Dżarem Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Witam Serdecznie Chciałbym Was zapytać koledzy i koleżanki o pomoc w rozwiązaniu małej zagadki. Uwarzyłem piwo Pale Ale 12 Plato, 20L które przed zadaniem drożdży zostało podzielone na 2 pojemniki i zadane 2 różnymi szczepami drożdży: S-04 oraz US-05 gdyż chciałem sprawdzić różnicę w smaku. - 10 L S-04 - plastikowy zbiornik do warzenia piwa w domu - 10 L US-05 - szklany gąsior 15 litrowy lekko schodzący w dół Fermentacja burzliwa 21 C - 8 dni Ekstrakt końcowy - 3 Plato Butelkowanie po 8 dniach gdyż wypadł mi dłuższy wyjazd za granice. Oba piwa wyszły generalnie dobre lecz S-04 są bardzo mętne, nieprzejrzyste i aż czuć w ustach i na zębach "osad" podczas picia. W obu przypadkach nie ma możliwości zmętnienia piwa przy rozlewie gdyż byłem bardzo ostrożny przy zlewaniu z nad osadu. Chciałbym Was zapytać gdyż tyle się naczytałem iż S-04 dają generalnie klarowne piwo lecz w tym wypadku US-05 bardzo ładnie wypadły lecz S-04 bardzo mętne i nie bardzo się to chce klarować. Obecnie mija 2 tygodnie od zabutelkowania. Czy to się jeszcze ułoży ? Jaka może być ku temu przyczyna gdyż cały proces technologiczny był identyczny prócz użytych drożdży Czy możecie się podzielić Waszym doświadczeniem oraz poradą co mogło to spowodować ? Dzięki za Wasze opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Po 8 dniach butelkowane? Nie dałes im spokojnie popracować, mozliwe że sie wyklaruje Edytowane 3 Maja 2017 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 S-04 dają generalnie klarowne Moje ostatnie piwo 12° Blg na S-04 ma klarowność koncernowego lagera, czyli kryształ, ale nie rozlewałem po 8 dniach, tylko po 6 tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Tak wiem, to błąd lecz niestety jestem obecnie za granicą i nie wracam szybko dlatego zdecydowałem się na rozlew niż czekać aż się zepsuje wiec z dwojga złego wybrałem butelkowanie. Normalnie bym poczekał pare tygodni. Jednakże jest to moja pierwsza warka i od razu wpadka ale nie mogłem tego przewidzieć stąd moje pytanie czy to się wyklaruje w butelkach tak jak US-05 ładnie się zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Ja bym nawet obawiał sie granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Też się obawiałem lecz odjąłem na początku część brzeczki i zadałem drożdżami w osobnych słoiczkach i dałem na 30 C i oba odfermentowały po 4 dniach do 3 Blg i po 8 również 3 Blg więc wnioskuję że raczej nie pójdzie niżej a nawet jak to dałem tylko 35 g glukozy na każde 10 L więc myśle wyjdzie słabo nagazowane albo troszke dofermentuje i będzie bardziej lecz może granatów aż nie będzie. Dodatkowo zabutelkowałem jedną butelkę plastikową i nagazowała się lecz nie tak mocno aby nie wcisnąć. Wracając do pytania, czy w butelkach ułoży się osad jeszcze i spadnie na dno czy jednak pozostanie bardzo mętne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Wracając do pytania, czy w butelkach ułoży się osad jeszcze i spadnie na dno czy jednak pozostanie bardzo mętne? Większość zapewne opadnie. Przy S-04 mam osad bardzo zbity na dnie i łatwo jest lać piwko bez niego. Nie wiem na ile wyjechałeś, ale ja następnym razem na twoim miejscu zostawił piwo w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Ja bym nawet obawiał sie granatów na bank emigrują z butelki przed nalaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Wyjechałem na 2 miesiące z możliwym powrotem na chwile lecz tego nie wiem i zdecydowałem się zabutelkować chodź z pełną świadomością że to dalekie od jakichkolwiek zdrowych praktyk. Na pewno podzielę się jak otworzę i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Jak FFT i piwo w fermentorze zeszło Ci faktycznie do 3 BLG, to mieści się to w granicach oczekiwanego odfermentowania. Oczywiście jeżeli pomiar był wykonany prawidłowo. Tak jak moi przedmówcy określę czas na butelkowanie 8 dni od warzenia na ryzykownie krótki. Czy podana temperatura fermentacji 21°C to temperatura pomieszczenia czy zawartości? Bo jeżeli pomieszczenia, to zapewne w środku w punkcie szczytowym było ze 24°C, dlatego można wnosić, że miałeś szczęście i wszystko odfermentowało do końca. Jednak biorąc to pod uwagę, zapodanie 35g glukozy na 10L piwa do refermentacji spowoduje to, że będziesz miał piwo słabo nagazowane. No chyba, że jednak jak napisali koledzy - 8 dni było czasem zbyt krótkim i zaczną się małe eksplozje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 W zasadzie było 19,5 C więc wnioskowałem że w fermentorze było około 21,5 C lecz może masz racje Kurt i było więcej dlatego wcześniej skończyło. Bardziej aromatyczne będzie w takim razie jak rozumiem. W najlepszym wypadku będzie słabo nagazowane piwo z dużym osadem jak się sklaruje już...ehh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Może to kwestia wody, której używasz. Ja próbowałem S-04 3 razy i za każdym razem piwo przypominało z wyglądu wodę z kałuży. Kończyło na żelatynie. Gotuję zawsze na tej samej kranówce. Żadne inne drożdże nie powodowały u mnie takiej mętności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Uzylem wody z kranu ktora jest zmiekczana w piwnicy na zasadzie podmiany mineralow gdyz u mnie w domu jest bardzo trwarda Moze faktycznie to bylo przyczyna Nie ma mnie w domu lecz rodzice jak pytam mowia ze caly czas metne jest po 2 tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Panowie, maly update do tematu Minelo 2,5 miesiaca od zabutelkowania i oba piwa wyszly w miare dobre z naciskiem na dobre. US-05 - bardzo ladnie sie wyklarowaly juz po okolo 1,5 miesiaca lecz S-04 niestety dosc mocno metne i caly czas nie widac specjalnych zmian, ciekawe dlaczego. W obu przypadkach piwo ladnie sie nagazowalo lecz w US-05 mniej lecz oba w stylu i bez zagrozenia granatami. Jedyna ciekawostka to ta metnosc przy S-04 bo z tego co czytalem one daja klarowniejsze piwo niz US-05 ktore na ten moment juz sa ladnie sklarowane. Co myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Może infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się