Jump to content

Gęstwa po płukaniu - jak traktować jej wiek i gęstość?


Recommended Posts

Wczoraj przepłukałem gęstwę S-04 po Red Ale (skończyły burzliwą 2 tyg. temu) i po odstaniu zdrowej zawiesiny zebrała mi się warstwa ładnego kremowego osadu drożdżowego. Chcę teraz zadać gęstwę do Portera, kalulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlpotrzebuje 2 podstawowych parametrów: data zbioru oraz gęstość gęstwy.

 

Teraz, skoro to co osiadło to zdrowe drożdże, które najdłużej się utrzymywały w zawiesinie zlanej znad grubszych śmieci to czy powinienem je traktować jako 2-tygodniowe czy świeże?

Również, zebrany osad traktujemy jako gęsta gęstwa (z dużym stężeniem komórek na ml) czy bezpieczniej będzie przyjąć wartość średnią?

post-16332-0-04450300-1492342956_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Płukanie gęstwy nie zmienia jej wieku, to są te same umierające z powodu braku pożywienia drożdże, trochę tylko wyselekcjonowane i w zmienionym środowisku.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.