19Mateusz87 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Warka #47 – Fest Chmiylne 12ºBlg – 26.02.2014 Surowce: Słód pilzneński 3,5 kg Słód wiedeński 0,5 kg Słód monachijski I 0,5 kg Chmiel Perle 70 g Chmiel Sazz 50 g Drożdże Pilsen Lager 0,5 l starter Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 58°C 55°C - 10' 63°C - 20' 72°C - 20 ' 76°C - 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 70 g Perle Wydajność: 58% Fermentacja: burzliwa: 21 dni w 11°C Rozlew: 20.03.2014 keg 19 l + 50 g Sazz + 1 litr wypity przy rozlewie Edytowane 20 Marca 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 keg 19 l + 50 g Sazz + 1 litr wypity przy rozlewie 1L młodego piwa podczas rozlewu osuszyłeś Rozlew może być przyjemnym zajęciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 No jest, jest Najlepiej jak nic nie trafia do flaszek tylko wio do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Warka #48 – Red Lager 12,5ºBlg – 27.02.2014 Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód Caraaroma 0,5 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód monachijski II 0,5 kg Chmiel Perle 100 g Drożdże Pilsen Lager 0,5 l starter Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 67°C 64°C - 40' 72°C - 30 ' 76°C - 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 50 g Perle Perle 50 g 0' Wydajność: 64% Fermentacja: burzliwa: 20 dni w 11°C Rozlew: 20.03.2014 keg 19 l + 1 litr wypity przy rozlewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Warka #49 – Wheat Lager 12ºBlg – 28.02.2014 Surowce: Słód pszeniczny 3 kg Słód pilzneński 1 kg Słód monachijski I 0,5 kg Chmiel Perle 40 g Drożdże Pilsen Lager 0,5 l starter Zacieranie: Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 70°C 68°C - 80' 76°C - 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 40 g Perle Wydajność: 61% Fermentacja: burzliwa: 20 dni w 11°C – 3,5°Blg Rozlew: 21.03.2014 keg 19 l + 3 l / 15 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Dzisiaj wraz z bratem zrealizowaliśmy plan budowy nowego filtratora z rur miedzianych fi 15. Wymiary 17 x 25 cm, łączenie z kranem fermentora półśrubunkiem 3/4". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Dzisiaj wraz z bratem zrealizowaliśmy plan budowy nowego filtratora z rur miedzianych fi 15. Wymiary 17 x 25 cm, łączenie z kranem fermentora półśrubunkiem 3/4". Dorzućcie więcej nacięć, jeszcze po jednym dodatkowym pomiędzy istniejącymi, da to większą skuteczność filtratora. Trochę szkoda, że go polutowaliście, będzie się trudnij czyściło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Potwierdzam, lepiej rozkładany, dużo drobin wchodzi do środka. Po kilku warkach będzie ciężko wyczyścić. Pamiętajcie że trzeba więcej zwrócić brzeczki żeby leciało klarowane niż przy oplocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Hmm Chyba trzeba przyjąć, że to prototyp. Przetestujemy go w boju, a potem wprowadzimy zmiany, gdyby mycie było uciążliwe, albo filtracja przebiegała powoli. Jestem przyzwyczajony do wolnej filtracji i wysładzania. W moim przypadku trwa to około 1,5 godz. Oplot jest super, ale przy większych zasypach wszystko się przytyka, a sam filtrator jest miażdżony przez mokry słód. Dzięki za rady, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Hmm Chyba trzeba przyjąć, że to prototyp. Przetestujemy go w boju, a potem wprowadzimy zmiany, gdyby mycie było uciążliwe, albo filtracja przebiegała powoli. Jestem przyzwyczajony do wolnej filtracji i wysładzania. W moim przypadku trwa to około 1,5 godz. Oplot jest super, ale przy większych zasypach wszystko się przytyka, a sam filtrator jest miażdżony przez mokry słód. Dzięki za rady, pozdrawiam. Ja na rurce filtruję ~40l 20-30min ale nie odkręcam spustowego na maxa tylko 1/4 - 1/2 otwarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Motywacją do budowy takiego filtratora było skrócenie czasu wysładzania i mam nadzieję, że to się uda. Kolejny projekt to porządny i w miarę niezawodny termometr. Wkurza mnie to, że co sezon muszę kupować nowy. Myślałem nawet o wkręceniu analogowego w dolną część garnka, jednakże cyfrowy z sondą jest wygodniejszy w odczycie pomiaru temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #50 – Blond Ale 10,5ºBlg – 28.03.2014 Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód wiedeński 1 kg Słód monachijski I 0,3 kg Chmiel Iunga 5 g Chmiel Perle 10 g Chmiel Sybilla 10 g Drożdże US – 05 Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C 65°C – 30' 72°C – 20' 76°C – 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Iunga 5 g, Perle 10 g, Sybilla 10 g Objętość końcowa: 24,5 l Wydajność: 62% Fermentacja: burzliwa: 11 dni w 15°C, 2 ostatnie w 20°C – 2,5°Blg Rozlew: 09.04.2014 keg 19 l + 4 l / 20 g cukru Komentarz: Pierwsza warka z modyfikacją wody, nie licząc wcześniej używanego słodu zakwaszającego. Zakwasiłem lekko zacier i wodę do wysładzania. Filtracja i wysładzanie z nowym filtratorem rurkowym przebiegła błyskawicznie i bezproblemowo. Zaskoczyło mnie to, że nie musiałem wracać sporej ilości filtratu aby uzyskać w miarę klarowną brzeczkę. Wystarczyło jakieś 5 – 7 litrów. Z oplotem musiałem więcej wracać. Padł nowy rekord zacierania – 3,5 godz. do wyłączenia palników. Od tej warki skupiam się na składzie wody. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Co sprzęt to jednak jest inaczej. Dla mnie to aż 5-7 litrów. Faktycznie aż tyle leci mętny czy po prostu czekasz do idealnej przezroczystości ? Na oplocie we wiadrze spuszczałem około 3 litry. Teraz na rurkowym około 1l i już leci klarowne. Na ułożenie złoża nie czekam zbyt długo, tyle ile schodzi umycia garnka i postawienie go z powrotem na palniku czyli raptem kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Na ułożenie złoża czekam jakieś 20 minut, zazwyczaj mam czas na umycie gara i zjedzenie obiadu. Klarowność brzeczki jest zadowalająca, ale daleka od ideału. Zawsze mogę wrócić więcej filtratu i sprawdzić efekty. Filtracja nie wydłuży się zbytnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Podobnie jak WiHuRa u mnie na rurkowym zlatuje może z litr, z tym, że ja nie czekam na ułożenie się złoża, tylko w zasadzie od razu zaczynam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Podobnie jak WiHuRa uważam, że 5-7 litrów to dużo. Kiedyś zawracałem 4l. Teraz 2l. Dbam, żeby na dnie nie było osadu. Na ułożenie złoża czekam 10-15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Ja na oplocie zawracam 2 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zobaczymy jak będzie w następnych warkach. Może da się jeszcze skrócić cały proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #51 – Bitter 9,5ºBlg – 12.04.2014 Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód Carahell 0,5 kg Słód monachijski I 0,2 kg Słód pszeniczny 0,2 kg Chmiel Iunga 20 g Chmiel Sybilla 40 g Gips piwowarski 1 łyżeczka Drożdże US-05 gęstwa I zbiór Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 70°C + gips + zakwaszenie wody do 5,5 pH 66 – 68°C 60' 76°C > filtracja + zakwaszenie wody do wysładzania do 5,5 pH Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Iunga 20 g, Sybilla 40 g 10' Objętość końcowa: 24 l Wydajność: 60% Fermentacja: burzliwa: 7 dni w 15°C, 3 ostatnie w 20°C – 2°Blg Rozlew: 23.04.2014 keg 19 l + 4 l / 20 g cukru Komentarz: Z warki na warkę mam lepszy czas zacierania. Nie znaczy to, że robię wszystko niedbale. Jestem bardziej zorganizowany niż kiedyś. Tym razem wyrobiłem się w równe 3 godziny do momentu wyłączenia palników po gotowaniu. Lepiej już chyba nie będzie, chyba że 10 minut krócej. W takim razie można spokojnie uwarzyć dwie warki jednego dnia i nie potrzeba dodatkowej kadzi zaciernej. Chciałem wykorzystać do tego piwa drożdże S-04, ale po rehydracji miałem wątpliwości i ostatecznie padło na gęstwę US-05. Drożdże przechowywane w lodówce ale przeterminowane 2,5 roku. Podczas rehydracji tworzyły pianę na wysokość 3 cm. Miałem wrażenie, że w paczce pałeczki były trochę ciemniejsze niż w świeżej. Zapach uwodnionych drożdży bez zastrzeżeń, smak już nie, bo lekko kwaskowaty. Może w moim Bitterze będzie mało Bittera ale mogę spać spokojnie, bo piwo jest uratowane. Zastanawiam się jak w zasadzie należy nazwać to piwo skoro użyłem drożdży amerykańskich. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Warka #52 – American Stout 15ºBlg – 13.04.2014 Surowce: Słód pilzneński 5 kg Słód Carahell 0,7 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,3 kg Słód Coffee Light 0,3 kg Jęczmień prażony 0,3 kg Chmiel Iunga 20 g Chmiel Chinook 15 g Chmiel Tomahawk 15 g Chmiel Cascade 48 g Drożdże US-05 gęstwa I zbiór Zacieranie: Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 70°C + zakwaszenie wody do 5,5 pH 66 – 68°C 60' 76°C > filtracja + zakwaszenie wody do wysładzania do 5,5 pH Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Iunga 20 g, Chinook 15 g, Tomahawk 15 g, Cascade 40 g Objętość końcowa: 25,5 l Wydajność: 61% Fermentacja: burzliwa: 6 dni w 15°C + 8 g Cascade po utworzeniu piany, 3 ostatnie w 20°C – 5°Blg Rozlew: 23.04.2014 keg 19 l + 5 l / 25 g cukru Komentarz: Piwo z pokaźną goryczką, lekko cytrusowe w smaku i zapachu. Ogólnie jestem zadowolony z końcowych efektów. Zobaczę jak będzie smakowało po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Warka #53 – Vienna Beer 11,5ºBlg – 29.04.2014 IBU: 26 EBC: 9 Surowce: Słód wiedeński 4,5 kg Chmiel Sybilla 40 g Chmiel Sazz 15 g Drożdże US-05 gęstwa II zbiór Zacieranie: Słód wsypujemy do 13 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH 62°C 20' 72°C 40' 76°C > filtracja + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Sybilla 40 g Objętość końcowa: 23 l Wydajność: 61% Fermentacja: burzliwa: 8 dni w 15°C w tym 2 ostatnie w 20°C – 2,5°Blg Rozlew: 07.05.2014 keg 19 l Komentarz: Piwo lekko kwaskowate w zapachu po otwarciu fermentora, być może to efekt kwasu mlekowego. Po przelaniu piwa do kufelka zapach bez zastrzeżeń. Powoli przystępuję do czyszczenia magazynów. Receptury będą proste jak ta powyżej. Jeszcze kilka warek i czas zakończyć sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Warka #54 – Polskie Ale 11,5ºBlg – 16.05.2014 IBU: 27 EBC: 6 Surowce: Słód pilzneński 4,5 kg Słód monachijski I 0,3 kg Chmiel Perle 50 g Chmiel Sazz 20 g Drożdże US-05 gęstwa III zbiór Zacieranie: Słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH 62°C 20' 72°C 40' 76°C > filtracja + zakwaszenie wody 1,5 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Perle 50 g Objętość końcowa: 26 l Wydajność: 65% Fermentacja: burzliwa: 10 dni w 16°C w tym 3 ostatnie w 23°C – 2°Blg Rozlew: 26.05.2014 keg 19 l +20 g Sazz + 5 l / 25 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Warka #55 – Summer Cool 9ºBlg – 21.05.2014 IBU: 19 EBC: 14 Surowce: Słód wiedeński 2 kg Słód pszeniczny 1 kg Słód Carahell 0,5 kg Słód monachijski I 0,3 kg Chmiel Perle 30 g Chmiel Sazz 20 g Drożdże US-05 gęstwa III zbiór Zacieranie: Słód wsypujemy do 12 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH 62°C 20' 72°C 40' 76°C > filtracja + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Perle 30 g Objętość końcowa: 24 l Wydajność: 59% Fermentacja: burzliwa: 6 dni w 18°C w tym 2 ostatnie w 20°C – 3°Blg Rozlew: 29.05.2014 keg 19 l + 20 g Sazz + 4 l / 12 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Warka #56 – Czarna Dziura 16,5ºBlg – 29.05.2014 IBU: 74 EBC: 81 Surowce: Słód wiedeński 3 kg Słód Caramunich III 1 kg Słód pszeniczny 1 kg Słód monachijski I 1 kg Słód monachijski II 1 kg Jęczmień palony 0,5 kg Słód Carahell 0,5 kg Słód Carawheat 0,5 kg Słód wędzony 0,3 kg Słód Biscuit 0,2 kg Chmiel Iunga 80 g Chmiel Sybilla 50 g Chmiel Perle 110 g Drożdże US-05 gęstwa IV zbiór Zacieranie: Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 0,5 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH 63°C 50' 72°C 10' 76°C > filtracja + zakwaszenie wody 0,5 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH Gotowanie: Czas gotowania: 140' Iunga 80 g 140' Perle 50 g 20' Sybilla 50 g 20' Objętość końcowa: 28 l Wydajność: 55% Fermentacja: burzliwa: 9 dni w 19°C – 5,5°Blg Rozlew: 07.06.2014 keg 19 l + 50 g Perle + 8 l / 40 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Warka #57 – Witek 12ºBlg – 22.10.2014 IBU: 16 EBC: 8 Surowce: Słód pilzneński 3 kg Pszenica niesłodowana 2,25 kg Owies niesłodowany 1 kg Chmiel Sybilla 150 g Kolendra 10 g Skórka pomarańczy 120 g Drożdże Wyeast Forbidden Fruit gęstwa Zacieranie: Kleikowanie ziarna niesłodowanego w 15 l wody. Słód wsypujemy do 12 litrów wody o temp. 66°C + Sybilla 150 g 63°C 40' 72°C 20' 78°C > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Kolendra 10 g 10' Objętość końcowa: 25 l Wydajność: 50% Fermentacja: burzliwa: 9 dni + skórka pomarańczy w 16°C, 3 ostatnie w 20°C – 2°Blg Rozlew: 31.10.2014 24 l / 150 g cukru Komentarz: Pierwsze piwo w tym sezonie, pierwsze podejście do tego stylu. Piwo wydaje się udane, ale czuję w nim jakby zbyt mocną goryczkę. Nie wiem czy pochodzi ona tylko z chmielu czy też z kolendry i skórek. Poczekam miesiąc i sprawdzę piwo po nagazowaniu. W następnej wersji fermentację przeprowadzę w wyższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się