19Mateusz87 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Warka #22 26.12.2011 Pale Ale 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód Carapils 0,3 kg Słód Caramunich I 0,4 kg Słód Caramunich III 0,3 kg Chmiel Perle 30 g Chmiel Hallertauer Tradition 50 g Drożdże Irish Ale (gęstwa) Zacieranie: Słód wsypujemy do 17 litrów wody o temp. 67°C 63°C - 40' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Perle 30 g 60' Hallertauer Tradition 25 g 30' Hallertauer Tradition 25 g 15' Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 20°C UWAGI: Nie znam objętości końcowej ale myślę, że na pewno 25 litrów uzyskałem. Okaże się co i jak na cichej lub przy butelkowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Warka #23 26.12.2011 Marcowe 14°Blg Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski I 1,5 kg Słód wiedeński 1 kg Słód Carapils 0,5 kg Słód Caramunich I 0,5 kg Chmiel Perle 40 g Chmiel Hallertauer Tradition 30 g Drożdże W34/70 (gęstwa) Zacieranie: Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 57°C 53°C - 10' 63°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Perle 40 g 60' Hallertauer Tradition 15 g 20' Hallertauer Tradition 15 g 5' Objętość końcowa: 25 l 18°Blg Wydajność: 74% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 10°C UWAGI: Dodałem kilka litrów wody, aby uzyskać 14°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Cześć Widzę że plan trzech warek w ciągu jednego dnia udało się zrealizować gratki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Cześć Widzę że plan trzech warek w ciągu jednego dnia udało się zrealizować gratki Udało się, m.in. dzięki temu, że pożyczyłeś mi swój gar z mieszadłem. Wielkie dzięki Wydaje mi się, że warzenie przy pomocy mieszadła mechanicznego zwiększa wydajność tzn. mogę uzyskać więcej % przy tym samym wysładzaniu ( 3-5 Blg) Właśnie degustuję Twoje piwo. Smakuje mi bardzo bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Cześć Jak obaj z bratem żyjecie to znaczy że nie pchaliście paluchów tam gdzie wam pokazywałem że nie wolno Ciesze się że piwko smakuje ja tez go właśnie pije Sam widzisz że mieszadło fajna sprawa, nie jest to duża inwestycja a odrobinę pomaga w życiu piwowarowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 AIPA ładnie fermentuje od wczoraj, mniej więcej po 12 godz. od zadania drożdży. PA nic a nic. Nie widzę w ogóle oznak fermentacji. Boję się, że drożdże były martwe. Przy zadawaniu drożdżaków miałem pewne wątpliwości, nie wiedziałem też kiedy gęstwa była zbierana więc dałem im szanse na poziomie 50/50. Marcowe chłodziłem do 40°C, a następnie zostawiłem na budowie. Wczoraj rano dolałem wody i zadałem drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zapomniałem dodać, że właśnie testuję nowe fermentatory. Postanowiłem nie robić otworków na rurki fermentacyjne, po zadaniu drożdży lekko nałożyłem dekiel i to wszystko. Mam super podgląd na to jak ma się sytuacja dlatego wiem, że w PA nic jeszcze nie ruszyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 PA nic a nic. Nie widzę w ogóle oznak fermentacji. Boję się, że drożdże były martwe. Przy zadawaniu drożdżaków miałem pewne wątpliwości, nie wiedziałem też kiedy gęstwa była zbierana więc dałem im szanse na poziomie 50/50. W takim wypadku ZAWSZE należy rozruszać gęstwę w niewielkiej (+/- 1l) ilości słabej brzeczki (ok 10°Blg). Nawet jeżeli kondycja gęstwy nie była by najlepsza, to gdy fermentacja ruszy dodasz drożdże do nastawu fazie wysokich krążków a to zdecydowanie poprawia szanse na poprawny przebieg fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 W takim wypadku ZAWSZE należy rozruszać gęstwę w niewielkiej (+/- 1l) ilości słabej brzeczki (ok 10°Blg). Nawet jeżeli kondycja gęstwy nie była by najlepsza, to gdy fermentacja ruszy dodasz drożdże do nastawu fazie wysokich krążków a to zdecydowanie poprawia szanse na poprawny przebieg fermentacji. Dzięki za radę. Następnym razem tak zrobię. Zacznę też wykonywać za każdym razem test fermentacji, a już na pewno w dolniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zapomniałem dodać, że właśnie testuję nowe fermentatory. Postanowiłem nie robić otworków na rurki fermentacyjne, po zadaniu drożdży lekko nałożyłem dekiel i to wszystko. Mam super podgląd na to jak ma się sytuacja dlatego wiem, że w PA nic jeszcze nie ruszyło. Lepiej zamknij całkowicie fermentor i nie zaglądaj do środka. Sporo ryzykujesz w przypadku przedłużającego się lagu. Gdy fermentacja ruszy i wieko fermentora wybrzuszy się wystarczy lekko (na długości około 10cm) rozszczelnić dekiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Warka #22 26.12.2011 Pale Ale 12°Blg Widzę pierwsze oznaki fermentacji. Wiem, że za często zaglądam do fermentatora, ale trochę się przejmuję startem tego piwa i mimo, że mam już kilka warek na koncie zawsze mnie ciekawi to czemu tak długo nie startuje. Delikatna piana na powierzchni brzeczki wywołała na moich ustach wielki uśmiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ja w tym sezonie miałem leniwą gęstwę po s23, po 2 dniach zero oznak fermentacji i awaryjnie dosypałem pól paczki. Co ciekawe gęstwa była świeża i z doświadczenia wynika, że po pru godzinach powinno się już coś dziać. Najważniejsze że piwo wyszło bardzo dobre ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Warka #22 26.12.2011 Pale Ale 12°Blg Widzę pierwsze oznaki fermentacji. Wiem, że za często zaglądam do fermentatora, ale trochę się przejmuję startem tego piwa i mimo, że mam już kilka warek na koncie zawsze mnie ciekawi to czemu tak długo nie startuje. Delikatna piana na powierzchni brzeczki wywołała na moich ustach wielki uśmiech. Fermentacja ruszyła, na powierzchni piwa jest sporo piany. Oba fermentatory zamknąłem jak radził Jacek. Nie zamierzam w nich grzebać przez około 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Oba fermentatory zamknąłem jak radził Jacek. Nie zamierzam w nich grzebać przez około 10 dni. Szkoda czasu (mam na myśli górniaki). Mówiłeś, że zrobiłeś test FFT. Za trzy dni sprawdź gęstość próbki. Masz wtedy pewność, że piwko w fermentorze niżej nie zejdzie. W przypadku pale ale z tymi 12°Blg drożdże powinny być gotowe za 3-4 dni. Nie wiem, czy przelewasz na cichą. Ja już chyba z tego rezygnuję. Ten test FFT znacznie usprawnia proces fermentacji. Jeśli mam pewność, że piwo odfermentowało do końca, przestawiam fermentor na strych. W zimnej temperaturze drożdże ładnie opadną i klarowne piwko trafi do butelek. Oszczędzam na czasie - a jeśli osadów mimo wszystko będzie znacznie więcej, to wrócę do idei cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Szkoda czasu (mam na myśli górniaki). Mówiłeś, że zrobiłeś test FFT. Za trzy dni sprawdź gęstość próbki. Masz wtedy pewność, że piwko w fermentorze niżej nie zejdzie. W przypadku pale ale z tymi 12°Blg drożdże powinny być gotowe za 3-4 dni. Nie wiem, czy przelewasz na cichą. Ja już chyba z tego rezygnuję. Ten test FFT znacznie usprawnia proces fermentacji. Jeśli mam pewność, że piwo odfermentowało do końca, przestawiam fermentor na strych. W zimnej temperaturze drożdże ładnie opadną i klarowne piwko trafi do butelek. Oszczędzam na czasie - a jeśli osadów mimo wszystko będzie znacznie więcej, to wrócę do idei cichej. Wyjaśnisz mi co znaczy test FFT Domyślam się, ze chodzi to test fermentacji ale interesuje mnie rozwinięcie tego skrótu Masz rację, chcę wykonywać takie testy. Zazwyczaj tydzień fermentacji to zbyt krótko, aby wszystko odfermentowało - takie mam doświadczenia. Myślałem też kiedyś o tym aby nie przelewać piwa na cichą, tylko po burzliwej przenieść fermentator w chłodne miejsce. Pomysł jest dobry, ale jedno mnie powstrzymuje przed takim rozwiązaniem. Drożdże, które nie mają już papu obumierają. Wiadomo, że nie wszystkie ale część na pewno. Jeśli obumierają, to i rozkładają się, a co za tym idzie, mogą wytwarzać coś czego byśmy nie chcieli w naszym piwie. Nigdy tego nie próbowałem, jeśli nie stwierdzisz zmian w swoim piwie to może też zrezygnuję z cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) FFT (fast ferment test) - szybki test fermentacji. W skrócie polega to na tym, że do słoika, z którego właśnie zadałeś drożdże do warki, nalewasz trochę brzeczki (niedużo, tyle, żeby wypełnić próbówkę). Zakręcasz i odkładasz w ciepłe miejsce. Potrząsasz kilkakrotnie. Po 3 dniach mierzysz gęstość tej próbki. To, co pokaże ballingometr, to ostateczna gęstość, do jakiej zejdzie Twoje piwo. Niżej się nie da. Jeśli warka nie zejdzie do tego poziomu, masz o czym myśleć. W takim razie drożdże na pewno podejmą pracę w butelkach i w efekcie przegazują piwo. FFT uświadamia do jakiego poziomu moje piwo powinno przefermentować. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 FFT (fast ferment test) - szybki test fermentacji. W skrócie polega to na tym, że do słoika, z którego właśnie zadałeś drożdże do warki, nalewasz trochę brzeczki (niedużo, tyle, żeby wypełnić próbówkę). Zakręcasz i odkładasz w ciepłe miejsce. Potrząsasz kilkakrotnie. Po 3 dniach mierzysz gęstość tej próbki. To, co pokaże ballingometr, to ostateczna gęstość, do jakiej zejdzie Twoje piwo. Niżej się nie da. Dokładnie w taki sposób jak opisałeś chciałem to robić. Moim zdaniem taki test to super sprawa. Chodziło mi o wyjaśnienie skrótu Danke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Mateusz, z innej beczki... jak ustawić lokalizację na mapie? Chyba jestem ślepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Mateusz, z innej beczki... jak ustawić lokalizację na mapie? Chyba jestem ślepy U góry na pasku jest "Mapa Piwowarów", po kliknięciu jest opcja w prawym rogu nad mapką "dodaj swoją lokalizację". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Klikasz mapę użytkowników, pod zakładką, gdzie klikasz zawsze "wyświetl nową zawartość" znajduje się "zakładka dodawania lokalizacji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Warka #21 26.12.2011 American India Pale Ale 17°Blg Warka #22 26.12.2011 Pale Ale 12°Blg Zaobserwowałem w/w warkach tendencję do opadania piany. Niebawem zabiorę się za przelewanie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Warka #21 26.12.2011 American India Pale Ale 17°Blg Warka przelana na cichą po 8 dniach burzliwej z dodatkiem 30 g chmielu Citra i 30 g chmielu Amarillo. Gęstość na dzień dzisiejszy to 4°Blg. W smaku wyczuwalna woń owoców cytrusowych. Już w tym momencie piwo ma super aromat, po cichej spodziewam się cytrusowej bomby. Warka #22 26.12.2011 Pale Ale 12°Blg Po 7 dniach fermentacji burzliwej gęstość oscyluje na poziomie 4°Blg - warka przelana na cichą. Piwo wydaje się mocno nachmielone, zobaczymy jaki będzie efekt po 3 miesiącach od butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Warka #22 26.12.2011 Pale Ale 12°Blg zobaczymy jaki będzie efekt po 3 miesiącach od butelkowania. po 3 miesiącach od butelkowania powinna być wypita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ostatnio jestem dość cierpliwym piwowarem, więc poczekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Warka #24 10.01.2012 Pszeniczne 12°Blg Surowce: Słód pszeniczny 2,5 kg Słód pilzneński 1 kg Słód pszeniczny ciemny 0,5 kg Słód wiedeński 0,3 kg Słód melanoidowy 0,2 kg Słód Caramunich III 0,2 kg Chmiel Hallertauer Tradition 35 g Drożdże WB-06 Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 48°C 46°C - 10' 64°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Hallertauer Tradition 15 g 60' Hallertauer Tradition 20 g 15' Objętość końcowa: 18,5 l 16,5°Blg Wydajność: 70% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 20°C UWAGI: Dodałem kilka litrów wody, aby uzyskać 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się