ZooK Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Witajcie Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś skontrolował przepis który stworzyłem. Jest to pierwszy który zrobiłem sam, do tej pory kupowałem gotowe zestawy na browamatorze. Piwo ma być lekkie, letnie, bardzo pijalne. No to zacznijmy od składników. Chmiel Iunga (PL) 30 g - granulat, zbiór 2016 Chmiel Magnat (PL) 30 g - granulat, zbiór 2015 Mech irlandzki 10 g - środek do klarowania gorącej brzeczki Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 Słód monachijski typ I Viking Malt (Strzegom) 1 kg Słód pilzneński Viking Malt (Strzegom) 3 kg całość ma starczyć na 20 l gotowego piwa. Zacieranie: 50o- 30 min 65o- 30 min 75o- 20 min 78o- Wygrzanie Filtrowanie do 23 litrów, ewentualnie jak BLG spadnie do 2. Chmielenie: 15g- magnat na początku gotowania 15g- magnat 30 min gotowania 15g- iunga 45 min gotowania Mech irlandzki- 45 min gotowania 15g- iunga na ostatnią minutę gotowania i okres chłodzenia brzeczki. Chłodzę brzeczkę do 20o i zadaję zrechydratyzowane drożdże. Wszytkim którzy pomogą bardzo dziękuję Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez ZooK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Z pilsem ta receptura nie ma nic wspólnego. Piwo jakieś tam wyjdzie. Pewnie głównie słodowe i estrowe, chmielu pewnie się za wiele nie przebije. Browar Drzewo Jeżozwierza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Golden ale z tego będzie Piwo ma być lekkie, letnie, bardzo pijalne. Powinno być. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja bym zmienil drozdze na us05. I mozesz dac 4kg pale ale i wsio. I zarrzyj na lenia w 66-68 stopni i bedzie git Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooK Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jedno pytanie mi się nasunęło. Wiem że woda której do tej pory używałem jest twarda(nie wiem na ile). Czy warto bawić się i kupować jakąś wodę w sklepach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jedno pytanie mi się nasunęło. Wiem że woda której do tej pory używałem jest twarda(nie wiem na ile). Czy warto bawić się i kupować jakąś wodę w sklepach?? Na stronie Wodociągów, które Cię zaopatrują w wodę powinien być podany skład wody i twardość, ale jak wyżej napisano, myślę, że woda to Twoje najmniejsze zmartwienie, jeżeli chodzi o to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Twardość w jakimś sensie jest drugorzędna, najważniejsza jest alkaliczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Moim zdaniem będzie dość ciężkie i słodkie. Obniż nieco temperatury zacierania - raczej 62-72 niż 65-75, białkową sobie odpuść zupełnie, bo będzie słaba piana. Nie wiem ile Ci wychodzi IBU, ale myślę, że powinieneś zbliżyć się do 40, a przy tym chmieleniu to chyba daleko od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 A wg mnie będzie ok, S-04 mało jedzą ale piwa dają dość puste/wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 O matko bosko. Skad ty masz takie info o s04? Pytasz co zmienic a i tak wszystko wiesz najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie wiem jak z wydajnością u Ciebie, ale z 4kg słodu to jakieś 11-12 plato wyciągniesz. Ja bym zatarł na lenia - 67°C przez 75 minut, na goryczkę bym dał Iungę, na aromat coś delikatnego. Ustaw chmielenie pod 20-30 IBU. Mchu daj 5g, starczy. Drożdże neutralne, US-05 się nadadzą. Fermentuj w dolnym zakresie temp. Powinien wyjść przyjemny, lekki, delikatny ale. Osobiście wolałbym dać 4kg Pale Ale i może delikatnie karmelowego - 0,2kg, ale to już osobiste peferencje Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez jankoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) O matko bosko. Skad ty masz takie info o s04? Ło matko bosko, z doświadczenia (nie chce mi się sprawdzać ale z 20 warek to na S-04 machnąłem) Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Z pilsem ta receptura nie ma nic wspólnego.Jak to nic, zasyp i chmielenie. Jedynie drożdże się nie zgadzają, ale to wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooK Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 O matko bosko. Skad ty masz takie info o s04? Pytasz co zmienic a i tak wszystko wiesz najlepiej. To ja pytam i ja zmienię, chyba się użytkownicy pomylili.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Z pilsem ta receptura nie ma nic wspólnego.Jak to nic, zasyp i chmielenie. Jedynie drożdże się nie zgadzają, ale to wiadomo. Ta, tylko robić pilsa na drożdżach górnej fermentacji to jakby zrobić zupę grzybową i mówić, że to pomidorowa, bo też ma makaron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zupa grzybowa jest z grzybów, jak sama nazwa wskazuje. Zupa pomidorowa jest z pomidorów, jak sama nazwa wskazuje. Pils jest ze słodu pilzneńskiego, jak sama nazwa wskazuje. A poważne, myślę że autor świetnie zdaje sobie z tego sprawę że to nie będzie prawdziwy pils, stąd "prawie" w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Nie pytaj się, tylko warz to piwo. Powinno spełnić twoje oczekiwania, pod warunkiem, że czegoś nie spieprzysz. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Pils jest ze słodu pilzneńskiego, jak sama nazwa wskazuje. A poważne, myślę że autor świetnie zdaje sobie z tego sprawę że to nie będzie prawdziwy pils, stąd "prawie" w temacie. Nazwa pils pochodzi od miasta Pilzna, a nie od słodu pilzneńskiego. Ja tylko zwracam uwagę na to, że to nie będzie nawet "prawie" pils. Cechą charakterystyczną pilsa jest przede wszystkim to, że jest piwem dolnej fermentacji o czystym profilu, a nie to, że użyto do jego produkcji słodu pilzneńskiego. S-04 w 20C są tego zaprzeczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja tylko zwracam uwagę na to, że to nie będzie nawet "prawie" pils. Cechą charakterystyczną pilsa jest przede wszystkim to, że jest piwem dolnej fermentacji o czystym profilu, a nie to, że użyto do jego produkcji słodu pilzneńskiego. S-04 w 20C są tego zaprzeczeniem. Nie bądźmy, aż takimi ortodoksami. Będzie piwo jasne dość mocno chmielone, oględnie dwie cechy pilsa spełnione, więc jak na "prawie" pilsa w zupełności wystarczy dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooK Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie, jestem strasznie nowy w temacie warzenia piwa dlatego wszystko uważnie przeczytałem. Należę też do tych którzy najpierw zrobią 3 warki a nie przeczytają 3 książki. Prawie pilsa zrobię w czwartek/piątek. opiszę moje doznania. Dzięki jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Z pilsem ta receptura nie ma nic wspólnego.Jak to nic, zasyp i chmielenie.Jedynie drożdże się nie zgadzają, ale to wiadomo. Mówisz, że kilogram słodu monachijskiego i chmielenie na aromat/smak Iungą to klasyka pilsa? No no, ciągle się czegoś uczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooK Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Myślę że temat wyczerpany, cieszę się że jakieś piwo z tego wyjdzie, zmartwiło mnie tylko to że największym problemem okazała się nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Jeden z poprzedników pisał coś o ortodoksyjności, ale piwa podobno dzieli się na dwie grupy, zasadnicze grupy i jest to podział na ALE i LAGER. Rozumiem odstępstwa, ale jak mam nie być ortodoksyjny w myśl takiego podejścia, to Dry Stout można by nazwać Porterem Bałtyckim, takim prawie... no bo słabszy, no nie bądźmy ortodoksyjni Robisz piwo górnej fermentacji to masz ALE, znajdź w tabelkach, przepisach innych coś podobnego i będziesz wiedział jakie ALE zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 @aldorn mam nadzieję, że z wiekiem złagodniej twoje podejście do piwa i piwowarstwa domowego. Kto jak nazwie swoje piwo to jest jego sprawa, ważne by nasze hobby sprawiało radość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) @aldorn mam nadzieję, że z wiekiem złagodniej twoje podejście do piwa i piwowarstwa domowego. Kto jak nazwie swoje piwo to jest jego sprawa, ważne by nasze hobby sprawiało radość. Jak nazwie na swoje potrzeby to tak, ale jak oczekuje konkretnej pomocy na forum to lepiej dla wygody wszystkich jest posługiwać się poprawnymi pojęciami. Po to powstały opisy stylów żeby pewne rzeczy usystematyzować i żeby łatwiej nam było się w ich kwestii dogadać. A jak ktoś chce szkolić swój warsztat piwowarski to kluczową rzeczą jest znajomość podstawowych stylów i ich cech organoleptycznych. A potem dopiero można te cechy odnosić do wariacji na temat tych stylów lub zupełnie nowatorskich pomysłów. Tak jak w matematyce wychodzimy od podstawowych twierdzeń aby udowodnić bardziej skomplikowane. "Prawie jak" to można powiedzieć o Brown Ale jak wyjdzie bardziej czerwone, albo o grodziskim jak wyjdzie za mocno wędzone. Ale mówić, że piwo fermentowane w 20C na S-04 jest prawie pilsem to jakby powiedzieć, że rower jest prawie samochodem bo też ma kierownice i koła. To jest taka sytuacja, jakby ktoś powiedział, że chce zrobić prawie APA ale nie chce w ogóle używać chmielu, ale prawie stout ale chce użyć samych jasnych słodów. Nie brzmi absurdalnie? Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się