Skocz do zawartości

Browar Domowy Chmielowy Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 217. Polish Wheat ,warzenie dn. 13.08 2022, 12,5blg

Zasyp:

Pszeniczny-3,25kg

Pale Ale-1,11kg

Carapils-0,37kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g Amora Preta-30min
Po 15g Amora Preta i Zibi-10min
Po 20g Amorea Preta, Zibi i 2/20-0min

 

Fermentacja burzliwa 13.08 2022-24.08 2022

Uwodnione US-05, start w 16°-21° 

 

Fermentacja cicha 24.08 2022

Dodano 85g Książęcego, 55g Zibi oraz 50g Amora Preta 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 218 .Juicy Sour , Zacieranie+zakwaszanie dn. 22.08 2022, warzenie dn. 24.08 2022, 13,8blg

Zasyp:

Pale Ale-0,8kg
Pszeniczny-0,8kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,3kg

Laktoza-0,29kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 20min

Zakwaszanie 22.08-24.08 2021 14 kapsułek Sanprobi IBS

 

Gotowanie 40minut:

5g Marynka-40min
 

Fermentacja burzliwa
Gęstwa WLP067 Coastal Haze Ale

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 219. Midwest IPA ,warzenie dn. 28.08 2022, 12,8blg

Zasyp:

Pale Ale-2,17kg

Pszeniczny-0,35kg

Wiedeński-0,25kg
Biscuit-0,15kg

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,35kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

Po 5g Azacca oraz Idaho7-30min

15g Sabro, 5g Azacca-20min

15g Idaho7, 7g Azacca-5min

35g Sabro, po 30g Azacca oraz Idaho7-0min

 

Fermentacja burzliwa 28.08 2022-

Starter WLP067 Coastal Haze Ale, start w 18°-23°  (po drugiej dobie dodano chmiel po 40g Galaxy oraz El Dorado) 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 220. Dry Stout,warzenie dn. 03.09 2022, 11blg

Zasyp:

Pale Ale-1,36kg

Monachijski II-0,2kg

Wiedeński-0,2kg

Barwiący-0,18kg

Jęczmień prażony-0,18kg

Carafa Special III-0,05kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

5g  Marynka- od początku gotowania
15g Marynka-20min 

 

Fermentacja burzliwa 03.09 2022-24.09 2022 (ekstrakt końcowy 2,5blg)

Gęstwa US-05 , start w 15°-20° 

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 221. Polish Session IPA,warzenie dn. 16.10 2022, 12,5blg

Zasyp:

Pale Ale-2,26kg

Pszeniczny-0,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

60g Książęcy, 55g 2/20, 50g Zu12- na 30min hopstand w temperaturze 78° 

 

Fermentacja burzliwa 16.10 2022-13.11 2022

Uwodnione US-05 , start w 15°-22° na 4 ostatni dni dodano chmiel 55g Zu12, 50g 2/20 oraz 20g Książęcego

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 222. Kalesonowe (półfinał)-Prugna Ale ,warzenie dn. 07.11 2022, 16,5blg

Zasyp:

Monachijski-2kg

Pale Ale-1,5kg

Biscuit-0,6kg

 

Dodatki niesłodowane:
Mleko w proszku-0,75kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g Amora Preta-od początku gotowania
10g Amora Preta- na ostatnie 5min 

 

Fermentacja burzliwa 07.11 2022-

Gęstwa US-05 , start w 15°-
Po 5 dniach fermentacji dodano 1,5kg puree śliwkowego, 0,60kg śliwek suszonych oraz 20g pędów sosny

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 223. Christmas Milk Stout ,warzenie dn. 13.11 2022, 15,5blg

Zasyp:

Pale Ale-1,05kg
Wiedeński-0,75kg

Biscuit-0,6kg

Jęczmień prażony-0,6kg
Caraaroma-0,2kg

Extra black-0,2kg

 

Dodatki niesłodowane:
Mleko w proszku-1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

15g Amora Preta-od początku gotowania

Sok i zest z 4 pomarańczy-15min
10g Amora Preta- na ostatnie 5min 

16g cynamonu, 10g imbiru, 7szt goździków, 2 gwiazdki anyżu-3min

 

 

Fermentacja burzliwa 13.11 2022-

Gęstwa US-05 , start w 15°-
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 224. Polish West Coast IPA (Pł167) ,warzenie dn. 15.11 2022, 14,5blg

Zasyp:

Pale Ale-1,8kg
Pszeniczny-0,27kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki ryżowe-0,75kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60mn

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:

145g szyszki Pł167-30min hopstand 78°

 

 

Fermentacja burzliwa 15.11 2022-05.12 2022 (na 5 ostatni dni dodano 150g szyszki Pł167

Gęstwa US-05 , start w 15°-20° 

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 225. Double West Coast IPA Zu12 Single Hop ,warzenie dn. 16.01 2023, 18blg

Zasyp:

Pale Ale-3,5kg
 

Dodatki niesłodowane:
Cukier-0,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60mn

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:

150g Zu12-30min hopstand 78°

 

Fermentacja burzliwa 16.01 2023- po 3 dniach fermentacji dodane 50g Zu12

Gęstwa US-05 , start w 15°-20° 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 226. Fruit Gose ,zakwaszanie dn.25.03 2023, warzenie dn. 27.03 2023, 12blg

Zasyp:

Pilzneński - 1,7kg

Pszeniczny - 0,65kg


Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20min

 

Zakwaszane Sanprobi IBS 1,5 kapsułki na litr brzeczki

 

Gotowanie 60minut:

5g Marynka-od początku gotowania 

 

Fermentacja burzliwa 27.03 2023-15.04 2023 

Gęstwa US-05 , start w 15°-20° 


Bez zlewania znad drożdży dodane sok i zest z 5 pomarańczy, 0,67kg ananasa oraz 0,54kg mango 15.04. 2023-23.04.2023

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 227. Rauchmarzen warzenie dn. 29.05 2023 14,5blg

Zasyp:

Steinbach wędzony bukiem-2,4kg

Monachijski II-0,45kg

Melanoidynowy-0,15kg

Caraaroma-0,12kg
Karmelowy czerwony-0,12kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60mn

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:

8g Marynka-60min
10g Marynka-10min

 

Fermentacja burzliwa 29.05 2023-23.06 2023

Gęstwa Lallemand Diamond Lager , start w 7°-10° , 18.06 2023-23.06 2023 przerwa diacetylowa w 13.8°

 

Leżakowanie 23.06 2023- w 2°


 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 228. Polish English IPA, warzenie dn. 07.06 2023 15,5blg

Zasyp:

Monachijski II-1.75kg

Pale Ale-0.94kg

Crystal-0.1kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60mn

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:

5g Marynka-60min
17g Marynka-15min

17g Marynka-10min

 

Fermentacja burzliwa 07.06 2023-03.07 2023

Gęstwa Lallemand Windsor , start w 16°-20° , bez zlewania znad drożdży na ostatni tydzień dodano 15g Marynki, ostatnie 3dni cold crash w 2°

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 229. Rosanke, warzenie dn. 03.07 2023 9,8blg

Zasyp:

Monachijski II-0,55kg

Żytni-0,55kg

Caraaroma-0,0,8kg

Special B-0,08kg

Cara Honey-0,07kg

 

Dodatki niesłodowane:

Płatki owsiane-0,55kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

Zacierano z 24g kwiatu lipy

70°-60mn

 

Gotowanie 60minut:

15g Marynka-60min
40g młodych pędów świerku, 10g pączków sosny-30min

40g pączków sosny, 20g kwiat lipy, 8g kwiatu czarnego bzu, po 7g liści czarnej porzeczki oraz rumianku - 5min

 

Fermentacja burzliwa 03.07 2023-

Safale BE-134, start w 18°-

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 230. Polish Wheat, warzenie dn. 07.07 2023 12blg

Zasyp:

Pszeniczny-1,5kg

Pale Ale-1kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

5g Pł167-30min

10g Xionc OZ-15min

35g Xionc OZ, 15g Pł167-hopstand w 78°- 20min

 

Fermentacja burzliwa 07.07 2023-28.07 2023 (23.03 2023 dodano 15g Pł167 oraz 35g Xionc OZ) temperatura chmielenia 16,5° ostatnie dwie domy cold crash w 1,2°

Safale US-05, start w 16°-22°

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 231. Micro IPA, warzenie dn. 12.07 2023 8,5blg

Zasyp:

Pale Ale-0,9kg

Żytni-0,3kg

Pszeniczny-0,3kg

Carapils-0,15kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,3kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

70°-60mn

 

Gotowanie 60minut:

35g Talus, 25g Simcoe, 22g Ekuanot, 20g Idaho7-Hopstand w 78° -20min

 

Fermentacja burzliwa 12.07 2023-30.07 2023 (23.07 2023 dodano 32g Ekuanot, 28g Idaho7, 15g Talus) temperatura chmielenia 16,5°, dwie ostatnie doby cold crash w 1,2°

Lallemand Verdant IPA, start w 18°- 22° po drugiej dobie dodano 23g Simcoe

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Sebastian K napisał(a):

Bardzo fajny dziennik ale brakuje informacji przy każdej warce jak wyszła, czy jakiś dodatek był niepotrzebny, czy można było coś poprawić itp. Znalazłem informacje o zasypie ale nic więcej.

Dzięki za wskazówkę, nie czuję się na tyle dobry sensorycznie żeby opisywać swoje warki, poza tym, zbyt krytycznie do nich podchodzę, żeby było to obiektywne, receptury finałowe oraz medalowe można brać w ciemno i powtarzać, bo to oznacza, że są na jakimś poziomie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 232. Rye IPA, warzenie dn. 08.08 2023 13,8blg

Zasyp:

Pale Ale-1,93kg

Żytni-0,65kg

Pszeniczny-0,2kg

Karmelowy czerwony-0,168kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

Po 5g Centennial oraz Talus-30min
15g Sabro, 7g Talus-20min
15g Simcoe, 7g Talus-5min
17g Sabro, 15g Simcoe, 12g Talus, 10g Centennial-0min

 

Fermentacja burzliwa 08.08 2023-31.08 2023(bez zlewania znad drożdży 23.08 2023 dodano 17g Talus, 20g Simcoe, 43g Centennial, 50g Citra, 60g Sabro , temperatura 16°) cold crash 4 dni w 1,5°, ekstrakt końcowy 2blg

US-05, start w 16°- 20° 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 233. Witbier/Fruit Berliner Weisse, warzenie dn. 09.08 2023

Zasyp:

Pale Ale-2kg

Pszeniczny-1,5kg

 

Dodatki niesłodowane:

Płatki pszenne-0,5kg
Płatki owsiane-0,21kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20mn

 

Witbier 11blg

Gotowanie 60minut:

5g Centennial-60min
7g Centennial, 7g curacao, 5g kolendra-10min
7g Centennial, 7g curacao, 5g kolendra-wyłączenie palnika

 

Fermentacja burzliwa 09.08 2023-

Lallemand LalBrew Belgian Wit, start w 18°- 22°

 

Fruit Berliner Weisse 8,1blg

Zakwaszanie 09.08 2023-11.08 2023-25 kapsułek Sanprobi IBS, pH przed zakwaszaniem 4,9, blg 7,5

 

Fermentacja burzliwa 11.08 2023-30. 08 2023
30.08 2023 zlano znad drożdży i dodano puple z 0,73kg mango, 0,54kg pomarańczy oraz 0,4kg grejfruita+zest z 5 pomarańczy oraz 3 grejfruitów
US-05, start w 
16°- 21°

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.08.2023 o 14:21, Chmielowy warsztat napisał(a):

receptury finałowe oraz medalowe można brać w ciemno i powtarzać, bo to oznacza, że są na jakimś poziomie

Mogę potwierdzić. Odtworzyłem w domu Twoją warkę 136 z małymi zmianami i to była najlepsza Black IPA jaką miałem okazję pić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Mogę potwierdzić. Odtworzyłem w domu Twoją warkę 136 z małymi zmianami i to była najlepsza Black IPA jaką miałem okazję pić. 

Dzięki za fajną opinie, cieszę się, że przypadło do gustu :) Możesz napisać jakie to zmiany poczyniłeś? 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 234. Polish West Coast IPA, warzenie dn. 10.08 2023, 15blg

Zasyp:

Pale Ale-3,9kg

Pszeniczny-0,5kg

 

Dodatki niesłodowane:

Cukier-0,23kg dodany po wyłączeniu palnika

 

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

80g szyszki Pł167-15min
Po 140g Xionc OZ, ZUX44-Hopstand 15min w 76°

 

Fermentacja burzliwa 10.08 2023-30.08 2023 (bez zlewania znad drożdży 23.08 2023 dodano po 110g Xionc OZ oraz ZUX44, temperatura 16°) cold crash w temperaturze 1,5°, ekstrakt końcow 2,4blg

US-05, start w 16°- 20°

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 235. English Porter, warzenie dn. 31.08 2023, 13blg

Zasyp:

Pale Ale-1,75kg

Cafe light-0,21kg

Crystal 60-0,16kg
Cara Cafe-0,10kg
Pszeniczny czekoladowy-0,06kg dodane na ostatnie 5min zacierania
Carafa Special II-0,05kg dodane na ostatnie 5min zacierania

 

Stosunek wody do słodu 3:1

65°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

8g Marynki-60min

 

Fermentacja burzliwa 31.08 2023-

Lallemand Windsor, start w 16°- 20°

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 236. Oatmeal Stout, warzenie dn. 01.09 2023, 16blg

Zasyp:

Pale Ale-1,54kg
Caramunich II-0,29kg

Cafe light-0,29kg

Cara Belge-0,23kg

Cara Cafe-0,17kg
Pszeniczny czekoladowy-0,17kg dodane na ostatnie 10min przerwy w 66°
Carafa Special II-0,17kg dodane na ostatnie 10min przerwy w 66°

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-1,3kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60mn

72°-20mn

 

Gotowanie 60minut:

20g Marynki-60min

 

Fermentacja burzliwa 01.09 2023-

Gęstwa US05 po warce 233 Fruit Berliner Weisse, start w 16°- 21°

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.