Jump to content

Stwórzmy przepis.....


Browar Soravin

Recommended Posts

Witajcie,

mam takie surowce:

 

słód pilznerski 5kg

słód pale ale 6 kg

słód carapils 3kg

słód carahell 0,5kg

 

chmiel:

Magnum 50g

Summit 100g

Mandarina 50g

 

drożdże:

Safale s-04 x1

Ale514 x 2

 

co z nich zrobić? Najlepiej dwie warki po 20l. 

Link to comment
Share on other sites

NIe próbowałbym zrobić takich dwóch piw, żeby wykorzystać wszystko co masz, karmelowym nic nie będzie - niech poczekają na lepsze czasy :)

Można zrobić proste porównanie słodów i strzelić dwa bardzo podobne piwka (12,5blg - 20 l):

#1

4 kg pils

0,25 carapils

 

 

#2

4 kg pale ale

0,25 carapils/carahell

 

zacierałbym tak samo infuzyjnie 65*, i chmielił obie warki tak samo

np. po 25 g magnum na goryczkę (40 powinno wyjść), summit i mandarynę po równo na smak/aromat/zimne chmielenie. Jeżeli masz jak fermentować równolegle to możesz zadać te ale 514, a jeżeli nie to bym zadał safale i potem wykorzystał gęstwę :) powinny wyjść dwa bardzo pijalne piwka, a przy okazji można przestestować różnicę między bazą z pilsa, a bazą z pale ale.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.