Porter Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zamawiam na ochotnika kilka butelek... To trza pić fest gibko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zamawiam na ochotnika kilka butelek... To trza pić fest gibko Mosz racja chopie Pszeniczka już fermentuje. Tydzień burzliwej, dwa cichej, następnie butelkowanie i można pić. Piwo to będzie klarowane żelatyną. Jakoś ostatnio podobają mnie się piwa pszeniczne w wersji klarownej. No chyba, że Andrzej chcesz żebym Ci podarował mętne butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Warka #23 26.12.2011 Marcowe 14°Blg Temperatura fermentacji brzeczki spadła do 6,5°C. Zapowiada się przedłużona burzliwa, ponieważ na powierzchni widzę jeszcze grubą warstwę piany. Na chwilę obecną nie chcę grzebać w fermentatorze i mierzyć BLG. Zrobię to w przyszłym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Lepiej sobie zmierz bo miałem identyczną sytuację w zeszłym roku, temp spadła do ok 6 °C i drożdże poszły spać. Była ładna czapa na wierzchu więc myślałem, że pracują. Po ponad 2 tygodniach mierzę a tam ponad 8 °Blg. Podniosłem temperaturę, niby dofermentowało ale szczerze mówiąc coś nie tak w smaku pozostało, mi było to dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Lepiej sobie zmierz bo miałem identyczną sytuację w zeszłym roku, temp spadła do ok 6 °C i drożdże poszły spać. Była ładna czapa na wierzchu więc myślałem, że pracują. Po ponad 2 tygodniach mierzę a tam ponad 8 °Blg. Podniosłem temperaturę, niby dofermentowało ale szczerze mówiąc coś nie tak w smaku pozostało, mi było to dobre piwo. Jakie to były drożdże ??? Kiedyś S-23 fermentowały mi w podobnej temp. i dawały radę, wolno bo wolno, ale zrobiły co trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Warka #23 26.12.2011 Marcowe 14°Blg Zmierzyłem gęstość, wyszło 5,5°Blg. Piwo przeniosłem do temp 11°C. Mam nadzieję, że za kilka dni zakończy się fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Warka #21 26.12.2011 American India Pale Ale 17°Blg Warka zabutelkowana po 15 dniach cichej z użyciem 110 g cukru. Pożądane nagazowanie 2,2 v/v, gęstość końcowa to 4°Blg. Piwo już teraz bardzo dobrze smakuje, pachnie chmielami zza wielkiej wody. Po 3 miesiącach będzie wyborne. Kto spróbuje tego piwa, będzie naprawdę zadowolony, chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Warka #22 26.12.2011 Pale Ale 12°Blg Warka zabutelkowana po 20 dniach cichej z użyciem 120 g cukru / 26 l. Gęstość końcowa 3°Blg. Celowałem w wysycenie rzędu 2,1 v/v. Nie obyło się bez przygód. Jedna z ostatnich butelek została zniszczona przez Gretę. W zasadzie można powiedzieć, że kapslownica odcięła szyjkę, a właściwie skruszyła ją w drobny mak Widocznie szkło było kruche, bo nie używałem dużo siły przy kapslowaniu. Flaszki były przechowywane w piwnicy. Szkoda tylko, że zastanie mi 0,5 l piwa mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Warka #23 26.12.2011 Marcowe 14°Blg Warka przelana na cichą po 30 dniach burzliwej z dodatkiem 20 g chmielu Hallertauer Tradition. Gęstość spadła do 3,5°Blg. Smak piwa pilsowo lagrowy, barwa bursztynowo miedziana, prawie klarowna Po tak długiej burzliwej jestem zadowolony, że piwo nie złapało infekcji. Warka #24 10.01.2012 Pszeniczne 12°Blg Warka przelana na cichą po 15 dniach burzliwej. Gęstość spadła do 3,5°Blg. Kolor lekko miedziany, lekko mętny. Planowany czas cichej to 7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Po ponad miesięcznej przerwie, mój browar wznawia działalność. W tym momencie przygotowuję starter z gęstwy Munich Lager. Wielkie dzięki Krzysiek za słoiczek Zastanawiam się jaki ten starter powinien być. Na pewno nie chcę przekroczyć 10°Blg. Zmieliłem dosyć drobno 200 g słodu w elektrycznym młynku do kawy. Słód zacierałem w około 63°C przez 30'. Brzeczkę przefiltrowałem, trochę wysłodziłem, gotowałem przez 10'. Drożdże zadałem do 2 litrów brzeczki o temp. 20°C. Starter będzie pracował do poniedziałku. W ten dzień planuję uwarzyć Pils. Niestety warunki w mojej warzelni nie pozwalają mi tworzyć bardzo dobrych piw. Jestem z nich zadowolony, ale to są tylko przeciętne piwa. Warzę na budowie. Aktualnie jest tam dość zimno tj. - 5°C na parterze i - 1,5°C w piwnicy. Dobra temp. do lagerowania. Z chłodzeniem wody też jest problem - chłodzenie grawitacyjne. Czas chłodzenia wydłuża się dwukrotnie. Może w poniedziałek wystawię brzeczkę na mróz i poczekam aż ostygnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Starter pracuje tzn. nie widzę piany ale drożdże opadają. Co jakiś czas mieszam brzeczkę żeby nie dawać im spokoju. Zastanawiam się czy zlać ciecz i dodać świeżą gęstwę do brzeczki czy cały pracujący starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 No i stało się. Moja warzelnia zamarzła. Sprzęt przeniesiony w inne miejsce, warzenie odłożone na później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Warka #23 26.12.2011 Marcowe 14°Blg Warka trafiła do kega pepsi, 9 litrów do flaszek z dodatkiem 40 g cukru. Gęstość nie zmieniła się, ustała na 3,5°Blg. Chmielenie na zimno mogę uznać za udane. Czuję chmiel bardzo wyraźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Warka #24 10.01.2012 Pszeniczne 12°Blg Piwo zabutelkowane po 13 dniach cichej. Gęstość spadła do 1,5°Blg, refermentacja z udziałem 120 g cukru. Gdy zdjąłem pokrywę z fermentatora, przywitała mnie piękna kolonia tlenowca. Zastanawiam się, na którym etapie fermentacji powstała infekcja. Stawiam na przelewanie na cichą, ale z drugiej strony na cichej gęstość zmalała jeszcze o 2°Blg, więc ewentualny tlen tak bardzo by nie zaszkodził. Sam nie wiem jak to jest. Piwo w smaku jest całkiem poprawne. Zrezygnowałem z dodania do butelek żelatyny, ponieważ już teraz piwo jest prawie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Warka #25 09.02.2012 Pils 13°Blg Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 0,5 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód wiedeński 0,4 kg Słód melanoidowy 0,3 kg Słód Carapils 0,3 kg Chmiel Perle 70 g Chmiel Hallertauer Tradition 30 g Drożdże Munich Lager (gęstwa) Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 66°C 63°C - 20' 72°C - 40' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Perle 70 g 60' Hallertauer Tradition 15 g 20' Hallertauer Tradition 15 g 5' Objętość końcowa: 20,5 l / 16°Blg Wydajność: 70% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 10°C UWAGI: - piwo chłodzone przez kilka godzin w piwnicy - dodałem 4 litry wody do osiągnięcie 13°Blg Edytowane 9 Lutego 2012 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Warzelnia już odtajała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Pils 13°Blg Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 0,5 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód wiedeński 0,4 kg Słód melanoidowy 0,3 kg Słód Carapils 0,3 kg Chmiel Perle 70 g Chmiel Hallertauer Tradition 30 g Drożdże Munich Lager (gęstwa) PILS??????? toż to, Bracie zasyp jak na dubbla, albo lepiej koźlaka, skoro to na munichach będzie fermentowało! Pilbock deluxe, uber, special, hiper edyszyn! Edytowane 9 Lutego 2012 przez Porter Marmur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Jak zwał, tak zwał Mnie się zasyp podoba, nazwa też Spróbujesz tego piwa to przyznasz mi rację Panie Kolego A warzelnie dalej zamarznięta, sprzęt do warzenia przeniosłem z budowy do aktualnego miejsca zamieszkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Skończyłem. Gar zdjąłem z palnika i przeniosłem do piwnicy, gdzie przez kilka godzin będzie się studził. Za chwilę idę spać, a gdy się obudzę zadam gęstwę do napowietrzonej brzeczki. Wtedy to dopiszę do mojej receptury pozostałe dane, m.in. wybicie, gęstość początkową i wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Warka #26 24.02.2012 Porter Bałtycki 24°Blg Surowce: Słód pilzneński 2,7 kg Słód wiedeński 1 kg Słód monachijski I 0,8 kg Słód monachijski II 0,7 kg Słód Caraaroma 0,7 kg Słód Carahell 0,5 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód Biscuit 0,4 kg Słód melanoidowy 0,3 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,25 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg Chmiel Perle 100 g Chmiel Hallertauer Tradition 50 g Starty korzeń lukrecji 100 g Drożdże Munich Lager (gęstwa) Zacieranie: Słód wsypujemy do 22 litrów wody o temp. 58°C wraz z 100 g Perle i 50 g Hallertauer Tradition 53°C - 5’ 63°C - 50' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 120' Starty korzeń lukrecji 100 g 20’ Objętość końcowa: 17,5 l / 24°Blg Wydajność: 55% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 10°C UWAGI: - pierwszy raz zastosowałem chmielenie w czasie zacierania - piwo chłodzone przez kilka godzin w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Warka #25 09.02.2012 Pils 13°Blg Warka przelana na cichą po 15 dniach z wynikiem 3°Blg + 30 g Perle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 - pierwszy raz zastosowałem chmielenie w czasie zacierania Cały chmiel dałeś do zacierania? Nic do gotowania? I zacieranie bez dekokcji? Ciekawy jestem jak będzie z poziomem goryczki w tym piwie? Bo teoretycznie izomeryzacja chmielu zachodzi w temperaturze wyższej niż te 60-70°C które jest przy zacieraniu. Dodanie chmielu do zacierania ma zwiększyć poziom aromatu chmielowego a nie goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Goryczka jest wyczuwalna, nie za duża ale jest. Na moje oko mniej więcej na poziomie 25 IBU. Chmieliłem na etapie zacierania infuzyjnego brzeczki. Myślę, że smak chmielu będzie przyjemniejszy i bardziej wyczuwalny niż przy tradycyjnym chmieleniu. Zobaczymy po fermentacji jakie będę miał odczucia. Jeśli się sprawdzi, zamierzam często tak chmielić swoje piwa, najczęściej pilsy/lagry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Warka #27 29.02.2012 Weselne 11°Blg Surowce: Słód pilzneński 3,7 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód melanoidowy 0,3 kg Chmiel Perle 35 g Chmiel Hallertauer Tradition 30 g Drożdże Munich Lager (gęstwa) Zacieranie: Słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 70°C 65°C - 20' 72°C - 40' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Perle 35 g 60' Hallertauer Tradition 20 g 20' Hallertauer Tradition 10 g 0' Objętość końcowa: 20 l / 12°Blg Wydajność: 55% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 10°C UWAGI: - ostatnio mam problem z wydajnością. Zmieniłem oplot na dłuższy, teraz ma 150 cm długości. W samym oplocie raczej nie ma problemu, myślę, że to kwestia grubej śruty i pośpiechu podczas wysładzania. Coraz częściej myślę o stworzeniu filtrafora rurowego z rury miedzianej fi 15 zainstalowanej w fermentatorze z kranikiem z opcją demontażu. Muszę nad tym pomyśleć w przyszłym tygodniu. Plus jest taki, że przy większym zasypie ciężar młóta nie zgniecie mi filtratora jak w przypadku oplotu bez wewnętrznego spiralnego wzmocnienia. - piwo chłodzone przez kilka godzin w piwnicy - dodałem wody do brzeczki, aby osiągnąć 11°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się