Matsuri94 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Cześć, planuję uwarzyć małą warkę (10l) Milk Stouta. Zależy mi na motywie przewodnim mlecznej czekolady/kawy z mlekiem i wanilią przy minimalnej paloności. Chciałbym także, aby brzeczka zabarwiła się na możliwe jak najciemniejszy kolor(czarny idealnie). Oto moja receptura: Słód pale ale 5.5-7.5 EBC Weyermann 2kg Słód Carafa® typ II 1100-1200 EBC Weyermann 100g Słód Caramunich® Typ III 140-160 EBC Weyermann 200g Słód pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC Weyermann 100g Słód Château owsiany 2,3 EBC Castle Malting 200g Chmiel Marynka 30g Dodatki: Laktoza 250g Płatki dębowe Vanilla 20g Gęstwa drożdżowa z s04 Martwię się, że mam za mało ciemnych słodów, co o tym myślicie? kiedy polecacie wrzucić ciemne słody, żeby uniknąć "popileniczki", a zamiast tego czekoladę, bądź wspomnianą mleczną kawę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birek03 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Jeżeli zależy ci na minimalnej palonosci to dodaj słody palone pod koniec zacierania, a przepis wrzuć sobie najlepiej jezeli nie korzystasz z jakiegoś programu na stronie brewness.com fakt ze czasami ramy stylu koloru u nich na stronie nie powiadają temu co będzie ale lekki podgląd koloru to daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matsuri94 Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Jeżeli zależy ci na minimalnej palonosci to dodaj słody palone pod koniec zacierania, a przepis wrzuć sobie najlepiej jezeli nie korzystasz z jakiegoś programu na stronie brewness.com fakt ze czasami ramy stylu koloru u nich na stronie nie powiadają temu co będzie ale lekki podgląd koloru to daje. Dzięki za odpowiedź, no niestety sprawdziłem i będzie zbyt jasny. Szkoda, bo już zamówiłem surowce Musiałbym dorzucić 100g więcej pszenicznego czekoladowego i 100g więcej Carafa II naucza na przyszłość. Ale dzięki za tą stronkę, będę sobie z niej korzystał birek03 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 przy minimalnej paloności... Carafa® typ II Trzeba było wziąć wersję special. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Nigdy tak nie robiłem, ale pewnie możesz wziąć te 100g - 200g zwykłego słodu i samodzielnie uprażyć np. na patelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się