darth_y2k Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Szukałem na forum, szukałem w necie i nie za bardzo mogę znaleźć odpowiedź. Wielu piwowarów dodaje płatków kukurydzianych warząc flandersa. Mam już dwa za sobą i póki co nie korzystałem z tego surowca. Jednak temat mnie intryguje. Czy ktoś mógłby zdradzić co wniesie kukurydza do tego piwa, poza cukrem oczywiście? Będę wdzięczny za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Szukałem na forum, szukałem w necie i nie za bardzo mogę znaleźć odpowiedź. Wielu piwowarów dodaje płatków kukurydzianych warząc flandersa. Mam już dwa za sobą i póki co nie korzystałem z tego surowca. Jednak temat mnie intryguje. Czy ktoś mógłby zdradzić co wniesie kukurydza do tego piwa, poza cukrem oczywiście? Będę wdzięczny za odpowiedź. poczytaj i wszystko będzie jasne: http://blog.homebrewing.pl/nieslodowane-zboza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Podobno główny powód jest taki, że z kukurydzy trafia do brzeczki trochę skrobi co daje niektórym organizmom pożywienie, którego nie są w stanie zjeść drożdże. Sam nie za bardzo rozumiem jakby to miało działać, bo przecież ta kukurydza się zatrze razem z resztą i skrobi tam być nie powinno, no ale już kilkukrotnie trafiłem na takie wyjaśnienie. Spotkałem też parę razy teorię, że oprócz tego wprowadza "smoothness" do odczucia piwa w ustach. Tu jest jeszcze wypowiedź z jakiegoś artykułu o Rodenbachu: "As starch adjunct corngrits is used in amounts around 10-12% for economical and taste aspects. Beer brewed with some starch adjunct gives a lighter, more digestable beer Almost all Belgian beers use some corngrits or rice." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się