Skocz do zawartości

Stwórzmy przepis.....


Browar Soravin

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam takie surowce:

 

słód pilznerski 5kg

słód pale ale 6 kg

słód carapils 3kg

słód carahell 0,5kg

 

chmiel:

Magnum 50g

Summit 100g

Mandarina 50g

 

drożdże:

Safale s-04 x1

Ale514 x 2

 

co z nich zrobić? Najlepiej dwie warki po 20l. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIe próbowałbym zrobić takich dwóch piw, żeby wykorzystać wszystko co masz, karmelowym nic nie będzie - niech poczekają na lepsze czasy :)

Można zrobić proste porównanie słodów i strzelić dwa bardzo podobne piwka (12,5blg - 20 l):

#1

4 kg pils

0,25 carapils

 

 

#2

4 kg pale ale

0,25 carapils/carahell

 

zacierałbym tak samo infuzyjnie 65*, i chmielił obie warki tak samo

np. po 25 g magnum na goryczkę (40 powinno wyjść), summit i mandarynę po równo na smak/aromat/zimne chmielenie. Jeżeli masz jak fermentować równolegle to możesz zadać te ale 514, a jeżeli nie to bym zadał safale i potem wykorzystał gęstwę :) powinny wyjść dwa bardzo pijalne piwka, a przy okazji można przestestować różnicę między bazą z pilsa, a bazą z pale ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.