goldi_WRO Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Cześć, pierwszy raz zebrałem gęstwę z poprzedniego piwa i mam z nią mały dylemat. W Wiki jest napisane że należy stosować około 100ml gęstej gęstwy na standardową warke 20l. Nie jestem pewny czy mam 100ml, czy można je jakoś rozmnożyć? mógł bym zmieszać je z roztworem ekstraktu słodowego i poczekać ? Jakie macie doświadczenia z gęstwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Nie jestem pewny czy mam 100ml Ale to można obliczyć - gdzie ją masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Nie patrz na wiki tylko na http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Nie patrz na wiki tylko na http://www.mrmalty.com/calc/calc.html A masz może instrukcje do tego kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Ustaw sobie najpierw w 'Preferences' litry i plato. Zakładka repitching from slurry to jest gęstwa. U góry uzupełniasz czy lager/ale ile litrów i jaki ekstrakt i Ci wylicza. Te dwa suwaki możesz zostawić standardowo dla przeciętnej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 A ten kalkulator to jest gdzieś w darmowej wersji na przeglądarke? Czy tylko jest płatna wersja na telefony? Bo jak szukam to tylko ta płatna mi wyskakuje. A też od niedawna zacząłem zabawę z drożdżami płynnymi więc przydały by się dokładne obliczenia co do ilości potrzebnej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Kliknij w ten tajny skrót który podawał Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 To klikam ale jest tylko link do pobrania płatnej wersji. Pewnie dlatego, że wchodzę z telefonu, bo na dole jest "wtyczka niedostępna" więc sprawdzę to w domu na kompie. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Dzięki za instrukcje A co z namnażaniem drożdży? Chciałbym zrobić może coś jak starter drożdżowy. Litr wody + 100g suchego ekstraktu słodowego + wszystkie drożdże + mieszadło. Macie doświadczenia z namnażaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 To ilu litrowy starter potrzebujesz też zależy od ilości piwa, ekstraktu początkowego, świeżości drożdży i typu fermentacji. Ten sam kalkulator tylko zakładka Liquid Yeast. Ale to oczywiście mowa o drożdżach z fiolki. Nie robi się starterów z gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) A jak sprawdzić czy drożdże nie umarły? Aha, i macie jakiś pomysł jak sprawdzić czy drożdże są dolne czy górne? Tydzień temu zbierałem drożdże z dwóch warek, jedna górna, jedna dolna i jestem prawie pewny które sa które ale prawie to to nie znaczy na pewno Nie pomyślałem o podpisaniu "bo przecież będę pamiętał" Edytowane 4 Marca 2017 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 No to chyba tylko laboratorium Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefJu Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Chciałem się tylko upewnić co do wyników z kalkulatora mrmalty. Kończę fermentację lagera 12blg i na gęstwie chcę nastawić portera bałtyckiego 24blg. Wg kalkulatora wychodzi mi że mam użyć 350ml na 20 litrową warkę. Dobrze rozumiem że te 350ml to 350ml ze wszystkiego co mi zostaje na dnie fermentora? i żywe i trupiki i pewnie jakieś drobiny słodu/chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Chciałem się tylko upewnić co do wyników z kalkulatora mrmalty. Kończę fermentację lagera 12blg i na gęstwie chcę nastawić portera bałtyckiego 24blg. Wg kalkulatora wychodzi mi że mam użyć 350ml na 20 litrową warkę. Dobrze rozumiem że te 350ml to 350ml ze wszystkiego co mi zostaje na dnie fermentora? i żywe i trupiki i pewnie jakieś drobiny słodu/chmielu ? Tak, wszystko. w MrMaltym jest taki suwaczek, który pozwala oszacować i uwzględnić, że w gęstwie jest więcej/mniej śmiecia i wody. MefJu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się