bagienny Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 (edited) Czołem Panie i Panowie, jako, że niedługo zajmę się warzeniem Witbiera, chciałem najpierw zapytać, czy z moim przepisem jest wszystko w porządku. Wyglądać to będzie tak: https://brewness.com/pl/recipe/belgian-witbier/view W skrócie: Fermentujące: Strzegom Pilzneński 2 kg Płatki orkiszowe 0.8 kg Płatki pszeniczne 0.4 kg Płatki owsiane 0.4 kg Płatki ryżowe 0.2 kg 50°C / 20 min 66°C / 70 min 78°C / 10 min Chmiel: Extra Styrian Dana 5 g / 60 min Extra Styrian Dana 5 g / 15 min Dodatki: Kolendra tłuczona 7 g / 10 min Skórka cytrynowa świeża 15 g / 10 min Skórka pomarańczowa świeża 15 g / 10 min Skórka pomarańczowa suszona 10 g / 10 min Trawa cytrynowa 20 g / 5 min Drożdże: Mangrove Jack's M21 Belgian Wit 11 g Przy 11l wody do zacierania chciałem finalnie dojść do 15 litrów blg ~12. Sensowne to wszystko? Edited April 30, 2017 by bagienny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Ja osobiście zamieniłbym płatki ryżowe i orkiszowe na pszeniczne lub wszystkie powyżej na pszenicę niesłodowaną. Dałbym więcej skórek pomarańczy i zmniejszył ilość trawy cytrynowej bo 20g zabije wszystko. Zacierałbym trochę bardziej wytrawnie i pogotował trochę dłużej dla pewności, bo trochę pilzneńskiego tam masz. Te płatki, tyle rodzajów to w jakimś konkretnym celu tam są czy tak sobie wymyśliłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagienny Posted April 30, 2017 Author Share Posted April 30, 2017 Ja osobiście zamieniłbym płatki ryżowe i orkiszowe na pszeniczne lub wszystkie powyżej na pszenicę niesłodowaną. Dałbym więcej skórek pomarańczy i zmniejszył ilość trawy cytrynowej bo 20g zabije wszystko. Zacierałbym trochę bardziej wytrawnie i pogotował trochę dłużej dla pewności, bo trochę pilzneńskiego tam masz. Te płatki, tyle rodzajów to w jakimś konkretnym celu tam są czy tak sobie wymyśliłeś? W sumie nawet nie tyle wymyśliłem, co znalazłem na brewness Przy okazji - te skórki warto gotować, czy lepiej dodawać na cichą jakiś macerat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Ja w swoich witbirach dawałem zawsze na ostatnie 10 min, efekt nie jest jakiś szałowy, ale bardzo fajny i przyjemny Nie próbowałem nigdy maceratu, ale może warto sprawdzić dla porównania Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagienny Posted April 30, 2017 Author Share Posted April 30, 2017 Ja w swoich witbirach dawałem zawsze na ostatnie 10 min, efekt nie jest jakiś szałowy, ale bardzo fajny i przyjemny Nie próbowałem nigdy maceratu, ale może warto sprawdzić dla porównania Od razu też zapytam - pszenica niesłodowana ma jakąś przewagę nad płatkami? To chyba tylko zmiażdżone ziarna zboża? Albo coś mnie ominęło? No i - czy takie przerwy będą w porządku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Nie, wydaje mi się, że nie ma. Ja po prostu jakoś zawsze używałem niesłodowanej pszenicy. Ale myślę, że płatki pszeniczne sprawdzą się równie dobrze. bagienny and Igorrodz 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Ale myślę, że płatki pszeniczne sprawdzą się równie dobrze potwierdzam Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 (edited) Ja osobiście zamieniłbym płatki ryżowe i orkiszowe na pszeniczne lub wszystkie powyżej na pszenicę niesłodowaną. Akurat płatki orkiszowe... orkisz to rodzaj pszenicy więc do witbira jak najbardziej ok. Płatki ryżowe zapewne nie mają niczego innego wnieść poza rozjaśnieniem koloru i dodaniem cukru (podbiciem BLG). Dałbym więcej skórek pomarańczy i zmniejszył ilość trawy cytrynowej bo 20g zabije wszystko. 20g trawy cytrynowej... widzę że to mój przepis mój przepis - ja dałem 10g na 15l piwa, niczego taka ilość nie zdominowała bo trawa nie była świeża ale z paczki. W sumie wyglądało to tak: Podczas gotowania dodanie dodatków:- kolendra indyjska tłuczona 7g - 10 min. - skórka starta z 2 dużych pomarańczy - 10 min. - skórka starta z 3 dużych cytryn - 10 min. - trawa cytrynowa suszona KOTANIY 7g (pół paczki) - 10 min. - suszona skórka pomarańczowa KOTANIY 10g (pół paczki) - 10 min. Tej skórki z 2 pomarańczy i 3 cytryn w sumie nie wiem ile było wagowo ale jak dla mnie... hmm... w rezultacie trochę mało aromatu. Ja w swoich witbirach dawałem zawsze na ostatnie 10 min, efekt nie jest jakiś szałowy, ale bardzo fajny i przyjemny Dokładnie ale jak napisałem - DLA MNIE jakoś tak mało aromatu. Ale to kwestia gustu. Ale myślę, że płatki pszeniczne sprawdzą się równie dobrze. Tak myślę i ja. W kolejnym witbirze użyję trochę słodu pszenicznego i typowych płatków pszenicznych, bez kombinowania. Nie będzie to w dalszym ciągu stylowe bo witbir powinien mieć 50% produktów niesłodowanych ale zawsze to bliżej stylu Edited May 5, 2017 by Igorrodz bagienny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Wydaje mi się (chyba że to siła autosugestii), że pszenica niesłodowana lepiej zachowuje się przy filtracji niż płatki, które rozmiękają, pęcznieją i łatwiej zatykają filtrację. Pszenica niby łuski nie ma, ale jakoś lepiej mi na niej idzie. No i jest klimatyczne^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 lepiej zachowuje się przy filtracji W takich przypadkach stosuję łuskę sterylizowaną, można kupić normalnie ryżową bądź gryczaną i dodać do warki (w ilości 5-10% zasypu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagienny Posted May 5, 2017 Author Share Posted May 5, 2017 Ja osobiście zamieniłbym płatki ryżowe i orkiszowe na pszeniczne lub wszystkie powyżej na pszenicę niesłodowaną. Akurat płatki orkiszowe... orkisz to rodzaj pszenicy więc do witbira jak najbardziej ok. Płatki ryżowe zapewne nie mają niczego innego wnieść poza rozjaśnieniem koloru i dodaniem cukru (podbiciem BLG). Dałbym więcej skórek pomarańczy i zmniejszył ilość trawy cytrynowej bo 20g zabije wszystko. 20g trawy cytrynowej... widzę że to mój przepis mój przepis - ja dałem 10g na 15l piwa, niczego taka ilość nie zdominowała bo trawa nie była świeża ale z paczki. W sumie wyglądało to tak: Podczas gotowania dodanie dodatków:- kolendra indyjska tłuczona 7g - 10 min. - skórka starta z 2 dużych pomarańczy - 10 min. - skórka starta z 3 dużych cytryn - 10 min. - trawa cytrynowa suszona KOTANIY 7g (pół paczki) - 10 min. - suszona skórka pomarańczowa KOTANIY 10g (pół paczki) - 10 min. Tej skórki z 2 pomarańczy i 3 cytryn w sumie nie wiem ile było wagowo ale jak dla mnie... hmm... w rezultacie trochę mało aromatu. O! No tak, mogłem się spodziewać, że jest spora część wspólna brewness i piwo.org Wybór na twój przepis padł w sumie całkiem przypadkowo Ale skoro już mam okazję, to zapytam - jakbyś zmodyfikował swój przepis? Były z nim jakieś problemy? Już podejrzewam, że z tą filtracją może być faktycznie trochę problemów; miałem się za to wszystko zabrać jutro, a trochę nie chce mi się czekać aż mi łuska ryżowa przyjdzie, a w tesku raczej nie znajdę ;-) Zmodyfikowałem sobie od razu, zgodnie z sugestiami, ilości skórki cytrusów w przepisie. Zastanawiam się jeszcze co zrobić z trawą cytrynową - akurat też nie mam pod ręką świeżej, a dobrego zastosowania dla suszonej szukałem dobre trzy lata, więc podejrzewam, że może być nieco zwietrzała ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted May 6, 2017 Share Posted May 6, 2017 (edited) jakbyś zmodyfikował swój przepis? Dzisiaj zrobiłbym tak (dla warki standardowej 20l) - Pilzeński 2kg Pszeniczny 1kg Płatki pszeniczne błyskawiczne 1,5kg (można kupić w każdym większym sklepie spożywczym / hipermarkecie) Łuska ryżowa sterylizowana 0,3kg - taka https://www.homebrewing.pl/luska-ryzowa-sterylizowana-500-g-p-1098.html Powinno dać to jakieś 12°BLG. Oczywiście nie będzie to stylowy witbir bo nie ma 50% produktów niesłodowanych. Chmiel - starałbym się nie przekraczać 20IBU. Zacieranie zostawiłbym jak wcześniej. Co do dodatków - nie lubię curacao więc go bym nie dał. Z trawy tym razem bym zrezygnował na rzecz... na rzecz herbatki rumiankowej Tyle ja. Ale każdy jest piwowarem we własnym browarze i może zrobić wedle swojego uznania Proponuję, abyś przeczytał to: http://blog.homebrewing.pl/category/piwne-style/witbier/ akurat też nie mam pod ręką świeżej, a dobrego zastosowania dla suszonej szukałem dobre trzy lata, więc podejrzewam, że może być nieco zwietrzała ;-) Paczkę świeżej suszonej trawy cytrynowej KOTANIY (lub innej firmy) znajdziesz na stoisku / dziale z przyprawami w spożywczaku / supermarkecie Edited May 6, 2017 by Igorrodz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted May 7, 2017 Share Posted May 7, 2017 Skajo, dnia 30 kwiecień 2017 - 16:27, napisał: Dałbym więcej skórek pomarańczy i zmniejszył ilość trawy cytrynowej bo 20g zabije wszystko. 20g trawy cytrynowej... widzę że to mój przepis mój przepis - ja dałem 10g na 15l piwa, niczego taka ilość nie zdominowała bo trawa nie była świeża ale z paczki. Z mojego doświadczenia 20g trawy i trochę skórek z cytryny zabiło mi wszystko. Skajo, dnia 30 kwiecień 2017 - 16:33, napisał: Ja w swoich witbirach dawałem zawsze na ostatnie 10 min, efekt nie jest jakiś szałowy, ale bardzo fajny i przyjemny Dokładnie ale jak napisałem - DLA MNIE jakoś tak mało aromatu. Ale to kwestia gustu. Umiarkowany aromat skórki cytrusowej, cytrusowa pomarańczowa owocowość. - cytat z wiki. Stylowy witbier wg mnie powinien mieć taką nutkę pomarańczy. Właśnie jak napisałeś, fajny i przyjemny. A nie buchać pomarańczą. Ale to tak jak wspomniałeś, kwestia gustu. Ja lubię właśnie wersję, gdzie główną rolę grają belgijskie aromaty drożdżowe z pomarańczą w tle. świeżej suszonej Śmiechłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagienny Posted May 28, 2017 Author Share Posted May 28, 2017 (edited) I stało się. Wrzuciłem 10g trawy cytrynowej i i tak zdominowała wszystko. Następny Wit dostanie najwyżej szczyptę Edited May 28, 2017 by bagienny Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted May 29, 2017 Share Posted May 29, 2017 I stało się. Wrzuciłem 10g trawy cytrynowej i i tak zdominowała wszystko. Następny Wit dostanie najwyżej szczyptę A kiedy warzony? Może to że zdominowała, to tylko chwilowe i się ułoży? Pytam, bo mam w planach kolejnego wita, a w szafce trawa cytrynowa już czeka. Tylko nie mam pojęcia ile wrzucać, zwłaszcza przy różnych opiniach tu przeczytanych, więc ostatni dostał wyłącznie skórki z pomarańczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted May 29, 2017 Share Posted May 29, 2017 Ostatnio robiłem Witbiera i zmieniłem sposób dodawania przypraw. Do tej pory dawałem na ostatnich kilka minut gotowania i trzymałem ok. 20 minut aż brzeczka wystygła. Teraz w garnku z niewielka ilością wody zagotowałem skórkę świeżej pomarańczy, kolendrę, trochę trawy cytrynowej i suszoną skórkę curacao. Pogotowałem ok 5-7 minut i zostawiłem pod przykryciem na ok 20 minut, po czym wlałem tylko płyn do fermentora. Za ok tydzień będę butelkował, dam znać jakie uzyskałem elekty. marek- 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagienny Posted May 29, 2017 Author Share Posted May 29, 2017 I stało się. Wrzuciłem 10g trawy cytrynowej i i tak zdominowała wszystko. Następny Wit dostanie najwyżej szczyptę A kiedy warzony? Może to że zdominowała, to tylko chwilowe i się ułoży? Pytam, bo mam w planach kolejnego wita, a w szafce trawa cytrynowa już czeka. Tylko nie mam pojęcia ile wrzucać, zwłaszcza przy różnych opiniach tu przeczytanych, więc ostatni dostał wyłącznie skórki z pomarańczy. Mam taką cichą nadzieję, bo Wit butelkowany tydzień temu dopiero. Ale to bardzo cicha nadzieja, bo trawa cytrynowa naprawdę daje fangę w nos i kubki smakowe. Ale dam jej jeszcze z 2-3 tygodnie i wtedy będę wiedział na pewno Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagienny Posted June 2, 2017 Author Share Posted June 2, 2017 Update: dobra, ostatecznie trochę się ułożyło i przy niezłym schłodzeniu daje się to pić bez wrażenia picia wywaru z trawy cytrynowej. Ale zalecam ostrożność jak przy wazektomii Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 To i tak lepiej niż mój pierwszy Wit. Ja zmielilem 20g kolendry - w smaku piwo wyszło jak płyn do mycia naczyń Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted June 20, 2017 Share Posted June 20, 2017 Ostatnio robiłem Witbiera i zmieniłem sposób dodawania przypraw. Do tej pory dawałem na ostatnich kilka minut gotowania i trzymałem ok. 20 minut aż brzeczka wystygła. Teraz w garnku z niewielka ilością wody zagotowałem skórkę świeżej pomarańczy, kolendrę, trochę trawy cytrynowej i suszoną skórkę curacao. Pogotowałem ok 5-7 minut i zostawiłem pod przykryciem na ok 20 minut, po czym wlałem tylko płyn do fermentora. Za ok tydzień będę butelkował, dam znać jakie uzyskałem elekty. Pierwsze testy za mną. Muszę powiedzieć, że nie zauważam znacznej różnicy miedzy dodawaniem przypraw do brzeczki a robienia wywaru i wlewania go do fermentora. Moim zdaniem obie metody są jak najbardziej dobre i trudne do odróżnienia. Jedyne co mnie martwi w moich witach to w 70 % przypadków mam bardzo słabą piane (strzela i szybko się redukuje do zera). Mój zasyp do witbierów to słód pilzneński + niesłodowana pszenica. Robiłem też czasami z dodatkiem słodu pszenicznego oraz zakwaszającego. Sam nie wiem skąd się to bierze. Podejrzewam skórki pomarańczy. Pomarańcze wyparzam wrzątkiem i szoruję gąbką przed obraniem zestu, ale myślę, że zostaje na skórkach ten wosk i to on niszczy piane. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia na ten temat ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasio Posted June 20, 2017 Share Posted June 20, 2017 To i tak lepiej niż mój pierwszy Wit. Ja zmielilem 20g kolendry - w smaku piwo wyszło jak płyn do mycia naczyń Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Czyli czym chata bogata 20g kolendry?Zaszalałeś chłopie Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted June 20, 2017 Share Posted June 20, 2017 Zamiast wrzucić całe ziarna - co by przy 20g byłoby w miarę ok - to ja zmielilem na pył. W każdym razie od tamtego czasu na wszelki wypadek daje mniej i to lekko tłoczonej kolendry. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
qNik Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 (edited) Hmm.. zamówiłem płatki ryżowe bo chciałem uwarzyć pierwszego Wita wg przepisu #002 BELGIJSKI WITBIER. Ogólnie teraz jak czytam to widzę, że lepiej jednak z nich zrezygnować na rzecz większej ilości płatków pszenicznych (mam błyskawiczne)? Miałbym jeszcze pytanie - czy dobrze rozumiem. Jeżeli mam płatki pszeniczne błyskawiczne i płatki ryżowe to zacierania będzie wyglądało tak - najpierw kleikuje płatki ryżowe w odpowiedniej ilości wody i temperaturze i dopiero potem dolewam gorącą wodę i zasypuję słodem + płatkami pszenicznymi? Myślałem również żeby zrobić po prostu 2kg Strzegom pilzneński 1kg Płatki pszeniczne błyskawiczne 0.25 kg płatki ryżowe I chmielić to godzinę East Kent Golding albo Chinookiem. Będzie ok? Edited February 7, 2019 by qNik literówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now