anatom Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 6 godzin temu, Chmielowy warsztat napisał: FM31 Bawarska Dolina start w 17° podnoszone stopniowo do 20° 28.02 2020 Na tym polega ten experimental czy to czeski błąd? Chmielowy warsztat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 2 godziny temu, anatom napisał: Na tym polega ten experimental czy to czeski błąd? Błąd oczywiście start standardowo w 8 Dzięki za czujność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Warka 97. Oatmeal Stout, warzenie dnia 03.03 2020, 15blg Zasyp: Pale Ale-1,5kg Owsiany-0,4kg Płatki owsiane-0,3kg Caffe Castle Malting-0,2kg Special X-0,2kg Czekoladowy pszeniczny-0,14kg Czekoladowy 900-0,14kg Pale Chocolate-0,14kg Extra Black-0,10kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 90minut: 15g Vermhelo, 0,33kg laktoza-po 30 minutach gotowania Fermentacja burzliwa gęstwa FM13 Irlandzkie ciemności start w 16° podniesione do 19-20° 03.03 2020-24.03 2020 Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 (edytowane) Warka 98. Witbier, warzenie dnia 11.03 2020, 12blg Zasyp: Pilzneński-1,25kg Pszeniczny-0,5kg Orkiszowy-0,4kg Płatki orkiszowe-0,6kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 5g Amora Preta-od początku gotowania 5g Amora Preta, 10g kolendra, 8g curacao-10min przed wyłączeniem palnika 2g curacao, zest z jednej pomarańczy, zest z jednej cytryny-2min przed wyłączeniem palnika Fermentacja burzliwa 1l starter FM23 Magiczny ogród start w 16° podniesione do 22° 11.03 2020-01.04 2020 Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Warka 99. Session IPA, warzenie dnia 19.03 2020, 12,2 blg Zasyp: Pilzneński-2,1kg Caraamber-0,2kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: Po 5g Citra, Ekuanot-25minut przed wyłączeniem palnika Po 10g Citra, Ekuanot, El Dorado-5minut przed wyłączeniem palnika 15g El Dorado, 15g Ekuanot, 10g Citra- Hopstand w 78° 20minut Fermentacja burzliwa gęstwa 3 pokolenie FM52 Amerykański Sen start w 16° podniesione do 20° 19.03 2020-31.03 2020 Fermentacja cicha z chmielem 25g CItra, 30g Ekuanot, 30g El Dorado 31.03 2020-06.04 2020 Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Warka 100. Brett Grodziskie, warzenie dnia 21.03 2020, 7 blg Zasyp: Słód Grodziski Weyermann-2kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 15g Amora Preta-od początku gotowania Fermentacja burzliwa gęstwa 3 pokolenie FM52 Amerykański Sen start w 16° podniesione do 20° 21.03 2020-06.04 2020 Fermentacja cicha z WLP650 Brettanomyces Bruxellensis 06.04 2020-29.05 2020 Edytowane 29 Maja 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Warka 101. Polotmave, warzenie dnia 29.03 2020, 11 blg Zasyp: Pilzneński-1kg Wiedeński-0,5kg Monachijski II-0,5kg Caraamber--0,12kg Melanoidynowy-0,12kg Extra Black- 0,02kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 6g Amora Preta-od początku gotowania 15g Żatecki-15 minut do wyłączenia palnika 15g Żatecki- 3 minuty do wyłączenia palnika Fermentacja burzliwa gęstwa 2 pokolenie FM31 Bawarska Dolina start w 7° podniesione do 10° 29.03 2020-11.04 2020 Fermentacja cicha w 2° 11.04 2020-03.05 2020 (blg końcowe 2) Edytowane 3 Maja 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka 102. Doppelbock, warzenie dnia 15.04 2020, 18,4 blg Zasyp: Pilzneński-1,84kg Monachijski II-1,08kg Melanoidynowy-0,16kg Special B-0,16kg Biscuit-0,11kg Stosunek wody do słodu 3,5:1 64°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 120minut: 10g Amora Preta-60minut gotowania Fermentacja burzliwa gęstwa FM31 Bawarska dolina start w 8° podniesione do 12° 15.04 2020-08.05 2020 Fermentacja cicha w 2° 08.05 2020-30.05 2020 Edytowane 30 Maja 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka 103. Witbier, warzenie dnia 16.04 2020, 12blg Zasyp: Pilzneński-1,25kg Pszeniczny-1kg Płatki orkiszowe-0,5kg Stosunek wody do słodu 3.5:1 68°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 5g Amora Preta-od początku gotowania 5g Amora Preta, 12g kolendra, 10g curacao-10min przed wyłączeniem palnika curacao, zest z dwóch pomarańczy-2min przed wyłączeniem palnika Fermentacja burzliwa gęstwa FM23 Magiczny ogród start w 16° podniesione do 22° 16.04 2020-03.05 2020 (blg końcowe 2) Edytowane 3 Maja 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka 104. Belgian Dubbel, warzenie dnia 17.04 2020, 18,4blg Zasyp: Pilzneński-2,1kg Monachijski I-0,30kg Caraaroma-0,11kg Special B-0,11kg Biscuit-0,10kg Stosunek wody do słodu 3.5:1 68°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 120minut: 10g Amora Preta-60minut Fermentacja 1,2l starter FM25 Klasztorna Medytacja+FM27 Artefakty Trapistów start w 20° podniesione do 26° 17.04 2020-08.05 2020 (2,5blg) Edytowane 9 Maja 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka 105. Polish Hazy IPA, warzenie dnia 21.04 2020, 14blg Zasyp: Pilzneński-2,6kg Pszeniczny-1,6kg Płatki owsiane-1kg Płatki orkiszowe-0,4kg Stosunek wody do słodu 3.5:1 67°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 5g Amora Preta-brzeczka przednia 20g Książęcy, 15g Amora Preta, 10g Vermhelo, 10g Zula-20minut przed końcem gotowania 70g Zula, 55g Książęcy, 40g Vermhelo, -whirpool w 78° 20minut Fermentacja burzliwa: A. 10l WLP4044 Hazy Daze II start w 18° podniesione do 22° 21.04 2020-03.05 2020 B. 10l FM10 O czym szumią wierzby +FM11 Wichrowe wzgórza start w 18° podniesione do 22° 21.04 2020-03.05 2020 Fermentacja cicha : Oba wiadra: Po 70g Książęcego, Po 65g Vermhelo i Zuli 03.05 2020-10.05 2020 Edytowane 27 Maja 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Warka 106. Lambic, warzenie dnia 02.05 2020, 13blg Zasyp: Pilzneński-3,3kg Płatki orkiszowe-2,2kg Stosunek wody do słodu 3.5:1 66°-60min 72°-20min 78°-mash out Gotowanie 60minut: 50g Lubelski-od początku gotowania Fermentacja burzliwa: 1,5l starter FM12 W szkocką kratę start w 16° podnoszone do 20° 02.05 2020-16.05 2020 Fermentacja z blendem Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend oraz WLP652 Brettanomyces lambicus 16.05 2020-17.05 2021 (ekstrakt końcowy 1blg) Zabutelkowano 7 butelek, resztę piwa przelano do fermentora na czerwone porzeczki 17.05 2021 Edytowane 18 Maja 2021 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Warka 107. Gose/Juicy Sour , warzenie dnia 06.05 2020, 12,2blg Zasyp: Pilzneński Viking Malt- 2kg Pszeniczny Viking Malt - 0,5kg Płatki orkiszowe-0,4kg Płatki owsiane-0,4kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Zakwaszanie 28.08 2019-30.08 2019 Gotowanie 45minut: 5minut przed końcem gotowania 5g chmielu Okatwia 3minuty przed końcem gotowania 10g kolendry, 12g soli himalajskiej Fermentacja burzliwa Gose 1,3l starter FM50 Kłosy Kansas start w 17° podniesione do 20° 06.05 2020-26.05 2020 Juicy Sour gęstwa WLP4044 Hazy Daze II start w 17° podniesione do 22° 06.05 2020-24.05 2020 Fermentacja cicha: Juicy Sour- dodane 1kg laktozy, 1kg pulpy z mandarynek, zest+sok z 6 pomarańczy oraz 20g skórek curacao Edytowane 10 Lipca 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Warka 108. Pu Erh APA/Session IPA , warzenie dnia 17.05 2020, 10,8blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt- 3,7kg Pszeniczny Viking Malt - 0,37kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 40minut przed końcem gotowania- 10g Simcoe 30minut przed końcem gotowania- 10g Citra 3minut przed końcem gotowania- 25g Idaho Gem, 25g Motueka, 15g Citra, 15g Simcoe Fermentacja burzliwa Gęstwa FM12 W szkocką kratę start w 17° podniesione do 20° 17.05 2020-27.05 2020 Fermentacja cicha 27.05 2020-03.06 2020 Pu Erh APA - 56g herbaty Pu Erh, 30g Motueka, 15g Simcoe Session IPA - 70g Idaho Gem, po 35g Simcoe i Citra Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Warka 109. American Stout , warzenie dnia 31.05 2020, 15blg Zasyp: Pale Ale Viking Malt- 1,5kg Płatki żytnie-0,5kg Wiedeński-0,25kg Pszeniczny Viking Malt - 0,2kg Czekoladowy pszeniczy-0,3kg Pale chocolate-0,15kg Monachijski II-0,1kg Brown-0,09kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 90minut: 10g Cascade- po 30min gotowania Po 7g Cascade i Simcoe- po 60min gotowania Po 7g Cascade, 10g Simcoe- na ostatnie 15minut Fermentacja burzliwa Gęstwa FM12 W szkocką kratę start w 17° podniesione do 20° 31.05 2020-19.06 2020 Fermentacja cicha: Dodano 13g Simcoe oraz 21g Idaho Gem 19.06 2020-28.06 2020 (ekstrakt końcowy 4,6blg) Edytowane 29 Czerwca 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Warka 110. Rosanke , warzenie dnia 14.06 2020, 12blg Zasyp: Pszeniczny- 0,8kg Monachijski II-0,5kg Wędzony Steinbach-0,4kg Pilzneński - 0,3kg Żytni-0,25kg Żytni karmelowy-0,2kg Płatki owsiane-0,15kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 10g Książęcy, 900g miodu rzepakowego- od początku gotowania 40g kwiatu lipy, 4,5g dziurawca, 4g kwiatu głogu, zest i sok z 4 pomarańczy-5minut przed końcem gotowania Fermentacja burzliwa Starter 1,4l FM28 Habit Opata+ MJ M41 Belgian Ale start w 19° podniesione do 24° 14.06 2020-28.06 2020 Fermentacja cicha: 25g kwiatu lipy 28.06 2020-07.07 2020 Edytowane 7 Lipca 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Warka 111. Irish Stout , warzenie dnia 20.06 2020, 11,2blg Zasyp: Pale Ale-2kg Wiedeński-0,25kg Monachijski II-0,25kg Pszenica Palona-0,23kg Extra Black-0,17kg Pale chocolate-0,05kg Barwiący-0,05kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min Gotowanie 60minut: 45g Lubelski-od początku gotowania 35g Lubelski- na 20min gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa FM12 W szkocką kratę start w 16° podniesione do 20° 20.06 2020-07.07 2020 Edytowane 7 Lipca 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) Warka 112. Lager Wiedeński , warzenie dnia 29.06 2020, 12,8 blg Zasyp: Wiedeński-1kg Monachijski II-0,6kg Pilzneński-0,5kg Caramunich II-0,2kg Biscuit-0,1kg Caraclair-0,1kg Stosunek wody do słodu 3:1 64°-60min 72°-20min Gotowanie 60minut: 15g Lubelski-od początku gotowania 20g Lubelski- na 10min gotowania Fermentacja burzliwa Uwodnione suchary Saflager S23 oraz MJ84 Bavarian Lager start w 8° podnoszone stopniowo do 10° 29.06 2020-14.07 2020 Fermentacja cicha: 14.07 2020-01.08 2020 w 2° (ekstrakt końcowy 3,2) Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Warka 113. Wee Heavy , warzenie dnia 11.07 2020, 21,8blg Zasyp: Pale Ale-7,2kg CaraRye-0,35kg Dekstrynowy-0,35kg Cookie-0,35kg Płatki owsiane-0,26kg Karmelowy 150-0,25kg Biscuit-0,09kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 180minut: 35g Amora Preta - na 60minut gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa 4 pokolenie FM12 W szkocką kratę start w 15° podnoszone stopniowo do 18° 11.07 2020-01.08 2020 Fermentacja cicha: A. 25g płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych w Jack Daniel's 01.08 2020-20.09 2020 (ekstrakt końcowy 5,7b;g) B. 15g płatków dębowych średnio opiekanych, 20g cynmonu, 3g gałki muszkatołowej, 2 szt anyżu wszystko macerowane w Jack Daniel's 01.08 2020-18.10 2020 (ekstrakt końcowy 5,5 blg) Edytowane 18 Października 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Warka 114. Pils bohemski , warzenie dnia 18.07 2020, 11,8blg Zasyp: Pilzneński-2,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 62°-40min Odebranie 1/3 zacieru-dekokt 20min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 60minut: 20g Żatecki, 4g Amora Preta, - do brzeczki przedniej 15g Żatecki - na 30 minut gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa Saflager S23 oraz MJ84 Bavarian Lager start w 8° podnoszone stopniowo do 10° 18.07 2020-01.08 2020 Fermentacja cicha: w 2° 01.08 2020-15.08 2020 (ekstrakt końcowy 3,8blg) 15g Żatecki na 3 ostatnie dni cichej Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Warka 115. Cherry Saison , warzenie dnia 20.07 2020, 14blg Zasyp: Pilzneński-1,35kg Monachijski II-0,45kg Owsiany-0,40kg Abbey-0,25lg Dodatki niesłodowane: Cukier biały-0,25kg Stosunek wody do słodu 3:1 62°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 60minut: 10g chmiel eksperymentalny PolishHops- od początku gotowania 10g chmiel eksperymentalny PolishHops, 0,25kg cukru - na 15 minut gotowania 10g chmiel eksperymentalny PolishHops- wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa Starter 1,2l FM21 Odkrycie sezonu 18°-22° 20.07 2020-10.08 2020 Fermentacja cicha: Z dodatkiem 16,7% wiśni w 22° 10.08 2020- Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Warka 116. Oatmeal Stout , warzenie dnia 25.07 2020, 14,8blg Zasyp: Pale Ale-1,35kg Karmelowy żytni-0,25kg Caramunich II-0,25kg Owsiany-0,20kg Cookie Pale-0,20kg Brown-0,15kg Czekoladowy jasny-0,15kg Jęczmień prażony-0,15kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,8kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 60minut: 10g Amora Preta- od początku gotowania 15g Amora Preta - na 15 minut gotowania Fermentacja burzliwa Starter 1,2l FM52 Amerykański Sen 15°-19° 25.07 2020-10.08 2020 (ekstrakt końcowy 3,5blg) Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 117. Schwarzbier , warzenie dnia 01.08 2020, 12blg Zasyp: Monachijski II-1,25kg Pilzneński- 0,80kg Karmelowy 30-0,25kg Czekoladowy 900-0,10kg dodany w połowie przerwy 72° Carafa Special III-0,05kg Jęczmień prażony-0,05kg ekstrakt zimny dodany od początku zacierania Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 60minut: 20g Lubelski- od początku gotowania 10g Lubelski - na 20 minut gotowania 10g Lubelski - na 5 minut gotowania Fermentacja burzliwa Gęstwa Saflager S23 oraz MJ84 Bavarian Lager start w 8° podnoszone stopniowo do 10° 01.08 2020-15.08 2020 Lagerowanie w 2° 15.08 2020-31.08 2020 (ekstrakt końcowy 3,7blg) Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 118. Pszenica PolishHops Amora Preta , warzenie dnia 13.08 2020, 13.2 blg Zasyp: Pszeniczny-1,4kg Pilzneński- 1,25kg Stosunek wody do słodu 3,5:1 67°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 60minut: 7g Amora Preta-30minut 15g Amora Preta-ostatnie 10minut 30g Amora Preta-na 0 minut, chłodzenie do 78° 20min whirpool Fermentacja burzliwa Gęstwa FM52 Amerykański Sen start w 15° podnoszone stopniowo do 20° 13.08 2020-24.08 2020 Fermentacja cicha 45g Amora Preta 24.08 2020-31.08 2020 (chmiel dodany 27.08 2020), (ekstrakt końcowy 2,6blg) Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 119. Imperial NEIPA , warzenie dnia 15.08 2020, 18blg Zasyp: Pale Ale- 3,3kg Pszeniczny-1,7kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-1,5kg Płatki pszenne-0,9kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60min 72°-20min 78°-wygrzew Gotowanie 60minut: 10g Ekuanot-od początku gotowania 25g Ekuanot- po 30min gotowania 25g Kohatu, 20g Zythos, 15g Southern Passion- na 15min gotowania 35g Pink Boots, 30g Zythos, 20g Kohatu, 15g Ekuanot- na 3min gotowania 40g Southern Passion, 55g Pink Boots-na 0 minut, chłodzenie do 78° 20min whirpool Fermentacja burzliwa A. Starter 1l WLP644 Saccharomyces Brux-like Trois start w 16° podnoszone stopniowo do 19° 15.08 2020-25.08 2020 B.Uwodnione suchary Lallemand New England Ale start w 17° podnoszone stopniowo do 21° 15.08 2020-25.08 2020 16.08 2020 do obu wiader dodane po 15g chmielu Galaxy, Citra oraz Mosaic Fermentacja cicha Do obu wiader po 30g Galaxy oraz Pink Boots 25.08 2020-30.08 2020 Wiadro A ekstrakt końcowy 3,3blg Wiadro B ekstrakt końcowy 3blg Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się