Skocz do zawartości

Gęstwa po płukaniu - jak traktować jej wiek i gęstość?


eltomek

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj przepłukałem gęstwę S-04 po Red Ale (skończyły burzliwą 2 tyg. temu) i po odstaniu zdrowej zawiesiny zebrała mi się warstwa ładnego kremowego osadu drożdżowego. Chcę teraz zadać gęstwę do Portera, kalulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlpotrzebuje 2 podstawowych parametrów: data zbioru oraz gęstość gęstwy.

 

Teraz, skoro to co osiadło to zdrowe drożdże, które najdłużej się utrzymywały w zawiesinie zlanej znad grubszych śmieci to czy powinienem je traktować jako 2-tygodniowe czy świeże?

Również, zebrany osad traktujemy jako gęsta gęstwa (z dużym stężeniem komórek na ml) czy bezpieczniej będzie przyjąć wartość średnią?

post-16332-0-04450300-1492342956_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płukanie gęstwy nie zmienia jej wieku, to są te same umierające z powodu braku pożywienia drożdże, trochę tylko wyselekcjonowane i w zmienionym środowisku.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.