla z gazem powinna być czymś zabezpieczona przed skutkami wywrotki .

Też tak miałem :D Rozwaliłem manometr od ciśnienia na butli, wsadziłem butlę z wkręconym reduktorem do auta i jak otwierałem klapę wypadła mi idealnie na manometr. Typowe uszkodzenie mechaniczne. Ogólnie manometr można sam wymienić koszt 10-12 zł +taśma teflonowa na połączenie żeby gaz nie uciekał bokiem. Ja tego nie robiłem bo do niczego mi to potrzebne nie było. Manometr nie rozerwie tak od ciśnienia z butli, bo uwaga! Przecież przy reduktorze jest zawór bezpieczeństwa, który przy nadmiernym ciśnieniu wypuszcza gaz i nie ma szans uszkodzić manometrów. Ktoś musiał ją upuścić i tyle ;)