Gość Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Ale co odparuje, skoro zamyka się zaraz po wkropleniu szkło, a odczyt jest natychmiastowy?? Mówię Ci jaka jest praktyka, że się różni. Poza tym objętość jest tak mała że Twoje natychmiast nie robi wrażenia na kropli cieczy w temepraturze ~80°C, serio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 ja pobieram strzykawką 10 ml brzeczkę i wsadzam na chwilę pod kran z bieżącą wodą. Próbka praktycznie po kilkunastu sekundach ma temperaturę pokojową, potem część probki wylewam do zlewu, a szkiełko nakrapiam taką brzeczką "z środka". Taką metodą jeszcze nie miałem rozbieżności z balingometrem , bo nakładając od razu brzeczkę w temp. 70-80* zdażyło się, że miałem sztucznie zatężony pomiar (o 1-1,5 blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Ale co odparuje, skoro zamyka się zaraz po wkropleniu szkło, a odczyt jest natychmiastowy?? Mówię Ci jaka jest praktyka, że się różni. Poza tym objętość jest tak mała że Twoje natychmiast nie robi wrażenia na kropli cieczy w temepraturze ~80°C, serio. Objętość jest wystarczająca do pomiaru na zasadzie załamania światła, nie wiem o jakie wrażenie chodzi... i na pewno brzeczka spływająca po wysłodzeniu wodą o temp. 76C nie ma 80C tylko jakieś ok. 60, pobrana chłodną łyżeczką metalową i nalana na zimne szkło.... Nie wiem o co tu kopie kruszyć, nawet jak przekłamanie będzie 0,5Blg to dla mnie katastrofy nie ma. Skoro moje testy nie wykazały różnic, moja praktyka jest inna. Również brzeczka po gotowaniu w Brix jest taka sama w Blg po schłodzeniu. Widocznie mój Refraktomert jest mniej "Chiński" a po za tym straszny OFF top się wkradł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Chłodnica i refrakometr kupione - mam nadzieję, że przyjdą przed weekendem Dzięki wszystkim za porady. Oby Wasze piwa zawsze były udane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Funkcja atc to jak pamiętam to tylko +-10C. Ja nabiera pipeta, następnie obracam ja i chlodze końcówkę pod wodą z kranu. Po parunastu sekundach robię pomiar. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 -10 do +30 jak się nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Używam klasycznego spławika Biowin, razem z fiolką kosztuje niewiele cebulionów. 40 ml brzeczki wystarcza na pomiar, chłodzę w kubeczku z lodem do bardzo orientacyjnych 20 stopni, ale do oceny "na żywo" ekstraktu brzeczki i tego co leci z wysładzania, w zupełności wystarcza, ale pomiar jest kłopotliwy nieco. Ten patent z chłodzeniem pipety nie rozwadnia mierzonej brzeczki w czubku pipety? Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Niby jak? Wystarczy nie wsadzać wylotu pod kran. Ważne - jak nabierasz gorącą brzeczkę, to zanim obrócisz pipetę wylotem do góry zatkaj końcówkę palcem, inaczej jest fontanna. No i to kolejny sposób, żeby woda nie dostała się do środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi