moki Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 (edited) Planuję moją trzecią warkę. Do tej pory mam 2 FESy z zacieraniem. Teraz planuję coś na kształt East Coast Amercian India Pale Ale, ale mimo kopania ciężko mi znaleźć jakąś przekonującą wskazówkę co do zastosowania słodów karmelowych, proszę o szczerą ocenę:Zasyp:Pale Ale Strzegom 5,8 kg (82%)Pilzneński Strzegom 0,21 kg (3%)Pszeniczny Strzegom 0,5 kg (7%)Jęczmień niesłodowany Strzegom 0,28 kg (4%) (pasuje to w ogóle?)Karmel 30 Strzegom 0,14 kg (2%)Crystal Fawcett 0,14 kg (2%) Chmielenie:60' Marynka 49g10' Cascade US 15g + 50 g pędów sosny1' Summit US 10g + 50 g pędów sosnyna zimno 5 dni: Citra 10g oraz Simcoe 10g3 dni: Summit 20g oraz Cascade 10gDrożdże US 05Według excela PPPP celuję w 23L 15,0 Blg (przy mojej wydajności to pewnie z 14,5 wyjdzie) oraz około 50 IBU. Nie chcę by wyszło zbyt karmelowe, a jednocześnie żeby nie było nic poza goryczką. Czy zacieranie na lenia w 66stopniach wystarczy?Co myślicie bardziej doświadczeni Szanowni Koledzy Forumowicze? Edited April 26, 2017 by moki Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 (edited) Zasyp jest ok chociaż naprawdę nie wiem w jakim celu ten jęczmień, jak też nie wiesz to wywal. Na pędach sosny się nie znam. Natomiast moim zdaniem ilości chmielu masz dosyć symboliczne biorąc pod uwagę styl. Z taką ilością karmelu raczej nie przesadzisz. Zacieranie w 66 ok. Edited April 26, 2017 by udarr moki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
moki Posted April 26, 2017 Author Share Posted April 26, 2017 Zasyp jest ok chociaż naprawdę nie wiem w jakim celu ten jęczmień, jak też nie wiesz to wywal. Na pędach sosny się nie znam. Natomiast moim zdaniem ilości chmielu masz dosyć symboliczne biorąc pod uwagę styl. Z taką ilością karmelu raczej nie przesadzisz. Zacieranie w 66 ok. Został mi z poprzedniej warki, mam mało Pale Ale w zapasie i pomyślałem, że w zamian jęczmienia błyskawicznego dosypię. Chyba po prostu przejadę się do centrum Łodzi i kupię jeszcze Pale Ale trochę i wywalę z receptury jak radzisz. Sosnę to tak trochę na pałę wymyśliłem na podstawie, tego co inni gdzieś tam w starszych tematach pisali Jakie ilości chmielu byś dał, żeby było chociaż przyzwoicie? Rozumiem, że uważasz, iż na zimno za mało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paajonk Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Udarr a co ten jęczmień szkodzi, jeszcze w tak małej ilości? Pytam poważnie bo dziś uwarzyłem "Polskie Ale" z dodatkiem śruty jęczmiennej, ktorej szkoda mi wywalić i zasiałeś ziarno niepewności czy dobrze zrobiłem... moki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Przynajmniej z 60g chmielu na zimnoby sie przydalo i 2 tyle do gotowania pod koniec moki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 Udarr a co ten jęczmień szkodzi, jeszcze w tak małej ilości? Pytam poważnie bo dziś uwarzyłem "Polskie Ale" z dodatkiem śruty jęczmiennej, ktorej szkoda mi wywalić i zasiałeś ziarno niepewności czy dobrze zrobiłem... Nic nie szkodzi, może źle się wyraziłem, po prostu moje receptury są raczej minimalistyczne i nie wprowadzam bezcelowych dodatków, jak koledze po prostu zalega i chce się pozbyć to można wrzucić bez obaw, to tylko jęczmień. Jakie ilości chmielu byś dał, żeby było chociaż przyzwoicie? Rozumiem, że uważasz, iż na zimno za mało? Jeden powie, że nie trzeba w ogóle, drugi, że dobrze a ja, że za mało. Musisz popróbować sam. Ja zazwyczaj sypię ok. 100g/20l w jednej porcji na 3-4dni. Do kotła idzie podobna ilość nie licząc goryczkowego. moki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
xanovich Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 (edited) Jak dodasz więcej chmielu to nie wiem czy poczujesz nuty wnoszone przez samą sosnę. Ja bym albo zwiększył ilość pędów do 150 g na smak i 50 na aromat i chmielu zostawił tak jak jest. Sosna ma dość delikatny aromat nie wiem czy 15* to nie będzie zbyt duży ekstrakt, piłem już piwo które miało prawie 200g sosny przy 16blg i aromaty były ledwo wyczuwalne. Ale wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać - aromat z chmieli + nuta sosny, czy główny aromat ma być sosnowy Edited April 27, 2017 by xanovich moki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
moki Posted April 28, 2017 Author Share Posted April 28, 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady, dokupiłem słodu Pale Ale. Jak uwarzę piwo, to pochwalę się ostateczną recepturą i napiszę jak sosna się ułożyła w nim. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
moki Posted May 23, 2017 Author Share Posted May 23, 2017 Obserwacje: piwo miało mieć docelowo 15,0 blg, ale sypnąłem nieco więcej słodu oraz wydajność wyszła według PPPP 76% (a zakładałem 70%) Łącznie mam mniej piwa o większym Blg.Przelanie na cichą - 23.05.2017 Blg ok. 5,2 obj. 24L (może tyle objętość wzrosnąć w stosunku do burzliwej? źle wyskalowane fermentory?)Degustacja z cylindra: mango! papaja! żywica gdzieś w tle? W smaku piwo słodkie, dość wyklejejące, ale gdzieś tam na języku goryczka się pojawia. Sosny nie czuć wcale według mnie jeszcze. Czy mogę coś zrobić, by zmniejszyć słodycz piwa? Dolać wody przed rozlewem? Wody i cukru na cichą? (będzie bardziej wytrawne?)ostateczne dane warki:#3 Sosnowe American East Coast IPA : "Leśny ludek"18,0 Blg 22,5LIBU 45 59 (po korekcie objętości) Zasyp:Pale Ale Strzegom 7,0 kg (85%)Pilzneński Strzegom 0,22 kg (3%) Karmelowy 30 Strzegom 0,22kg (3%) Crystal Fawcett 0,15kg (2%) Pszeniczny Strzegom 0,52 (7%) Zacieranie:67-66 st C 60'wygrzew do 80stC Chmielenie:Gotowanie 70'60' Marynka PL 8g20' Casacde US 10g15' Citra US 30g15' Casacde US 17g15' SOSNOWE PĘDY 150g1' SOSNOWE PĘDY 50g0' Simcoe US 22gFermentacja: Safale US-05 1 saszetka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 24, 2017 Share Posted May 24, 2017 (edited) I caly misterny plan poszedł w pi... Wg mnie dales za malo drozdzy. Te 15blg które zakladales zjadłyby. 18 niekoniecznie Edited May 24, 2017 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
moki Posted May 24, 2017 Author Share Posted May 24, 2017 Lager myślisz,że dosypanie drożdży na cichą coś da? Czy trzymać na cichej ze 2 tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 25, 2017 Share Posted May 25, 2017 Bladego pojęcia nie mam. Zrezygnowalbym z drozdzy jako suchych a raczej dodalbym gęstwy. Ale to ja który takiego problemu nie miał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 25, 2017 Share Posted May 25, 2017 w jakiej temp fermentowało ? może zamieszaj trochę fermentorem i daj do cieplejszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moki Posted May 25, 2017 Author Share Posted May 25, 2017 w jakiej temp fermentowało ? może zamieszaj trochę fermentorem i daj do cieplejszego. fermentacja w temp. 16-18 stopni cały czasz, teraz na cichej podniosłem do 20 stopni. Czy w temp. zacierania 67-66 mógł mi taki ulep wyjść? Czy dodanie gęstwy z tego samego piwa coś da? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 25, 2017 Share Posted May 25, 2017 Nigdy tego nie praktykowalem. Nich sie wypowie ktos bardziej doswiadczony. Pokolysaj troche fermentorem i daj do 22 stopni. Jak po tygodniu nic sie nie zmieni to wal w butle i kontroluj nagazowanie. Surowca do refermentacji daj mniej i najwyzesz spijesz szybko. Amiga 600 moki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 25, 2017 Share Posted May 25, 2017 Pokolysaj troche fermentorem to zacznie napowietrzac...zły pomysł. Kolego poczekaj costaw na miesiac w wiadrze . Po najmniej 3 tygodniach zobacz do ilu blg zeszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted May 25, 2017 Share Posted May 25, 2017 Ja bym już nic nie kombinował, ani napowietrzać, ani dodawać drożdży. Zostaw w spokoju tak jak jest zobaczysz co wyjdzie. Jedna z moich pierwszych warek to FES 17 blg, paczka US-05 dała rade, piwo wyszło całkiem dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 25, 2017 Share Posted May 25, 2017 Tak popatrzylem w swoje zapiski i bywalo tak ze na us-05 piwo schodzilo z 16 do 4 blg. Wiec twoj wynik nie wydaje sie najgorszy. Na przyszlosc na us-05 rob warki tak do 15blg a do mocniejszych uzywaj gestwy. Poczekaj jeszcze pare dni i wal w butle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luqas van Dred Posted May 28, 2017 Share Posted May 28, 2017 Zacieranie w temp. 66-67 st daje właśnie pełnie w piwie. Żeby piwo wyszło bardziej wytrawne to zacieraj w temp. 63-64st. ZAinwestuj w kolbę i mieszadło magnetyczne, ja już nie mam problemów z lagami drożdży czy ze słabym odfermentowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now