eltomek Posted April 16, 2017 Share Posted April 16, 2017 Wczoraj przepłukałem gęstwę S-04 po Red Ale (skończyły burzliwą 2 tyg. temu) i po odstaniu zdrowej zawiesiny zebrała mi się warstwa ładnego kremowego osadu drożdżowego. Chcę teraz zadać gęstwę do Portera, kalulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlpotrzebuje 2 podstawowych parametrów: data zbioru oraz gęstość gęstwy. Teraz, skoro to co osiadło to zdrowe drożdże, które najdłużej się utrzymywały w zawiesinie zlanej znad grubszych śmieci to czy powinienem je traktować jako 2-tygodniowe czy świeże? Również, zebrany osad traktujemy jako gęsta gęstwa (z dużym stężeniem komórek na ml) czy bezpieczniej będzie przyjąć wartość średnią? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted April 16, 2017 Share Posted April 16, 2017 Jesli chodzi o wiek, to z tego co sie orientuje to liczy sie od momentu zakonczenia fermentacji burzliwej/opadnięcia piany. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted April 16, 2017 Share Posted April 16, 2017 Wiek gęstwy ,licze od chwili zakończenia burzliwej fermentacji. Nawet jeśli zebrałem drożdże później. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 16, 2017 Share Posted April 16, 2017 (edited) Płukanie gęstwy nie zmienia jej wieku, to są te same umierające z powodu braku pożywienia drożdże, trochę tylko wyselekcjonowane i w zmienionym środowisku. Edited April 16, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now