Browar Soravin Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Witajcie, mam takie surowce: słód pilznerski 5kg słód pale ale 6 kg słód carapils 3kg słód carahell 0,5kg chmiel: Magnum 50g Summit 100g Mandarina 50g drożdże: Safale s-04 x1 Ale514 x 2 co z nich zrobić? Najlepiej dwie warki po 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 http://www.piwo.org/topic/10172-co-moge-zrobic-z-tych-skladnikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Po co kupujesz surowce jak nie wiesz co z nich chcesz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 NIe próbowałbym zrobić takich dwóch piw, żeby wykorzystać wszystko co masz, karmelowym nic nie będzie - niech poczekają na lepsze czasy Można zrobić proste porównanie słodów i strzelić dwa bardzo podobne piwka (12,5blg - 20 l): #1 4 kg pils 0,25 carapils #2 4 kg pale ale 0,25 carapils/carahell zacierałbym tak samo infuzyjnie 65*, i chmielił obie warki tak samo np. po 25 g magnum na goryczkę (40 powinno wyjść), summit i mandarynę po równo na smak/aromat/zimne chmielenie. Jeżeli masz jak fermentować równolegle to możesz zadać te ale 514, a jeżeli nie to bym zadał safale i potem wykorzystał gęstwę powinny wyjść dwa bardzo pijalne piwka, a przy okazji można przestestować różnicę między bazą z pilsa, a bazą z pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się