zielony07 Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Zakupiłem w TB zestaw jak w tytule, jutro chcę to uwarzyć. Ale firma w soboty nie pracuje, więc może Forum pomoże ... W instrukcji napisali : Gotowanie: 70 minut Chmiel Galaxy 37g po 60 min od początku gotowania (10) min Chmiel Ella 37g po 60 min od początku gotowania (10) min Pozostały chmiel (Australian Cascade 50g) użyty będzie podczas cichej fermentacji. 10 minut to trochę mało. Rąbnęli się ? Pozdrawiam. Edytowane 13 Maja 2017 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/tym mi wychodzi IBU 42. Nie tak najgorzej jak na 13 blg. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz. Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Moze celowo jest tak ulozona receptura? Kolega wczesniej napisal ze bedzie 42 ibu. Teraz coraz modniejsze jest chmielenie tylko pod sam koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Będzie dobrze. Chmielami z wysoką zawartością alfa kwasów można chmielić na goryczkę przy okazji chmielenia na aromat. Ogólnie zasada jest taka, że najpierw układasz recepturę na aromat ewentualnie smak a dopiero później dokładasz (jeśli trzeba) chmielenie na goryczkę. Rzeczywiście dla 13blg i tych chmieli IBU wychodzi powyżej 40, więc spokojnie, będzie gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Od TB robiłem APA Eureka, chmielenie było na 15,10 i 5 min. Wszystko z piwem jest ok. Będziesz Pan zadowolony! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz. Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Amerykanie (i nie tylko oni) od dawna stosują chmielenie na goryczkę w ostatniej fazie gotowania. Modern drinking z Pinty uwarzono właśnie według tej strategii i jak wiadomo - z dobrym skutkiem. Sam kiedyś wrzucałem do gara większe ilości galaxy na ostatnie 20 minut bez żadnego chmielu na 60'. Wyszło super i z dobrze zaznaczoną goryczką. Dlatego zapodana wcześniej receptura jest ok, a nawet bym stwierdził, że bardzo ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Dziękuję za rady. Zrobię według instrukcji. Będzie nowocześnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) 10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz. Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Amerykanie (i nie tylko oni) od dawna stosują chmielenie na goryczkę w ostatniej fazie gotowania. Modern drinking z Pinty uwarzono właśnie według tej strategii i jak wiadomo - z dobrym skutkiem. Sam kiedyś wrzucałem do gara większe ilości galaxy na ostatnie 20 minut bez żadnego chmielu na 60'. Wyszło super i z dobrze zaznaczoną goryczką. Dlatego zapodana wcześniej receptura jest ok, a nawet bym stwierdził, że bardzo ok Szybki edit. Źle spojrzałem na recepture. Wydawało mi się że Galaxy jest na 60 min. Sam robiłem kiedyś coś podobnego tylko że na sybilla - cały chmiel poszedł na 15 min. PS najlepiej to wrzucić to w jakiś kalkulator receptur np na brewness.com i sprawdzić jakie wyjdzie IBU - bo na oko z takich chmieleniem to nie będzie zbyt wysokie IBU Edit2 coś dzisiaj chyba że mną nie tak. Przecież kolega wyżej już wyliczył ibu Edytowane 13 Maja 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 No tak. IBU przyzwoite. Szału nie ma, ale jak na 13 blg i styl to jest dobrze. Nie wiem jak brzeczka będzie chłodzona, ale raczej na pewno to IBU podskoczy nieco wyżej. Piszesz, że coś z Tobą dzisiaj nie tak, a ja właśnie leżę w szpitalu z rozciętą stopą po pile łańcuchowej i na lekach przeciwbólowych Także pisanie dzisiaj na forum jest dla mnie wysoce niewskazane. Jak zacznę pisać głupoty to ostrzeżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Jak narazie piszesz z większym sensem niż ja Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się