Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 1 godzinę temu, Juniorek napisał: Pomyliłem się trochę. Czyli 28 miałeś zacieranie a 30 warzenie, s między czasie zakwaszanie, dobrze rozumiem? Dokładnie tak, 28 zacieranie+krótkie gotowanie, właściwie warzenie po dwóch dobach zakwaszania brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Warka 75. Fruit Weizen, warzenie dnia 20.09 2019, 12,8blg Zasyp: Pszeniczny Viking Malt 3,4kg Pilzneński Viking Malt 2,4kg Stosunek wody do słodu 3:1 45°-40min 52°-20min 64°-50min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut na 60min gotowania-Marynka 10g Fermentacja burzliwa (gęstwa 3pokolenie FM41 gwoździe i banany) start fermentacji w 17° stopniowo podnoszona do 22° 20.09 2019-29.09 2019 Fermentacja cicha 29.09 2019- Planowane dodatki na cichą: Miks owoców:wiśnie, czarne porzeczki, maliny Edytowane 6 Października 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) Warka 76. White IPA, warzenie dnia 20.09 2019, 14,blg Zasyp: Pszeniczny Viking Malt 3,4kg Pilzneński Viking Malt 2,4kg Stosunek wody do słodu 3:1 45°-40min 52°-20min 64°-50min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut na 60min gotowania-10g Enigma na 5min gotowania - 13g zestu z pomarańczy, 8g kolendry Hopstand 20min w temperaturze 76°- 20g Enigma Fermentacja burzliwa (Brewferm Blanche uwodnione) start fermentacji w 17° stopniowo podnoszona do 22° 20.09 2019-29.09 2019 Fermentacja cicha 29.09 2019- Planowane dodatki na cichą: Chmiel Enigma 30g + Nelson Sauvin 30g Edytowane 6 Października 2019 przez Pakakuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 W dniu 9.08.2019 o 18:15, Pakakuna napisał: Warka 72. Orange Milk Imperial Stout, warzenie dnia 09.08 2019, 23,8blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt- 8kg Płatki owsiane - 1,5kg Pale Chocolate -1kg Biscuit- 0,5kg Special W- 0,5kg Carafa Special II- 0,5kg Jęczmień palony- 0,35kg Dodatki: Odtłuszczone mleko w proszku- 1kg (do zacieru) Stosunek wody do słodu 2:1 64°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 120minut 60min gotowania-Marynka 55g, Lubelski 45g 30min gotowania- Marynka 45g Na flameout zest i sok z 5 dużych pomarańczy Fermentacja burzliwa (gęstwa 4pokolenie US-05) 09.08 2019-01.09 2019 Fermentacja cicha 01.09 2019- Planowane dodatki na cichą: Cynamon-40g, tonka-15g, ziarna kakaowca-100g, wszystkie dodatki zamacerowane w Jack Daniel's na dwie doby. 15 g tonki....To tylko ją będzie czuć i nic więcej Tak z ciekawości jak wyszło to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 6 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 10 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał: 15 g tonki....To tylko ją będzie czuć i nic więcej Tak z ciekawości jak wyszło to piwo ? No właśnie nie przykryła wszystkiego, wyszło wg mnie, bardzo zbalansowane, jedynie przed rozlewem chyba dodam ok. 200-250g laktozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) Warka 77.Polish SMaSH , warzenie dnia 29.10 2019, 12,9blg Chmiel eksperymentalny od Polish Hops a-k.7% Zasyp: Pale Ale Viking Malt-5kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-40min 72°-30min Po odebraniu brzeczki przedniej (10l)-karmelizacja przez 30minut, po karmelizacji wrzucona pierwsza dawka chmielu-15g Gotowanie 60minut 15min przed końcem gotowania-30g chmielu 5min przed końcem gotowania-30g chmielu Hopstand 20min w temperaturze 76°- 40g chmielu Fermentacja burzliwa (FM52 Amerykański sen starter 1,2l) start fermentacji w 16° 29.10 2019-11.11 2019 Fermentacja cicha 11.11 2019-16.11 2019 Planowane dodatki na cichą: Chmiel 60g (13.11 2019-16.11 2019) Edytowane 29 Lutego 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) Warka 78. Fruit Gose, warzenie dnia 14.11 2019, 11blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 3,3 kg Pszeniczny Viking Malt - 1,2kg Mleko w proszku- 0,8kg (co daje 0,4kg laktozy) Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Po filtracji brzeczka gotowana przez 15minut po czym zadane zostały bakterie Lactobacillus Planarum (probiotyk Sanprobi IBS 26szt), zakwaszanie 2 dobry 14.11 2019-16.11 2019 Gotowanie 45minut 5min przed wyłączeniem palnika 10g Marynka, 25g soli himalajskiej, 20g kolendry Fermentacja burzliwa (gęstwa 2 pokolenie FM52 Amerykański Sen) 16.11 2019-27.11 2019 Fermentacja cicha: główna warka podzielona na pół do 12litrów dodano 1,6kg ananasa do drugich 12l zest+sok z 2 grapefruitów, 4pomarańczy, 8mandarynek oraz 6 cytryn Edytowane 27 Listopada 2019 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) Warka 79. Polish Lager, warzenie dnia 15.11 2019, 8blg (warka na rozruszanie sucharów) Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 2kg Carapils - 0,2 kg Stosunek wody do słodu 3:1 55°-10min 64°-30min Odebranie dekoktu (1/3 do 2/3) 72°-20min- 2/3 zacieru gotowanie w 100°-1/3 zacieru 10min 78°-po połączeniu zacieru-5min Gotowanie 60minut: Chmielenie brzeczki przedniej-10g Marynki Na falmeout-20g Zuli Fermentacja burzliwa (W34/70 rehydratyzowane) 15.11 2019- Edytowane 15 Listopada 2019 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) Warka 80. Tea Polish Pale Ale, warzenie dnia 16.11 2019, 12blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt-1,8kg Cookie Pale Viking Malt- 0,25kg Caramunich I-0,10kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-40min 72°-20min Gotowanie 60minut: Chmielenie brzeczki przedniej-10g Zula 20minut przed końcem gotowania-20g Zula Hopstand w 78°-25g Zula Fermentacja burzliwa (2 pokolenie Fm52 Amerykański Sen, gęstwa) 16.11 2019-27.11 2019 Fermentacja cicha z dodatkiem 60g chmielu Zula oraz 60g zielonej herbaty Sencha Edytowane 27 Listopada 2019 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 81. Rye IPA SH Nelson Sauvin, warzenie dnia 28.11 2019, 15,5blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt-2,2kg Żytni Viking Malt-0,8kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-40min 72°-20min Gotowanie 60minut: 14g Nelson Sauvin-chmielenie brzeczki przedniej 12g Nelson Sauvin-15min przed końcem gotowania 12g Nelson Sauvin-10min przed końcem gotowania 12g Nelson Sauvin-5min przed końcem gotowania Fermentacja burzliwa (3 pokolenie Fm52 Amerykański Sen, gęstwa), start w 16° podnoszone do 20° 28.11 2019-7.12 2019 Fermentacja cicha z dodatkiem 50g Nelson Sauvin 7.12 2019-12.12 2019 Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 82. Brown Ale SH Galaxy, warzenie dnia 29.11 2019, 14,6blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt-2,1kg Biscuit-0,3kg Red Active Viking Malt-0,3kg Caramunich II-0,2kg Cookie Pale Viking Malt-0,2kg Czekoladowy żytni-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-40min 72°-20min Gotowanie 60minut: 5g Galaxy-20min przed końcem gotowania 10g Galaxy-15min przed końcem gotowania 20g Galaxy-2min przed końcem gotowania Fermentacja burzliwa (3 pokolenie Fm52 Amerykański Sen, gęstwa), start w 16° podnoszone do 20° 29.11 2019-7.12 2019 Fermentacja cicha z dodatkiem 25g Galaxy 7.12 2019-12.12 2019 Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 83. Hoppy Pils, warzenie dnia 07.12 2019, 10blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt-2kg Carapils-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min Gotowanie 60minut: 7g Lotus-brzeczka przednia 10g Lotus- 15minut przed końcem gotowania 20g Lotus- flame out Fermentacja burzliwa (2 pokolenie W34/70, gęstwa), start w 8° podnoszone do 10° 7.12 2019-24.12 2019 Fermentacja cicha 24.12 2019-08.01 2020 Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 84. Pastry Imperial Stout, warzenie dnia 11.12 2019, 27,5blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt-8kg Czekoladowy jasny-0,6kg Pszeniczny czekoladowy-0,6kg Caffe Castle Malting-0,5kg Carafa Special III-0,4kg Special W-0,3kg Special B-0,3kg Pszenica prażona-0,3kg Dodatki: Laktoza-1kg Kawa cappuccino w proszku-0,91kg Stosunek wody do słodu 2:1 64°-40min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 120minut: 100g Marynka-w 60minucie gotowania 50g Marynka- w 30minucie gotowania Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 20° 11.12 2019-03.01 2020 Fermentacja cicha z dodatkami: 3laski wanilii, 20g tonka, 150g ziarna kakaowca,10g cynamon 03.01 2020-23.01 2020 Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 85. Milk Stout (klon The Waiter Brokreacji), warzenie dnia 12.12 2019, 16,5blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt-1,10kg Monachijski II-0,5kg Czekoladowy-0,12kg Pale Chocolate-0,12kg Carafa Special III-0,05kg Dodatki: Laktoza-0,5kg +dodatki na cichą Stosunek wody do słodu 2:1 68°-60min 78°-wygrzew Gotowanie 60minut: 20g Magnum-w 60minucie gotowania 10g Magnum- w 30minucie gotowania Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 20° 12.12 2019-24.12 2019 Fermentacja cicha + po 0,5kg pulpy z truskawek oraz pulpy z jagód, 50g ziaren kakaowca, 2 laski wanilii 24.12 2019-13.01 2020 Edytowane 7 Maja 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 86. Barley Wine, warzenie dnia 19.12 2019, 24 blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt-3,4 Pale Cookie-0,6kg Pale Caramel-0,2kg Karmelowy ciemny-0,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 120minut: 25g Marynka-w 60minucie gotowania 25g Marynka- w 30minucie gotowania Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 19° 19.12 2019-08.01 2020 Fermentacja cicha 08.01 2020-01.02 2020 Edytowane 24 Lutego 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 87. Brett RIS, warzenie dnia 20.12 2019, 24 blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt-2kg Monachijski II-1kg Płatki owsiane-0,4kg Żytni-0,3kg Caffe Light-0,2kg Czekoladowy ciemny VIking malt-0,2kg Czekoladowy jasny Viking malt-0,2kg Pszenica prażona-0,2kg Pale ale-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 90minut: 25g Marynka-w 60minucie gotowania 25g Marynka- w 30minucie gotowania Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 19° 20.12 2019-09.01 2020 Fermentacja cicha z Lochristi Brettanomyces Blend 09.01 2020 w temperaturze 19-20° Edytowane 11 Stycznia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Warka 88. Koźlak, warzenie dnia 09.01 2020, 17,5 blg Zasyp: Monachijski II-2kg Pilzneński -0,5kg Wiedeński-0,5kg Melanoidynowy-0,2kg Karmelowy 150-0,1kg Karmelowy 600-0,1kg Stosunek wody do słodu 2,5:1 53°-20min 64°-40min Odebranie 3l dekoktu-gotowanie w 100° przez 20minut Łączenie przerwa w 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 80minut: 30g Magnum-po 20min gotowania Fermentacja burzliwa (3 pokolenie W34/70, gęstwa+uwodnione suchary Mangrove Jack's Bavarian Lager M76) start w 8° podnoszone stopniowo do 10° 09.01 2020-28.01 2020 Fermentacja cicha 28.01 2020-27.02 2020 Edytowane 27 Lutego 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Warka 89. Belgian IPA, warzenie dnia 11.01 2020, 15 blg Zasyp: Pale Ale-3kg Pilzneński-3kg Cara Blond-0,3kg Abbey-0,2kg cukier kandyzowany biały-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min Gotowanie 60minut: 10g Vic Secret-brzeczka przednia 15g Vic Secret-30min gotowania 10g Motueka, 5g Vic Secret-15min przed wyłączeniem palnika 10g Motueka-10min przed wyłączeniem palnika 25g Wai-iti, 5g Motueka-Hop stand w 78°-20min Fermentacja burzliwa (2 pokolenie FM26 Belgijskie Pagórki gęstwa+uwodnione suchary Mangrove Jack's French Saison M29) start w 18° podnoszone stopniowo do 22° 11.01 2020-23.01 2020 Fermentacja cicha 23.01 2020-28.01 2020 na cichą został dodany chmiel 35g Motueka, 35g Wai-iti Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Warka 90. Imperial Polish IPA, warzenie dnia 17.01 2020, 19 blg Zasyp: Pale Ale-8kg cukier biały-0,4kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 25g Książęcy-brzeczka przednia 25g Amora Preta, 25g Książęcy-30min gotowania 70g Amora Preta, 30g Książęcy-10min przed wyłączeniem palnika 100g Izabella, 40g Amora Preta, 30g Książęcy-Hop stand w 78°-20min Fermentacja burzliwa (5 pokolenie FM52 Amerykański Sen gęstwa+uwodnione suchary Mangrove New World Strong Ale M42) start w 17° podnoszone stopniowo do 20° 17.01 2020-01.02 2020 Fermentacja cicha (dodano 160g chmielu Amora Preta+80g chmielu Książęcy) 01.02 2020-08.02 2020 Edytowane 22 Lutego 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Warka 91. Fruit Berliner Weisse, warzenie dnia 25.01 2020, 8blg Zasyp: Pszeniczny-2kg Pilzneński-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-mash out Po filtracji brzeczka gotowana przez 15minut po czym zadane zostały bakterie Lactobacillus z Probiotyku Dr.Max-30 kapsułek, zakwaszanie 2 dobry 23.01 2020-25.01 2020 Gotowanie 45minut: 6g Lubelski-od początku gotowania Fermentacja burzliwa 1,2l starter drożdże FM52 Amerykański Sen start w 17° podnoszone stopniowo do 20° 25.01 2020-05.02 2020 Fermentacja cicha z dodatkiem pulpy z mandarynek, pulpy z brzoskwiń oraz zestu i soku z pomarańczy 05.02 2020-27.02 2020 Edytowane 28 Lutego 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Warka 92. Porter Bałtycki, warzenie dnia 01.02 2020, 22,5blg Zasyp: Wiedeński Weyermann-2kg Monachijski II Weyermann-1,5kg Caraaroma Weyermann-0,3kg Caramunich II Weyermann-0,3kg Biscuit Castle Maltin-0,2kg Barwiący-0,15kg Stosunek wody do słodu 3:1 52°-10min 62°-60min 72°-20minut (na 5min przed końcem przerwy wsypano słód barwiący) 78°-mash out Gotowanie 120min: 15g Lubelski- 60min 20g-na 30 min przed końcem gotowania Fermentacja burzliwa 4 pokolenie gęstwa W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 12° 01.02 2020-28.02 2020 Fermentacja cicha w 2° 28.02 2020-20.03 2020 Edytowane 20 Marca 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Warka 93. Tripel, warzenie dnia 06.02 2020, 18blg Zasyp: Pilzneński-3,5kg Monachijski-0,3kg Cukier (syrop, po 2 dniu fermentacji) 0,5kg Stosunek wody do słodu 3:1 62°-40min 72°-20minut 78°-mash out Gotowanie 90min: 15g Cascade- 60min 15g Cascade-na 15 min przed końcem gotowania Fermentacja burzliwa 1l starter z drożdży FM27 Artefakty Trapistów oraz sucharów MJ31 Belgian Tripel 06.02 2020-28.02 2020 Edytowane 28 Lutego 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) Warka 94. Porter Angielski, warzenie dnia 12.02 2020, 12blg Zasyp: 1,95kg-Pale Ale 0,32kg-Brown 0,3kg-płatki owsiane 0,2kg-Caraamber 0,2kg-Caraaroma 0,15kg-pszeniczny czekoladowy 0,15kg-czekoladowy jasny Stosunek wody do słodu 3:1 64°-40min 72°-20minut 78°-mash out Gotowanie 60min: 17g Amora Preta-60min Fermentacja burzliwa 1,2l starter z drożdży FM13 Irlandzkie Ciemności 12.02 2020-03.03 2020 Edytowane 8 Marca 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Warka 95. Fruit Berliner Weisse, warzenie dnia 28.02 2020, 8,2 blg Zasyp: Pszeniczny-2kg Pilzneński-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-mash out Po filtracji brzeczka gotowana przez 15minut po czym zadane zostały bakterie Lactobacillus z Probiotyku Dr.Max-10 kapsułek+ 20 kapsułek Sanprobi IBS zakwaszanie 2 doby 26.02 2020-28.02 2020 Gotowanie 45minut: 5g Amora Preta-od początku gotowania Fermentacja burzliwa gęstwa FM52 Amerykański Sen start w 17° podnoszone stopniowo do 20° 28.02 2020-14.03 2020 Fermentacja cicha z dodatkiem 3,5kg ananasa oraz 0,8g wiórków kokosowych 14.03 2020-06.04 2020 Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Warka 96. Experimental Polish Hoppy Pils, warzenie dnia 29.02 2020, 12 blg Zasyp: Pilzneński-2,2kg Cara-pils-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 5g Chmiel eksperymentalny 1 (7% a-k)-od początku gotowania 10g Chmiel eksperymentalny 2 (7% a-k)-20minut przed końcem gotowania 15g Chmiel eksperymentalny 1 (7% a-k)-5minut przed końcem gotowania 10g Chmiel eksperymentalny 2 (7% a-k), 20g Chmiel eksperymentalny 3 (8% a-k)-flame out Fermentacja burzliwa 1,2l starter FM31 Bawarska Dolina start w 8° podnoszone stopniowo do 12° 29.02 2020-20.03 2020 Fermentacja cicha 20.03 2020-11.04 2020 w tym ostatni tydzień z chmielem Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się