Marcin Wojtczuk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Powiedzmy że zakupię beczkę 70l w celu fermentacji w niej piwa (popyt rośnie) i zleję do niej pierwszą warkę 25l i zadam drożdże. Kiedy należy wlać kolejną warkę 25l? Wydaje mi się, że wlanie jej gdy już się rozpocznie fermentacja zatrzyma ją, zresztą tak czytałem w wątkach tego typu na forum. Przewaga jednej beczki nad dwoma fermentorami jest taka, że beczkę łatwiej się nosi i ma sumarycznie większą pojemność*. Poza tym otwieranie tych beczek jest znacznie prostsze. * więc w ekstremalnym przypadku można dolać wody, robiąc HGB 60l. (nie wiem tylko jak to potem rozlać w butelki, to się robi hardkor). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Napiszę jak ja niedawno zrobiłem aby fermentować w zbiorniku 200l. Uwarzyłem warkę około 75l, rozlałem do trzech różnych fermentorów około 33l. Po skończonej fermentacji jednego z wiader na świeżo zlałem piwo znad osadu, gęstwę przelałem wprost do fermentora 200l i na to przepompowałem nową brzeczkę. Na fermentor 200l uwarzyłem 3 warki dopompowując codziennie nową brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Nie wahałbym się wlać kolejną i dalszą w ciągu 24 godzin. 3 warki pod rząd to nic niezwykłego. Dalej nie wiem, nie praktykowałem, choć wlewając świeżą brzeczkę na dopiero co odzyskaną gęstwę szło jak burza. Znając temat z winiarstwa nie wahałbym się jeśli to w czymś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n3uro Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ludzie zajmujący się destylacja robią tak że do 1/3 dobrze pracującego zacięty dolewają dwie części świeżego i wszystko sobie ładnie pracuje. Co do piwa pojęcia nie mam lecz potwierdzam post powyżej że w winiarstwie również takie praktyki nie są czymś dziwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Przewaga jednej beczki nad dwoma fermentorami jest taka, że beczkę łatwiej się nosi i ma sumarycznie większą pojemność*. Jak ja Ci zazdroszczę że możesz nosić beczki 70l. Chyba Cię nienawidzę ! Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Jeden z najlepszych browarów rzemieślniczych w Polsce warzy w ten sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się