Juniorek Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Wentylator kanałowy nad garem i wydmuch bezpośrednio na zewnątrz. Na koncu przepustnica zwrotna i nie powinno być problemu. U mnie po warzeniu w zimę jedynie ściana na zewnątrz jest obita lodem, ale to nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Wentylator od starej zamrażarki skrzyniowej daje radę, uchylam okno i drzwi z pomieszczenia obok i jest taki ciąg, że nawet zapachy z warzenia nie przedostają się do innych pomieszczeń w domu. Przy okapie kuchennym był z tym problem. Wentylator jest wstawiony w ramę z szybą zamiast okienka 90x60cm, średnica wentylatora ok 26cm, trochę robi szumu podczas pracy, ale ten z okapu na 3 biegu też hałasował, a i tak para się skraplała i kapało, teraz pracuje na „1” i tylko podczas gotowania brzeczki. Gdyby gar był w pobliżu okna, to okap byłby zbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 13 godzin temu, Juniorek napisał: Wentylator kanałowy nad garem i wydmuch bezpośrednio na zewnątrz. Na koncu przepustnica zwrotna i nie powinno być problemu. U mnie po warzeniu w zimę jedynie ściana na zewnątrz jest obita lodem, ale to nie przeszkadza Dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Wentylator wstaw w ścianę aby zrezygnować z spirali. Krótka droga wyrzutu pary nix się nie skropli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) Kucie nie wchodzi w grę... Druga opcja, celem skrócenia drogi wyrzutu: Edytowane 20 Lutego 2021 przez Bartpianista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Ja by, walna taki porządny duży okap nad tymi trzema garnkami i krótki wyciąg do okna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 2 godziny temu, yoshko napisał: Ja by, walna taki porządny duży okap nad tymi trzema garnkami i krótki wyciąg do okna. Gdzieś w jednym z tematów ktoś napisał, że kupienie okapu gastronomicznego nie rozwiązało problemu. Para skraplała się na powierzchni i wracała do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 10 minut temu, Bartpianista napisał: Gdzieś w jednym z tematów ktoś napisał, że kupienie okapu gastronomicznego nie rozwiązało problemu. Para skraplała się na powierzchni i wracała do gara. Mi się wydaje, że jak płaszczyzna okapu będzie pod odpowiednim kątem, to skropliny będą spływać aż do brzegu. Ja robię piwo w kuchni i korzystam z kuchennego okapu, a przed skapywaniem zabezpiecza mocno uchylona pokrywka, z której większość spływa poza gar. To proste rozwiązanie, możesz poeksperymentować z kawałkiem blachy, a jeżeli zadziała - umocować na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Tutaj masz przykład okapu nad trochę większymi garnkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Ja bym spróbował tak jak na moim nieudolnym rysunku. Czyli: rura spiro bezpośrednio za okno, za oknem trójnik kątowy kanalizacyjny z podłączonym wentylatorem. Działać będzie na pewno, kwestia czy wydajnie. Koszt niewielki więc warto zaryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi