Dominik Podgórski Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Witam serdecznie,Wczoraj popełniłem pierwszy raz warzenie piwka poprzez zacieranie. Mój wybór padł na gotowy zestaw surowców z baBA English IPA / Angielska IPA 14° Skład zestawu: słód Weyermann® pale ale - śrutowany, słód Weyermann® Caraamber® - śrutowany, chmiel Flyer (UK), chmiel Sovereign (UK), chmiel English Golding (UK), drożdże Safale S-04, wskazówki do warzenia. Parametry gotowego piwa: ekstrakt 14°Blg, zaw. alk. 5,2% obj. Mimo że stosowałem się do instrukcji dostarczonych przez BA nie wszystko wyszło tak jak powinno mam ogromną prośbę o sprawdzenie gdzie popełniłem błąd 1. Zgodnie z instrukcją do garnka 30L wlałem 16 litrów wody. w momencie osiągnięcia 68 stopni wrzuciłem całą śrutę do gara i utrzymywałem temperaturę przez 60 minut na poziomie 66-67c.2. Następnie podgrzanie całości do 72, próba jodowa i podgrzanie do 76 stopni.3. Do filtrowania wykorzystałem fermentator z zamontowanym, 80cm wężykiem z oplotu. Całość przeniosłem do pojemnika z wykorzystaniem małego naczynia, odczekałem 20 minut na ułożenie się młóta. Pierwsze 3 litry zostały zwrócone do ponownego filtrowania. Filtrując starałem się nie odkrywać młóta,dolewałem kilka razy po 3-4 litry zagotowanej do 70-75 stopni wody. Całość poszła dosyć sprawnie, w między czasie to co odebrałem od razu wlewałem do garnka który stał już na włączonym palniku (żeby zaoszczędzić trochę czasu). finalnie zgodnie z moimi obliczeniami trafiło do garnka 22 litry brzeczki. Myślę że proces filtracji trwał około 30 minut.4. Całość gotowałem przez 70 minut i zgodnie z instrukcją przeprowadziłem chmielenie.5.tutaj pojawiło się moje zdziwienie jak po przeniesieniu do pojemnika w którym robiłem chłodzenie (zimna woda w wannie) brzeczki było około 17.5litra.Czy to możliwe że podczas gotowania odparowało tyle wody? Zdecydowałem się dolać 1.5 litra wody mineralnej.Dodatkowo sprawdziłem Blg przed zadaniem drożdży które wyniosło tylko 10 BLG (miało być 14 według instrukcji)Czy popełniłem błąd przy filtracji? czy wlewanie jednorazowo tak dużej ilości wody było błędem?Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidaol Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Możliwe jest takie odparowanie. Sprawdź spławik na wodzie 20°C czy pokazuje 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 ile było słodów (chociażby deklarowane przez sprzedawcę)? duży palnik i szeroki gar i chyba mogłoby tyle odparować zgaduję że filtrowałeś ciągle, tj. nie mieszałeś młóta w trakcie procesu wysładzania - mogłeś "paść ofiarą" kanalikowania: woda spływała kilkoma wyrobionymi "trasami" zamiast przez całą objętość młóta przez co nie wypłukała wszystkich cukrów. jak wysładzasz ciągle warto co jakiś czas zmieszać wierzchnią warstwę młóta, nie naruszając ułożonego złoża filtracyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Czym sprawdzałeś blg? Czy sprawdzałeś blg przy filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Za krótkie wysładzanie, temp wody trochę za niska, za mało wysłodzonej brzeczki. Ile zajęło ci jej podgrzewanie do zagotowania w trakcie wysładzania? Myśle że ok 1,5 - 2 godziny czyli opisany ubytek nie dziwi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Podgórski Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Sprawdziłem blg dla wody 20 °C i wygląda na to że mój balligometr wskazuje wartość poniżej 0 - ciężko powiedzieć czy zakłamanie to 2 a może 4 stopnie. W takim przypadku czeka mnie wymiana sprzętu, może warto będzie już kupić Refraktometr(?).Następnym razem jak zauważę że podczas gotowania odparowuje za dużo wody, to mogę od razu dolewać zagotowaną wodę z czajnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Sprawdziłem blg dla wody 20 °C i wygląda na to że mój balligometr wskazuje wartość poniżej 0 - ciężko powiedzieć czy zakłamanie to 2 a może 4 stopnie. W takim przypadku czeka mnie wymiana sprzętu, może warto będzie już kupić Refraktometr(?). Refraktometr można tanio kupić u naszych chińskich przyjaciół z aliexpress, ale mimo wszystko dobry cukromierz trzeba mieć - sprawdzanie odfermenotwania refraktometrem obarrczone jest dość dużym błędem, balingometr jest tu pewniejszy. Mam aktualnie balingometr z allafrance i działa bez zarzutu, miałem też biowinowski ale karteczka ze skalą w nim się przestawiła i pokazywał maliny zamiast balingów Możesz dolać zimnej wody z kranu zaraz po gotowaniu - od razu przynajmniej trochę schłodzisz brzeczkę. Niby woda z kranu jest "surowa", ale w teorii woda wodociągowa musi spełniać wyższe rygory higieny niż ta butelkowana, więc o ile Twój kran nie jest obrośnięty dziwną naroślą to bym się nie bał - oczywiście dobrze jest wypuścić najpierw trochę wody która się zbuforowała w rurach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Dla pewnosci zapytam: Fragment "1. w momencie osiągnięcia 68 stopni wrzuciłem całą śrutę do gara" oznacza oczywiscie wsypanie i dokladnie wymieszanie slodow z woda tak, aby nie bylo kluch? Glowa do gory, pierwsze koty za ploty, bedzie lepiej! No i kwestia cukromierza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 być może przepis uwzględniał znacznie wyższą wydajność niż ta którą się osiąga w domowych warunkach. musiałbyś wrzucić zasyp do sprawdzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Podgórski Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Dla pewnosci zapytam: Fragment "1. w momencie osiągnięcia 68 stopni wrzuciłem całą śrutę do gara" oznacza oczywiscie wsypanie i dokladnie wymieszanie slodow z woda tak, aby nie bylo kluch? Glowa do gory, pierwsze koty za ploty, bedzie lepiej! No i kwestia cukromierza... dokładnie tak było :-) co do ilości słodów: słód Weyermann® pale ale - śrutowany, 4,5kg słód Weyermann® Caraamber® - śrutowany, 0,3kg miałem uzyskać 20 litrów piwa, w instrukcji było napisane że po wysładzaniu powinienem mieć 22 litry w garnku i tak było. W sumie jak tak sobie o tym myślę to tak duże odparowanie nie jest złe, następnym razem będę miał przygotowaną zamrożoną wodę która przyśpieszy cały proces chłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Poznaj możliwości swojej warzelni, ja już wiem, że dla 20l warek muszę wysładzać do uzyskania 25l brzeczki, gdyż odparowanie mam rzędu 20% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 U mnie podobnie - z 26,5 l otrzymuję 22,5 L Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się