Str Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? Drożdże US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Szklana kula mowi ze moze to byc zakazenie ale jest tez mozliwosc ze nie jest to zakazenie ... Bez zdjecia nie moze sie zdecydowac Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Maja 2017 przez Ralphinistrator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Edytowane 18 Maja 2017 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Edytowane 18 Maja 2017 przez Str Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 US-05 tak mają. Wszystko jest ok Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Wygląda na to że grzyby z rodziny saccharomyces się dobrały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Wygląda jakby ktoś się shaftował do tego wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Wygląda jakby ktoś się shaftował do tego wiadra Fakt, nie wygląda to za ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Zostaw w spokoju i czekaj aż przestanie bulgotać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Zostaw w spokoju i czekaj aż przestanie bulgotać.... Zostaw, tak. Druga część to niestety bzdura, nie kieruj się bulgotaniem. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Wygląda jakby ktoś się shaftował do tego wiadra Coś w tym jest, w prawym górnym rogu wygląda jakby był kawałek szynki i ananasa A tak serio, zostaw, nie otwieraj, otwórz dopiero za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Jeszcze sugestia, piana po US05 niechętnie opada na dno, czasem trzeba pomóc lekko kołysząc wiadrem, oczywiście po skończonej fermentacji. To żeby uprzedzić pytanie - czemu piana jest ciągle na wierzchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Piękna czapa zdrowych drożdży. Jak sama nie opadnie to możesz delikatnie zakołysać fermentorem, oczywiście po skończonej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Piękna czapa zdrowych drożdży. Jak sama nie opadnie to możesz delikatnie zakołysać fermentorem, oczywiście po skończonej fermentacji. Sorry, ale jak dla mnie to nie wygląda jak piękna czapa drożdżowa, to rzeczywiście wygląda jak "haft". Wygląda jak skorupa, czapa drożdżowa nie wyglądała u mnie nigdy tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 US-05 tak mają, czasem zachowują się, wyglądają troszkę inaczej niż zwykle, miałem tak sytuację 2 razy na kilkanaście warek na tych drożdżach. Przeważnie na piwie tworzy się ładna gęsta piana, która z czasem sama opada. Ale zdarza się, że tworzy się drożdżowa czapa wręcz skorupa, która za bardzo sama nie chce zatonąć. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Za pierwszym razem też lekko spanikowałem jak zobaczyłem, że wygląd piwa jest inny niż zwykle ale poczekałem, poczytałem na forum, zakołysałem fermentorem i piwko wyszło jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Może ja patrzę na inne zdjęcie, ale dla mnie nie wygląda to jak "czapa zdrowych drożdży", która tworzy się na pianie podczas fermentacji burzliwej. Zupełnie inny wygląd i konsystencja. To "coś" jest jak zakrzepnięty tłuszcz (coś jak skorupa na rosole wyjętym z lodówki). Po za tym, to nie przypomina w niczym fermentacji burzliwej, nie ma piany i nie ma osadu chmielowego na ściankach fermentora. Dla mnie wygląda to na piwo przelane na cichą i dodane kawałki owoców, a kawałki owoców wystające nad powierzchnię płynu mające kontakt z powietrzem (a na pewno jest powietrze po przelaniu na cichą w zamkniętym fermentorze) lubią gnić, pleśnieć itp...... Ale to tylko moje spostrzeżenia i przemyślenia... Autor mógłby bardziej rozpisać się na temat zawartości tego wiadra. Cezary Daniluk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się