Gość Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Ale co odparuje, skoro zamyka się zaraz po wkropleniu szkło, a odczyt jest natychmiastowy?? Mówię Ci jaka jest praktyka, że się różni. Poza tym objętość jest tak mała że Twoje natychmiast nie robi wrażenia na kropli cieczy w temepraturze ~80°C, serio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 ja pobieram strzykawką 10 ml brzeczkę i wsadzam na chwilę pod kran z bieżącą wodą. Próbka praktycznie po kilkunastu sekundach ma temperaturę pokojową, potem część probki wylewam do zlewu, a szkiełko nakrapiam taką brzeczką "z środka". Taką metodą jeszcze nie miałem rozbieżności z balingometrem , bo nakładając od razu brzeczkę w temp. 70-80* zdażyło się, że miałem sztucznie zatężony pomiar (o 1-1,5 blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Ale co odparuje, skoro zamyka się zaraz po wkropleniu szkło, a odczyt jest natychmiastowy?? Mówię Ci jaka jest praktyka, że się różni. Poza tym objętość jest tak mała że Twoje natychmiast nie robi wrażenia na kropli cieczy w temepraturze ~80°C, serio. Objętość jest wystarczająca do pomiaru na zasadzie załamania światła, nie wiem o jakie wrażenie chodzi... i na pewno brzeczka spływająca po wysłodzeniu wodą o temp. 76C nie ma 80C tylko jakieś ok. 60, pobrana chłodną łyżeczką metalową i nalana na zimne szkło.... Nie wiem o co tu kopie kruszyć, nawet jak przekłamanie będzie 0,5Blg to dla mnie katastrofy nie ma. Skoro moje testy nie wykazały różnic, moja praktyka jest inna. Również brzeczka po gotowaniu w Brix jest taka sama w Blg po schłodzeniu. Widocznie mój Refraktomert jest mniej "Chiński" a po za tym straszny OFF top się wkradł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Chłodnica i refrakometr kupione - mam nadzieję, że przyjdą przed weekendem Dzięki wszystkim za porady. Oby Wasze piwa zawsze były udane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Funkcja atc to jak pamiętam to tylko +-10C. Ja nabiera pipeta, następnie obracam ja i chlodze końcówkę pod wodą z kranu. Po parunastu sekundach robię pomiar. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 -10 do +30 jak się nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Używam klasycznego spławika Biowin, razem z fiolką kosztuje niewiele cebulionów. 40 ml brzeczki wystarcza na pomiar, chłodzę w kubeczku z lodem do bardzo orientacyjnych 20 stopni, ale do oceny "na żywo" ekstraktu brzeczki i tego co leci z wysładzania, w zupełności wystarcza, ale pomiar jest kłopotliwy nieco. Ten patent z chłodzeniem pipety nie rozwadnia mierzonej brzeczki w czubku pipety? Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Niby jak? Wystarczy nie wsadzać wylotu pod kran. Ważne - jak nabierasz gorącą brzeczkę, to zanim obrócisz pipetę wylotem do góry zatkaj końcówkę palcem, inaczej jest fontanna. No i to kolejny sposób, żeby woda nie dostała się do środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się