danol148 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Jeśli było proszę o skasowanie wątka ale używałem szukajki i nie znalazłem odpowiedzi. Możecie podać przepis na przygotowanie startera dla drożdży Safale S-04 chcę z nich zrobić 2 warki 22L Jasne i 12L ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Słabo szukałeś http://www.wiki.piwo.org/index.php/Drożdże_Fermentis_Safale_S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Jeśli było proszę o skasowanie wątka ale używałem szukajki i nie znalazłem odpowiedzi. Możecie podać przepis na przygotowanie startera dla drożdży Safale S-04 chcę z nich zrobić 2 warki 22L Jasne i 12L ciemne Poczytaj to: http://www.piwo.org/forum/t2288-Jak-zrobic-starter-z-drozdzy--opis-ze-zdjeciami-.html i to: http://www.piwo.org/forum/t2269-Czy-trzeba-robic-starter-z-drozdzy-suchych-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Wszystko wiadomo proszę o zamknięcie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Pozwolę podpiąć się do tematu. O tym, że starter lepiej zrobić to wiadomo ale w przypadku drożdży suchych lepiej podzielić saszetkę na kilka starterów(drożdży płynnych przecież dzielić nie będziemy) czy sypnąć całą saszetkę na raz do stertera by później zaatakować brzeczkę zmasowanymi drożdżowymi siłami? Jak jest lepiej dla portfela to oczywista sprawa ale jak lepiej dla smaku/jakości piwa? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Jeżeli chcesz robić starter z całej saszetki drożdzy suchych, to przynajmniej 2 litrowy, bo z mniejszego możesz dostać mniej drożdzy niż po prostu z uwodnionej saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 A gdyby najpierw uwodnić, a potem wlać do startera? Chodzi mi o zużycie jednej saszetki na 45l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Drożdże suche zawsze warto uwodnić. Na 45L i tak potrzebujesz od 2 do 6 litrów startera, w zależności od piwa i technologii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Mam pytanie które dotyczy uwodnienia drożdży Mauribrew ALE 514. Wg instrukcji, którą dostałem w zestawie z HB drożdże należy rozsypać na powierzchni brzeczki o temperaturze ok 20 stopni. Ale z tego co się na forum naczytałem mimo wszystko zalecana jest rehydratacja. Nie wiem jednak czy dobrze interpretuję instrukcję ze strony producenta http://www.maurivin....REW ALE TDS.pdf Chodzi o fragment: Step 1: rehydrate the yeast by slowly sprinkling it into 10 times its weight of clean water at 35°C (+/- 3°C). Step 2: allow to stand for 15 minutes then adjust the temperature of the rehydrated yeast to within 5°C of the wort to be inoculated by adding wort to the yeast and water solution. Never subject the yeast to temperature shock. For best results the wort should be 15°C or higher. Czy dobrze rozumiem, że po przetrzymaniu przez 15 minut w 35°C mam je schłodzić do temperatury nieodbiegającej o 5 stopni od temp. brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Możesz zrobić dokładnie wedle przepisu. Osobiście uwadniam drożdże w około 27-30°C, przez pół godziny temperatura spada sama o kilka stopni i bez żadnego dodatkowego schładzania (ewentualnie można sprawdzić termometrem) możną je zadać do brzeczki o temperaturze 18-20°C (jeśli robimy fermentacje górną). Masz jeszcze tekst na wiki. Edytowane 22 Czerwca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 "Standardowa" rehydratacja w przedziale do 30°C jest mi znana. Natomiast w większości wątków, które czytałem na ten temat, przewija się informacja że powyżej tej temperatury drożdże zginą. Tutaj producent zaleca temperaturę 35°C (+/-3°C) - czyli nawet 38°C. Stąd moje wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Padają dobrze powyżej 40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 W 38°C nie zginą, ale też nie ma potrzeby rehydryzować je w tak wysokiej temperaturze. Może się np. okazać, że termometr (analogowy) zaniża Ci temperaturę o kilka stopni w dolnym zakresie i co wtedy? Zrób standardową rehydryzację i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Np. Danstar zaleca 30-35°C dla drożdży Ale. A schłodzenie zaleca robić przez stopniowe dolewanie brzeczki nastawnej do drożdzy. Będzie o tym duży artykuł w kolejnym Piwowarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Będzie o tym duży artykuł w kolejnym Piwowarze. A tak apropos to kiedy wychodzi??? Jakoś tak zawsze czekam niecierpliwie na kolejny numer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Pewnie jakoś w drugiej połowie lipca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Cześć :-) Zrób standardową rehydryzację i będzie dobrze. Wlasnie o to chodzi ze rechydracja w niższych temperaturach nie jest standartowa. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 To w jakiej temperaturze uwadniać drożdże lagerowe (W34-70) przed dodaniem do schłodzonej brzeczki o temp. 6-8°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 To w jakiej temperaturze uwadniać drożdże lagerowe (W34-70) przed dodaniem do schłodzonej brzeczki o temp. 6-8°C ? Najlepiej w temperaturze polecanej przez producenta. A pozniej powoli ochladzac do temepratury zadania drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 A gdyby najpierw uwodnić, a potem wlać do startera? Chodzi mi o zużycie jednej saszetki na 45l piwa. Ja nie robię startera i stosuję od dawna 1/2 opakowania suchych na 20-25 l warkę i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Ja nie robię startera i stosuję od dawna 1/2 opakowania suchych na 20-25 l warkę i jest ok. Nikomu nie polecam tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Mam zrobioną warkę lagera ale niestety drożdżom nie chce się pracować nawet w 15st C. Drożdże płynne pilsner urquell activator 3-mce. Zrobiłem jak było na paczce. Po 3h(weast zaleca ale podaje iż nie jest konieczne tyle czekać) od zgniecenia pożywki jako że paczka nie spuchła zrobiłem starter na mieszadle(średnio działającym ze względu na zbyt duże mieszadełko, teraz nam odpowiednie). Po 24h wlałem drożdże do fermentora w temp. pokojowej, po kolejnej dobie gdy pokazała się delikatna piana fermentor poszedł do lodówki, ustawiłem temperaturę na początek na 15st C i poszły spać. Wziąłem litr tego piwa, postawiłem na mieszadle, po 48h wziąłem same namnożone drożdże, reszta poszła do zalewu. Dolałem kolejny litr piwa żeby drożdże w tym ruszyły w 22st i po dobie mam zamiar wlać to spowrotem do fermentacj, ma to sens? Ps. Wyczytałem tu opinię, ze starterem z suchych drożdży można piwu tylko zaszkodzić, w jaki sposób? Wiadome jakie zalety mają startery, chodzi mi tu o kondycję drożdży ale jakie mają wady w przypadku drożdży suchych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Drożdże suche przed wysuszeniem, są w idealnej kondycji, z dużymi zapasami itd. Starter jeśli jest za mały, to po pierwsze w praktyce zmniejszy ilość komórek drożdży a po drugie pogorszy ich jakość. Gabe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Drożdże suche przed wysuszeniem, są w idealnej kondycji, z dużymi zapasami itd. Starter jeśli jest za mały, to po pierwsze w praktyce zmniejszy ilość komórek drożdży a po drugie pogorszy ich jakość. Czyli ewentualnie rehydratacja. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Podepnę się pod temat, muszę zrobić starter zatarłem właśnie mini warkę około1,5 l. 10blg. i teraz do sedna ile mam ją gotować 60min. czy może wystarczy mniej. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się