prusak Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Dzięki! Ciekawy temat a chyba go przeoczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aothunterpl Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam podczepię się do tematu. O tuż szykuje mi się wesele tuż tuz ... 11 czerwca a więc czasu nie za dużo. Planuje naszykować około 4-5 warek po 20-24L Podpowiedzcie mi koledzy jakie piwo przypadnie do smaku gościom. Wymagania lekkie ale zarazem nie wodniste, jeśli chodzi o chmiel; przeciętna goryczka lub posmak co by każdemu zasmakowało. Moje typy: - milkołak / milkstout - jakaś odmiana przeniczniaka / lub amerykańca - coś zbliżonego do lagera (będę miał problem z lagrem czas i temperatura) więc zapewne coś z piw górniaków. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez aothunterpl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 To raczej pytani do gości, ale sobie zadaj pytanie, jacy goście będą, czy młodzi, z dużych miast, chodzący do multitapów, czy raczej ludzie od pokoleń przyzwyczajeni do tyskiego czy żubra? Dla drugiej grupy możesz coś bezpiecznego zrobić - polskie ale, jakiegoś stouta jako ciekawostkę, może coś na smak aromat z amerykańskimi chmielami. Jeśli nie przesadzisz z goryczką, to to co wymieniłeś będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) @@aothunterpl moje typy wyglądały by tak: -milk stout - według mnie lepsza opcja niż dry stouty, ze względu na łagodniejszy smak. -pszeniczne w stylu niemieckim - możesz ludziom pokazać jak smakuje prawdziwy pszeniczniak. -belgijskie pale ale -zamiast lagera, klasyk - Full Aroma Hops, do czerwca smak powinien być idealny. -witbier - szczególnie dla kobitek Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Ja też będę "zmagał się" z piwem weselnym Na szczęście jedna 20l Warka i planuję polski ejl, wyłacznie na pilzneńskim, ewentualnie z dodatkiem skórki cytrusowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Ja bym proponował pszeniczne, klasyczny Weizen, na pewno będzie smakował. Zbliżone so lagera to zwykle Pale Ale na polskim chmielu. Jako ciekawostkę session IPA na amerykańskich chmielach tak koło 30 IBU, więcej może być za gorzkie dla niewprawionych i większość chmielu na cichą. Ciemne bym sobie darował, bo raczej mało kto że zwykłych konsumentów piwa pije ciemne, więc na pewno Ci zostanie. Jak chcesz zaszaleć, to na czerwiec możesz faktycznie pomyśleć o witbierze ze skórka pomaranczową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 albo zrób pale ale sh cascade bez chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Ja proponuje Ci: - Witek -American wheat -Alt -Polskie ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 U mnie na wesele na koniec maja lageruje właśnie marcowe, do tego dojdzie jeszcze witbier. W zeszłym roku warzyłem lekki dunkel weizen i bardzo dobrze się przyjął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Belgijskie Ale, a w miejsce trzeciego piwka nastawiłbym cydr dla Pań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Mocno zastanów się nad Dry Stoutem. Teść, który do tej pory lubował się w Żywcu czy Królewskim jest zachwycony moim pierworodnym Stoutem. Non stop pyta kiedy będzie następna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aothunterpl Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki wszystkim za tak liczne podpowiedzi, mile wskazane nastepne. W tej chwili już zaklepałem na liście: - milk stout (coś na wzrór redena planuje 2x warki po 20-22L) jak dużo zostanie tym lepiej dla mnie i bliskich znajomych - pale ale 12blg ( centrum piwowarstwa 1x warka )na polskich chmielach do wykorzystania mam zestaw który dostałem - am wheat ( zamiast weizena tez z 1-2x warki ) taka typowa pszenica bez banana i goździka zastanawiam się tylko nad chmielami czy polskie czy amerykańskie i coś jeszcze ale jeszcze nie wiem co aha w razie czego będą dokupione skrzynki z tatrą lub czym innym co by zastąpiło lagera. pozdrawiam Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez aothunterpl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Może Amber Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 No proszę, temat jak dla mnie na czasie. Wesele mam we wrześniu więc może rzeczywiście można by coś przygotować do tego czasu. Piwnicę mam do dyspozycji i 12 * C w niej więc może coś z dolniaków?? Do września powinno być już dobre Z propozycji powyżej to chyba interesowałby mnie właśnie milk stout i pszeniczniak. Chyba będzie trzeba dokupić fermentorów kilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 No proszę, temat jak dla mnie na czasie. Wesele mam we wrześniu więc może rzeczywiście można by coś przygotować do tego czasu. Piwnicę mam do dyspozycji i 12 * C w niej więc może coś z dolniaków?? Do września powinno być już dobre Z propozycji powyżej to chyba interesowałby mnie właśnie milk stout i pszeniczniak. Chyba będzie trzeba dokupić fermentorów kilka Ja na swoim weselu miałem własnego stouta, pale ale oraz american wheat. Najlepiej się sprawdził o dziwo stout, potem american wheat a pale ale jakoś ludziom nie podszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Ja na swoim weselu miałem własnego stouta, pale ale oraz american wheat. Dokładnie to jakiego stouta jeśli można wiedzieć? No i ile piwka przygotowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 To był stout z tego zestawu: http://www.homebrewing.pl/stout-12blg-zestaw-surowcow-p-703.html Każda z trzech warek miała po 20 litrów mniej więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) /// Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez hajclander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja radzilbym Ci pszeniczne witbier i weizen, do tego jakąś aromatyczną ape. Zastanów się jeszcze nad milkstoutem bo to już cięższe piwo i przy tańcach oraz weselnym jedzeniu może wywołać u gosci rewolucję nie tylko piwną:-D Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Nomad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Jestem teraz w trakcie przygotowań piw na 2 wesela. W sumie 150l Marcowego i jeden keg 30l Session IPA. Zamówienie mam raczej na tradycyjne piwo. Myślę, że Marcowe to dobra alternatywa pomiędzy komercyjnym lagerem, a czymś słodowym i odróżniającym się trochę od koncerniaków. Powinno podejść zwolennikom zwykłych eurolagerów jak i tych szukających czegoś innego w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Nie każdemu piwa domowe smakują. Niektórzy są tak przyzwyczajeni do koncernowych piw, że bez aromatów skunksa, DMSu i innych posmaków uważają pozostałe piwa za niedobre. Ja stwierdziłem, że dla odmiany wystawię po jednej skrzynce własnego lagera i pilsa. Reszta to będą koncernowe lagery. Produkt własny tylko jako ciekawostka dla porównania. Poza lagerami zastanawiałbym się nad gatunkami, które o dziwo właśnie wprowadzał Żywiec. Są to lekkie warki typu łagodna APA, witbier, moze saison. Gatunki typu marcowe i koźlaki według mnie są zbyt ciężkie na wesele. Z moich obserwacji wynika, że w mojej rodzinie częściej kobiety gustuja w piwach typu pale ale. Mężczyźni natomiast wolą lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Może pomyśl coś o Kölsch'u . Na pewno znajdzie odbiorców Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Moim zdaniem szkoda trudu. Byłem na weselu i poprawniach w ostatni weekend i właśnie drugiego dnia kolega pana młodego zaserwował 2 skrzynki swoich domowych piw - APA i zwykłego lagera. Oba bardzo poprawne, APA świetnie nachmielona na aromat, może zbyt goryczkowa. Lager bez szału - ale właśnie taki miał być - wprost w gusta gości. Efekt? Ja sobie wypiłem piwa ze smakiem. Ale większość gości wzięła po 2 -3 łyki i zostały niedopite butelki które pewnie potem trafiły w kanał. "Za gorzkie" "Coś ciemne to piwo" "nie dopiję". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witam, kolega poprosił mnie abym zrobił jedną warkę 20 litrową na wesele jego brata. Wesele nieduże stąd i ta ilość jest wystarczająca. Piwo ma być aromatyczne aczkolwiek nie chcę zrobić zbyt gorzkiego aby wszystkim smakowało. Ułożyłem sobie oto dwa przepisy: 1 Polska PA Słód Pilzneński 3,5kg Słód Monachijski 0,6kg Pszeniczny 0,4kg Zacieranie na lenia Iunga 20g - 60 min Lubelski 25g - 15 min Lubelski 25g - 10 min Lubelski 25g - 5 min Lubelski 25g - 1 min Lubelski 50g - na zimno 4 dni Drożdże US-05 2 APA Słód Pale Ale 3,8 kg Monachijski 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Zacieranie: 65 st - 60 min 72 st - 30 min Galaxy 5 g, Citra 5 g - 60 min Galaxy 5 g, Citra 5 g - 20 min Galaxy 10 g, Citra 10 g - 5 min Galaxy 30 g, Citra 30 g - na zimno 4 dni Drożdże US-05 W obu przypadkach celuję w ok 13 BLG. 3. Myślałem też aby zrobić jakiegoś Koelscha. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Odgrzewam i tak już dość eksploatowany temat piwa weselnego. Więc generalnie mój problem jest wręcz klasyczny, czyli trzy różne piwa na wesele. Gdyby moje pytanie kończyło się tutaj na pewno bym go nie zadał, bo ten temat fajnie je wyczerpuje. Niestety życie układa się tak, a nie inaczej i piwo muszę uwarzyć już w styczniu, wesele zaś jest pod koniec sierpnia, praktycznie przełom sierpnia/września. Chciałem uwarzyć któreś z następujących piw: AAA, AmericanWheat, APA, Alt, może coś Waizenowego (weizenbock). Pytanie brzmi jakie piwa (3) uwarzyć w styczniu, żeby na koniec sierpnia były bardzo dobre. Chodzi mi głównie o ulotne aromaty chmielowe. Jednocześnie chciałem pokazać ludziom, że piwo może pachnieć nie jak piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się