Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Warka 217. Polish Wheat ,warzenie dn. 13.08 2022, 12,5blg Zasyp: Pszeniczny-3,25kg Pale Ale-1,11kg Carapils-0,37kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g Amora Preta-30min Po 15g Amora Preta i Zibi-10min Po 20g Amorea Preta, Zibi i 2/20-0min Fermentacja burzliwa 13.08 2022-24.08 2022 Uwodnione US-05, start w 16°-21° Fermentacja cicha 24.08 2022 Dodano 85g Książęcego, 55g Zibi oraz 50g Amora Preta Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Warka 218 .Juicy Sour , Zacieranie+zakwaszanie dn. 22.08 2022, warzenie dn. 24.08 2022, 13,8blg Zasyp: Pale Ale-0,8kg Pszeniczny-0,8kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,3kg Laktoza-0,29kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60min 72°-20min 78°-5min Gotowanie 20min Zakwaszanie 22.08-24.08 2021 14 kapsułek Sanprobi IBS Gotowanie 40minut: 5g Marynka-40min Fermentacja burzliwa Gęstwa WLP067 Coastal Haze Ale Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Warka 219. Midwest IPA ,warzenie dn. 28.08 2022, 12,8blg Zasyp: Pale Ale-2,17kg Pszeniczny-0,35kg Wiedeński-0,25kg Biscuit-0,15kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,35kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: Po 5g Azacca oraz Idaho7-30min 15g Sabro, 5g Azacca-20min 15g Idaho7, 7g Azacca-5min 35g Sabro, po 30g Azacca oraz Idaho7-0min Fermentacja burzliwa 28.08 2022- Starter WLP067 Coastal Haze Ale, start w 18°-23° (po drugiej dobie dodano chmiel po 40g Galaxy oraz El Dorado) Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 (edytowane) Warka 220. Dry Stout,warzenie dn. 03.09 2022, 11blg Zasyp: Pale Ale-1,36kg Monachijski II-0,2kg Wiedeński-0,2kg Barwiący-0,18kg Jęczmień prażony-0,18kg Carafa Special III-0,05kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 5g Marynka- od początku gotowania 15g Marynka-20min Fermentacja burzliwa 03.09 2022-24.09 2022 (ekstrakt końcowy 2,5blg) Gęstwa US-05 , start w 15°-20° Edytowane 17 Października 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 17 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Warka 221. Polish Session IPA,warzenie dn. 16.10 2022, 12,5blg Zasyp: Pale Ale-2,26kg Pszeniczny-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 60g Książęcy, 55g 2/20, 50g Zu12- na 30min hopstand w temperaturze 78° Fermentacja burzliwa 16.10 2022-13.11 2022 Uwodnione US-05 , start w 15°-22° na 4 ostatni dni dodano chmiel 55g Zu12, 50g 2/20 oraz 20g Książęcego Edytowane 13 Listopada 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) Warka 222. Kalesonowe (półfinał)-Prugna Ale ,warzenie dn. 07.11 2022, 16,5blg Zasyp: Monachijski-2kg Pale Ale-1,5kg Biscuit-0,6kg Dodatki niesłodowane: Mleko w proszku-0,75kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g Amora Preta-od początku gotowania 10g Amora Preta- na ostatnie 5min Fermentacja burzliwa 07.11 2022- Gęstwa US-05 , start w 15°- Po 5 dniach fermentacji dodano 1,5kg puree śliwkowego, 0,60kg śliwek suszonych oraz 20g pędów sosny Edytowane 13 Listopada 2022 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Warka 223. Christmas Milk Stout ,warzenie dn. 13.11 2022, 15,5blg Zasyp: Pale Ale-1,05kg Wiedeński-0,75kg Biscuit-0,6kg Jęczmień prażony-0,6kg Caraaroma-0,2kg Extra black-0,2kg Dodatki niesłodowane: Mleko w proszku-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 15g Amora Preta-od początku gotowania Sok i zest z 4 pomarańczy-15min 10g Amora Preta- na ostatnie 5min 16g cynamonu, 10g imbiru, 7szt goździków, 2 gwiazdki anyżu-3min Fermentacja burzliwa 13.11 2022- Gęstwa US-05 , start w 15°- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Warka 224. Polish West Coast IPA (Pł167) ,warzenie dn. 15.11 2022, 14,5blg Zasyp: Pale Ale-1,8kg Pszeniczny-0,27kg Dodatki niesłodowane: Płatki ryżowe-0,75kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60mn 72°-20min 78°-5min Gotowanie 60minut: 145g szyszki Pł167-30min hopstand 78° Fermentacja burzliwa 15.11 2022-05.12 2022 (na 5 ostatni dni dodano 150g szyszki Pł167 Gęstwa US-05 , start w 15°-20° Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Warka 225. Double West Coast IPA Zu12 Single Hop ,warzenie dn. 16.01 2023, 18blg Zasyp: Pale Ale-3,5kg Dodatki niesłodowane: Cukier-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60mn 72°-20min Gotowanie 60minut: 150g Zu12-30min hopstand 78° Fermentacja burzliwa 16.01 2023- po 3 dniach fermentacji dodane 50g Zu12 Gęstwa US-05 , start w 15°-20° Edytowane 3 Lipca 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) Warka 226. Fruit Gose ,zakwaszanie dn.25.03 2023, warzenie dn. 27.03 2023, 12blg Zasyp: Pilzneński - 1,7kg Pszeniczny - 0,65kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20min Zakwaszane Sanprobi IBS 1,5 kapsułki na litr brzeczki Gotowanie 60minut: 5g Marynka-od początku gotowania Fermentacja burzliwa 27.03 2023-15.04 2023 Gęstwa US-05 , start w 15°-20° Bez zlewania znad drożdży dodane sok i zest z 5 pomarańczy, 0,67kg ananasa oraz 0,54kg mango 15.04. 2023-23.04.2023 Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) Warka 227. Rauchmarzen warzenie dn. 29.05 2023 14,5blg Zasyp: Steinbach wędzony bukiem-2,4kg Monachijski II-0,45kg Melanoidynowy-0,15kg Caraaroma-0,12kg Karmelowy czerwony-0,12kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60mn 72°-20min Gotowanie 60minut: 8g Marynka-60min 10g Marynka-10min Fermentacja burzliwa 29.05 2023-23.06 2023 Gęstwa Lallemand Diamond Lager , start w 7°-10° , 18.06 2023-23.06 2023 przerwa diacetylowa w 13.8° Leżakowanie 23.06 2023- w 2° Edytowane 3 Lipca 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 (edytowane) Warka 228. Polish English IPA, warzenie dn. 07.06 2023 15,5blg Zasyp: Monachijski II-1.75kg Pale Ale-0.94kg Crystal-0.1kg Stosunek wody do słodu 3:1 68°-60mn 72°-20min Gotowanie 60minut: 5g Marynka-60min 17g Marynka-15min 17g Marynka-10min Fermentacja burzliwa 07.06 2023-03.07 2023 Gęstwa Lallemand Windsor , start w 16°-20° , bez zlewania znad drożdży na ostatni tydzień dodano 15g Marynki, ostatnie 3dni cold crash w 2° Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2023 (edytowane) Warka 229. Rosanke, warzenie dn. 03.07 2023 9,8blg Zasyp: Monachijski II-0,55kg Żytni-0,55kg Caraaroma-0,0,8kg Special B-0,08kg Cara Honey-0,07kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,55kg Stosunek wody do słodu 3:1 Zacierano z 24g kwiatu lipy 70°-60mn Gotowanie 60minut: 15g Marynka-60min 40g młodych pędów świerku, 10g pączków sosny-30min 40g pączków sosny, 20g kwiat lipy, 8g kwiatu czarnego bzu, po 7g liści czarnej porzeczki oraz rumianku - 5min Fermentacja burzliwa 03.07 2023- Safale BE-134, start w 18°- Edytowane 11 Lipca 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 (edytowane) Warka 230. Polish Wheat, warzenie dn. 07.07 2023 12blg Zasyp: Pszeniczny-1,5kg Pale Ale-1kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20mn Gotowanie 60minut: 5g Pł167-30min 10g Xionc OZ-15min 35g Xionc OZ, 15g Pł167-hopstand w 78°- 20min Fermentacja burzliwa 07.07 2023-28.07 2023 (23.03 2023 dodano 15g Pł167 oraz 35g Xionc OZ) temperatura chmielenia 16,5° ostatnie dwie domy cold crash w 1,2° Safale US-05, start w 16°-22° Edytowane 28 Lipca 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 15 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 (edytowane) Warka 231. Micro IPA, warzenie dn. 12.07 2023 8,5blg Zasyp: Pale Ale-0,9kg Żytni-0,3kg Pszeniczny-0,3kg Carapils-0,15kg Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-0,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 70°-60mn Gotowanie 60minut: 35g Talus, 25g Simcoe, 22g Ekuanot, 20g Idaho7-Hopstand w 78° -20min Fermentacja burzliwa 12.07 2023-30.07 2023 (23.07 2023 dodano 32g Ekuanot, 28g Idaho7, 15g Talus) temperatura chmielenia 16,5°, dwie ostatnie doby cold crash w 1,2° Lallemand Verdant IPA, start w 18°- 22° po drugiej dobie dodano 23g Simcoe Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian K Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Bardzo fajny dziennik ale brakuje informacji przy każdej warce jak wyszła, czy jakiś dodatek był niepotrzebny, czy można było coś poprawić itp. Znalazłem informacje o zasypie ale nic więcej. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Sebastian K Chmielowy warsztat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 18 minut temu, Sebastian K napisał(a): Bardzo fajny dziennik ale brakuje informacji przy każdej warce jak wyszła, czy jakiś dodatek był niepotrzebny, czy można było coś poprawić itp. Znalazłem informacje o zasypie ale nic więcej. Dzięki za wskazówkę, nie czuję się na tyle dobry sensorycznie żeby opisywać swoje warki, poza tym, zbyt krytycznie do nich podchodzę, żeby było to obiektywne, receptury finałowe oraz medalowe można brać w ciemno i powtarzać, bo to oznacza, że są na jakimś poziomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Warka 232. Rye IPA, warzenie dn. 08.08 2023 13,8blg Zasyp: Pale Ale-1,93kg Żytni-0,65kg Pszeniczny-0,2kg Karmelowy czerwony-0,168kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20mn Gotowanie 60minut: Po 5g Centennial oraz Talus-30min 15g Sabro, 7g Talus-20min 15g Simcoe, 7g Talus-5min 17g Sabro, 15g Simcoe, 12g Talus, 10g Centennial-0min Fermentacja burzliwa 08.08 2023-31.08 2023(bez zlewania znad drożdży 23.08 2023 dodano 17g Talus, 20g Simcoe, 43g Centennial, 50g Citra, 60g Sabro , temperatura 16°) cold crash 4 dni w 1,5°, ekstrakt końcowy 2blg US-05, start w 16°- 20° Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Warka 233. Witbier/Fruit Berliner Weisse, warzenie dn. 09.08 2023 Zasyp: Pale Ale-2kg Pszeniczny-1,5kg Dodatki niesłodowane: Płatki pszenne-0,5kg Płatki owsiane-0,21kg Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20mn Witbier 11blg Gotowanie 60minut: 5g Centennial-60min 7g Centennial, 7g curacao, 5g kolendra-10min 7g Centennial, 7g curacao, 5g kolendra-wyłączenie palnika Fermentacja burzliwa 09.08 2023- Lallemand LalBrew Belgian Wit, start w 18°- 22° Fruit Berliner Weisse 8,1blg Zakwaszanie 09.08 2023-11.08 2023-25 kapsułek Sanprobi IBS, pH przed zakwaszaniem 4,9, blg 7,5 Fermentacja burzliwa 11.08 2023-30. 08 2023 30.08 2023 zlano znad drożdży i dodano puple z 0,73kg mango, 0,54kg pomarańczy oraz 0,4kg grejfruita+zest z 5 pomarańczy oraz 3 grejfruitów US-05, start w 16°- 21° Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 W dniu 8.08.2023 o 14:21, Chmielowy warsztat napisał(a): receptury finałowe oraz medalowe można brać w ciemno i powtarzać, bo to oznacza, że są na jakimś poziomie Mogę potwierdzić. Odtworzyłem w domu Twoją warkę 136 z małymi zmianami i to była najlepsza Black IPA jaką miałem okazję pić. Chmielowy warsztat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) 17 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Mogę potwierdzić. Odtworzyłem w domu Twoją warkę 136 z małymi zmianami i to była najlepsza Black IPA jaką miałem okazję pić. Dzięki za fajną opinie, cieszę się, że przypadło do gustu Możesz napisać jakie to zmiany poczyniłeś? Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2023 @Chmielowy warsztat Marynkę wymieniłem na CTZ, które i tak leżało mi w zamrażarce od dawna, a BRU-1 i HBC472 na więcej Sabro i Citrę Chmielowy warsztat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Warka 234. Polish West Coast IPA, warzenie dn. 10.08 2023, 15blg Zasyp: Pale Ale-3,9kg Pszeniczny-0,5kg Dodatki niesłodowane: Cukier-0,23kg dodany po wyłączeniu palnika Stosunek wody do słodu 3:1 67°-60mn 72°-20mn Gotowanie 60minut: 80g szyszki Pł167-15min Po 140g Xionc OZ, ZUX44-Hopstand 15min w 76° Fermentacja burzliwa 10.08 2023-30.08 2023 (bez zlewania znad drożdży 23.08 2023 dodano po 110g Xionc OZ oraz ZUX44, temperatura 16°) cold crash w temperaturze 1,5°, ekstrakt końcow 2,4blg US-05, start w 16°- 20° Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Warka 235. English Porter, warzenie dn. 31.08 2023, 13blg Zasyp: Pale Ale-1,75kg Cafe light-0,21kg Crystal 60-0,16kg Cara Cafe-0,10kg Pszeniczny czekoladowy-0,06kg dodane na ostatnie 5min zacierania Carafa Special II-0,05kg dodane na ostatnie 5min zacierania Stosunek wody do słodu 3:1 65°-60mn 72°-20mn Gotowanie 60minut: 8g Marynki-60min Fermentacja burzliwa 31.08 2023- Lallemand Windsor, start w 16°- 20° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 Warka 236. Oatmeal Stout, warzenie dn. 01.09 2023, 16blg Zasyp: Pale Ale-1,54kg Caramunich II-0,29kg Cafe light-0,29kg Cara Belge-0,23kg Cara Cafe-0,17kg Pszeniczny czekoladowy-0,17kg dodane na ostatnie 10min przerwy w 66° Carafa Special II-0,17kg dodane na ostatnie 10min przerwy w 66° Dodatki niesłodowane: Płatki owsiane-1,3kg Stosunek wody do słodu 3:1 66°-60mn 72°-20mn Gotowanie 60minut: 20g Marynki-60min Fermentacja burzliwa 01.09 2023- Gęstwa US05 po warce 233 Fruit Berliner Weisse, start w 16°- 21° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się