Trunks Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam mam pytanko.Mam brzeczke german hell bock brewkit .5 dzień i nic się nie dzieje.to moja pierwsza Warka.jest 5 blog, nie wiem ile było na początku bo nie sprawdziłem,ale od 2 dni jes5 stałe 5 blog.ci zrobić? Czekać czy dodać drożdży? Proszę o rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio1609 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Temperatura stala? Widac osad po opadnietej pianie czy piana wciaz jest na powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) No właśnie pijany jak na lekarstwo temp około 19 stopni Osad ma być na ściankach fermentora? Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Trunks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam mam pytanko.Mam brzeczke german hell bock brewkit .5 dzień i nic się nie dzieje.to moja pierwsza Warka.jest 5 blog, nie wiem ile było na początku bo nie sprawdziłem,ale od 2 dni jes5 stałe 5 blog.ci zrobić? Czekać czy dodać drożdży? Proszę o rade Nie blog a blg. Jeżeli mineło 5 dni i nic się nie dzieje/coś się dzieje, to zostaw fermentujące piwo w spokoju i wróc do pomiarów za minimum kolejne 5 dni. Albo 10, nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Tak blg poprostu autouzupelnianie zadziałało,ok to zostawiam na kolejne dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 To jest ten osad po pianie na bokach fermentora czy nie? Jak jest to zrób jak kolega wyżej radzi I druga sprawa w jakiej temperaturze tego "koźlaka" robisz? Bo jeżeli >20C to już raczej koniec fermentacji i cudów w tym piwie nie będzie, ale zostawić na kilka dni jeszcze żeby drożdże po sobie posprzątały. A tymczasem czytać forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie ma żadnego osadu a temp poniżej 19 stopni.Co mogło być przyczyną takiego stanu rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Na pewno nie ma takiego osadu jak tutaj? : Opisz dokładnie jak zrobiłeś tego brewkita? Nie wiesz ile ma blg ale to łatwo wyliczyć. Ile litrów Ci tego piwa wyszło i co dodałeś oprócz puchy? 1 kg cukru? Piszesz, że blg spadło do 5 więc podejrzewam, że to koniec fermentacji teraz drożdże dożerają i sprzątają po sobie na co trzeba dać im jakiś tydzień. Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) To tak wlałem do fermentora 5 l wody,potem mój brewkit jakieś ,2 litry z rozpuszczoną glukoza 1 kg( brewkit z glukoza zagotowałem) potem uzupełniłem do 23 l i dodałem rozpuszczone w wodzie drożdże które były z brewkit. Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Trunks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) W jaki sposób i czym dokonujesz pomiaru blg? Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Sprawdzam areometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Czyli 12 blg powinno być. W jakiej temperaturze zadałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 No właśnie nie wiem zagotowałem wodę i odstawiłem na zimny kamień na 30 min sprawdziłem palcem( nie miałem termometrach) i była lekko ciepla,po zadaniu drożdży i odczekaniu kolejnych 30 min ,pojawiały się pęcherzyki w drozdzarzach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 No właśnie nie wiem zagotowałem wodę i odstawiłem na zimny kamień na 30 min sprawdziłem palcem( nie miałem termometrach) i była lekko ciepla,po zadaniu drożdży i odczekaniu kolejnych 30 min ,pojawiały się pęcherzyki w drozdzarzach Brawo Podsumujmy nie ma śladów po pianie, nie znasz Blg początkowego piwa, nie znasz temperatury zadania drożdży, pojemnika też zakładam, że nie zdezynfekowałeś tylko pewnie wrzątkiem potraktowałeś... Czytałeś coś o robieniu piwa w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 sprawdziłem palcem hmmm, poczytaj też o zachowaniu sterylności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Podsumujmy nie ma śladów po pianie, nie znasz Blg początkowego piwa, nie znasz temperatury zadania drożdży, pojemnika też zakładam, że nie zdezynfekowałeś tylko pewnie wrzątkiem potraktowałeś... Czytałeś coś o robieniu piwa w ogóle? Instrukcję warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 W "London and Country Brewer" radzili sprawdzać łokciem-bardziej sterylny Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 sprawdziłem palcem hmmm, poczytaj też o zachowaniu sterylności... Ej to nie ja napisałem Podsumujmy nie ma śladów po pianie, nie znasz Blg początkowego piwa, nie znasz temperatury zadania drożdży, pojemnika też zakładam, że nie zdezynfekowałeś tylko pewnie wrzątkiem potraktowałeś... Czytałeś coś o robieniu piwa w ogóle? Instrukcję warzenia No wygląda na to, że nawet instrukcji dokładnie nie przeczytał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Śmiać się mozna, hee pewnie wy na początku wszystko dobrze robiliście profesjonaliści.Tak nie zmierzyłem blg,ani temperatury zadania drożdzy,błąd ok ale nie trzeba jechać odrazy,tylko wypowiedzieć swoje doświadczenia tyle Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Trunks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Śmiać się mozna, hee pewnie wy na początku wszystko dobrze robiliście profesjonaliści.Tak nie zmierzyłem blg,ani temperatury zadania drożdzy,błąd ok ale nie trzeba jechać odrazy,tylko wypowiedzieć swoje doświadczenia tyle Focha jeszcze walnij co Ty baba? Nie byłem profesjonalistą, ale wykułem na pamięć to: http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita I czytałem długo forum oraz wszelkie inne dostępne informacje zanim zrobiłem pierwszego brewkita. Musimy informacje z Ciebie wyciągać bo nie wiemy co popełniłeś za gafę i ogólnie próbujemy Ci pomóc, wszystkie podpowiedzi masz wyżej i po raz kolejny zalecam lekturę, po zdaniu powyżej na pewno już Ci nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Moje doświadczenia są takie, że na jakieś parę miesięcy przed pierwszą warką zacząłem czytać artykuły, opracowania, to forum przede wszystkim (w tym prawie wszystkie tematy działu Piaskownica), jak i to drugie forum, oglądałem filmy na YT, robiłem notatki. Widzisz problem jest w tym, że bardzo dużo nowicjuszy cyklicznie opisuje takie same problemy, zakładając te same tematy. Jest wygodniej, niż szukać i dociekać. Nikt się nie śmieje, to ironia, bo ileż razy można wałkować i pisać to samo. Piwowarstwo to świetne hobby, ale wymaga dużo samozaparcia i chęci do zgłębiania wiedzy. Jeżeli ktoś chce robić coraz lepsze piwa oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Dzięki za pomoc,biorę się do czytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Śmiać się mozna, hee pewnie wy na początku wszystko dobrze robiliście profesjonaliści. Tak Marcin_K 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trunks Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Mogę do takiej 5 dniowej brzeczki dodać jeszcze drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 powinieneś. inną opcją jet wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się